(S) lanserar 35 namn på Haparanda-lista

HAPARANDA: (S)-listan i Haparanda inför valet andas personförnyelse och föryngring. Högoddsaren Peter Waara följs av mer kända Ida Karkiainen.

– Känner mig glad och hedrad över att få vara med på fullmäktigelista, skriver hon på facebook.

Om (S) lyckas göra motsvarande valresultat i höst som för fyra år sedan, ställs en på listan andraplacerad Karkiainen självfallet inför ett eget val: Sessionssalen i Haparanda eller riksdagens plenisal i Stockholm (förutsatt att också (S) i riksdagsvalet i länet lockar tillräckligt många röster).

– Jag är stolt över laget jag får vara med i med många nya namn varvat med många erfarna, skriver hon på facebook.

Om hemvändaren Waara är en högoddsare – och ny för de flesta Haparandabor – är Bengt-Olov Innala (3), Marlene Haara (4) och Kurt Rosendahl (7) desto mer bekanta.

Listan med 35 namn följer i övrigt partiets mångåriga mål om ”varannan damernas” och redan på sjätte plats dyker Pia Friman upp. Andra nya namn för många är Ann-Christin Ollinen (8), Nina Pörhölä (10), Hannele Tavi (12), Marita Innala (14), 19-åringen Walter Innala (17), som är yngst på listan samt Jomakhan Rezai, 21-åring med plats (19).

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
18 kommentarer om “(S) lanserar 35 namn på Haparanda-lista
 1. staffan skriver:

  Det var många från Finland kanske de svenska namnen finns i Torneå?

 2. Bengt Westman skriver:

  Alla som är valbara till kommunfullmäktige ska vara skrivna i Haparanda och ha rösträtt i valet. Det betyder att de bor och verkar i Haparanda.
  Det är verkligen kul att vi har nästan 40% nya namn på valbara platser, nu gäller det för alla kandidater att föra ut ett budskap som attraherar Haparandaborna och sedan leva upp till det.

 3. Sixten Johansson skriver:

  Jag tycker att Staffans kommentar (1) är så inskränkt att han efter lite eftertanke faktiskt borde be om ursäkt. Namnet säger väl inte ett dugg om någon persons duglighet, lämplighet eller kompetens!
  Och just finska och svenska namn blandas och får blandas huller om buller här i gränsbygden utan att det ska ses och kan ses som något problem överhuvudtaget!

 4. staffan skriver:

  Sixten: I första anblicken kan det verka så det håller jag med om. Jag ville bara väcka från lite drastigt m.a. av att svenskarna inte till närmelsevis har någon plats i Finland oavsett dem är skrivna där eller ej. Otrolig obalans i detta samarbete som råder!

 5. Sixten Johansson skriver:

  Staffan, jag uttrycker mig också drastiskt ibland, men försöker att inte elda på fördomar. Möjligen finns en obalans i samarbetet över gränsen, det har i alla fall många i Haparanda uttryckt. Jag vet inte hur man ser på saken i Torneå.
  Om haparandaborna upplever en obalans måste de ju noga syna vad den beror på och börja rätta till saken, inte bara klaga och antyda dittan och dattan. Jag skulle ge samma recept som till alla unga: odla egen kompetens och driftighet i stället för att gnälla!

 6. Enok Nitti skriver:

  Få se hur många av kandidaterna som törs uttala sig på den här sidan. Efter allt hemlighetsmakeri med efterföljande beslut om Barents Center så är (S) inget alternativ för mig. (V) stödde beslutet så det är likadant där, inget alternativ.

 7. Ha ha skriver:

  Det blir ingen (S)-röst här heller.

 8. Sixten Johansson skriver:

  Hur happisborna än hoppar, så verkar de sparka sig själva i baken. Straffar de ut (S) och (V) så hamnar BC-projektet i famnen på oppositionen, som måste ro det i hamn.
  Är det bättre att hoppas och tro att de nya ässen är bättre på att ro?
  Om de sakliga kritikerna sjunger för länge i samma kör som de osakligaste gnällollarna och surmajorna, så sänker de Haparanda!
  De som vill hissa sin hembygds blågula högt har i decennier hängt i linan så hårt att fanan allt som oftast har slokat på halv stång.

 9. Enok Nitti skriver:

  Haparanda är redan sänkt med detta projekt, vi sitter på pottkanten och faller i när det ska betalas.

 10. Sixten Johansson skriver:

  Låt inte pessimismen slå ut förnuftet. Även om man kan fylla en hel säck med betänkligheter, frågetecken och utropstecken, så är det dags att bära ut den. Gjort är gjort. Det finns ingen annan väg än att se till att det lyckas. Inte ens om det kraschar, så är loppet kört. Ni kan, ni vill, ni måste!
  Om andan blir bättre, så har Haparanda alla chanser i världen att locka till sig aktivt folk, egna småföretagare. På en höft räcker det med 200, så är 25 miljoner betalda och det blir pengar över.

 11. Enok Nitti skriver:

  I det här fallet så har optimismen slagit ut förnuftet.

 12. Sixten Johansson skriver:

  Man kan aldrig i förväg veta om man väljer ”rätt” eller ”fel”, men om man inte väljer så är det också ett val. I BC-fallet kunde mycket ha tänkts och gjorts annorlunda och klokare. Men i livet finns ingen annan vettig väg än att göra det bästa av det som man har och vrida även ”fel” tillräckligt ”rätt”.
  Det är inte svårt att förstå framsynta politikers desperation de senaste decennierna.
  När jag själv känner optimism – som nu om Ötå och Happis – är den grundad på realism och erfarenhet.

 13. Jöns skriver:

  Kan man tänka själv och inte röstar som förfäder alltid gjort. Så gör man rätt om man röstar på M alternativt ett missnöjesparti. Dags för S att vakna upp ur dvalan

 14. Bravissimo skriver:

  En spännande lista som bådar gott för Haparandas framtid. Här finns förnyelse, ungt och gammalt och varannan man/kvinna vilket är utmärkt. Säger hej då till centerns och moderaternas trötta och gamla gubblista som därmed åker djupt ner i papperskorgen där de definitivt hör hemma.

 15. mr NN skriver:

  Jöns: Men tänk om ens föräldrar röstar på ”M”. Då kan man inte enligt ditt resonemang rösta på ”M”…

 16. Huuga skriver:

  @Staffan: Även om man har ett ”finskt-klingande” efternamn betyder det väl inte att man är finsk. Här i Tornedalen (På svenska sidan) har väldigt många ”Tornedalsnamn”/”Finsk-klingande” efternamn men kan inte ett ord finska!

 17. Jepp skriver:

  Sven Tornberg kommer att få min röst iaf

 18. 4X=2Y skriver:

  Man kan lätt konstatera att makten går i arv och till vänner. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Det finns ingen utvecklingspotential för Haparanda. Färden går i samma hjulspår.