(S) vill ro valseger i hamn

S-toppar1

NIKKALA: Socialdemokraterna bjöd under söndagsförmiddagen in till sensommarfest i Haparandahamn – med tal, tilltugg, musik och förhoppning om gynnsamma valvindar.

Kommunalrådet Gunnel Simu inleder från podiet, med försäkran om att kommunens framtid är ljus.

– Jag har aldrig varit mer hoppfull om Haparandas framtid än nu, framlägger hon.

Gunnel syftar på stora byggprojektet Barents Center och det faktum att spa-anläggningen vid Cape East får nytt liv till nästa höst.

– Det betyder flera hundra nya arbetstillfällen i Haparanda, lovar hon.

Just frågan om sysselsättning är en hjärtefråga för partiet. Tilltänkta kommunalrådet Peter Waara uppehåller sig vid Haparandas kvaliteter i ett nationellt perspektiv, men blundar inte för vardagens realiteter.

– Efter valet kommer vi att göra en översyn av kommunens vatten- och avloppsnät för att säkerställa kvaliteten för alla medborgare, säger han.

Peter påminner också om vikten av att ha med ungdomarna i framtidsarbetet och gillar att Haparandas gamla stadskärna fått en ansiktslyftning.

Unga riksdagskandidaten Ida Karkiainen understryker vikten att utveckla en skola för alla.

– Föräldrarnas plånbok ska inte styra möjligheterna till utveckling, inskärper hon.

Ida framhåller att Sverige är ett bra land att bo i, men att det finns sprickor i fasaden.

– Sverige kan bättre på många områden, menar hon.

Riksdagsmannen Sven-Erik Bucht vill förpassa den borgerliga alliansregeringen till ”historiens skräphög”.

– Svaret på alla frågor har i hundra år varit ”skattesänkningar” hos de borgerliga. Och skatt ska man betala efter bärkraft, mässar Bucht.

Han anser att alliansregeringen favoriserar storstadsregionerna på exempelvis Norrbottens bekostnad.

– Vårt län täcker en fjärdedel av Sveriges yta och får 0,15 procent av pengarna som satsas på infrastruktur, räknar han.

Den 14 september får Socialdemokraterna och de andra partierna definitiva betyg av väljarkåren.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , , , ,
14 kommentarer om “(S) vill ro valseger i hamn
 1. Tuomas skriver:

  Waara har inte politisk erfarenhet. För att han ska lyckas krävs att han vet hur politiken ( i Haparanda!!!) funkar. Det räcker inte med mer kultur när hälften av befolkningen inte förstår vad de läser. Och kan inte skriva mycket mer än sitt namn.
  En professor är inte en politiker. Allt annat, oftast. Fantasier, drömmar. Haparanda är en kommun i stora svårigheter. Nästan inga som valt teoretiska program på gymnasiet. Nästan inga akademiker som vill bo i Haparanda.

 2. besserwisser skriver:

  I USA kallas en person som kommer från en främmande ort och fikar efter ett politiskt mandat för Carpet Bagger. Uttrycket härstammar från sydstaterna tiden efter inbördeskriget. Då dök folk från nordstaterna upp där för att tillgodogöra sig de frigivna svarta slavarnas röster. Det behöver väl inte sägas att dessa blev frikostigt utlovade guld och gröna skogar.Själva uttrycket kommer från att politikernas bagage bestod av väskor tillverkade av blommigt mattyg. Alla liknelser i övrigt kan förbises

 3. Roger Sandlund skriver:

  Det har jobbats hårt i kommunen för att få hit fler företag och går allt i lås så kommer Haparanda ha en mycket ljus framtid framför sig. Vi kommer att få en skola i toppklass, många nya arbetstillfällen, sedan hoppas jag att järnvägen byggs ut men borgarna har stoppat allt fast EU har beviljat bidrag för det. En camping måste vi få för att få folk att stanna längre, vatten och avloppsnät plus vägar måste det investeras i. Det är endast socialdemokratisk politik som kommer ge detta i kommunen.

 4. Jahajaja skriver:

  Roger har rätt! men valfläsket och bjudningar för att prata om BC men inget om det andra befintliga, som behövs

 5. Lisamaja skriver:

  Roger säger något mycket viktigt…Vi kommer få EN skola i toppklass…dvs gymansium i toppklass, men då ska vi veta att lokalerna garanterar inte innehållet. Men….alla andra skolor då?? Alla förskolor?? När ska dom bli toppklass?? När ska Språkskolan bli toppklass i lokaliteter? Dom som ska ärva gymansiets odugliga lokaler?? bara undrar

 6. Like skriver:

  Jobbats hårt från kommunen för att få hit företag???
  Nä Roger, sluta nu och yra, du kan säkert ta fram statistik på hur många jobb näringslivskontoret/kommun fiskat fram de senaste 3-4 åren..
  Ska bli intressant och få höra din siffra 😉

 7. Fd-Bybo skriver:

  Lokalpolitiken i all ära, men ingen på riksplanet verkar bry sig ett dugg om vad som händer med landsbygden. Så nedmonteringen kommer nog att fortgå, oavsett vem som regerar. Där är i stort sett alla tunga politiker rörande ense. Det verkar som att man har kommit överens om att bara hålla på och harva igenom vissa trivialiteter, där man tycker lika i alla fall, och lämna resten därhän. Ingen idé att bry sig om att rösta, med andra ord. Vi ses bara som valboskap av maktens män och kvinnor.

 8. p.r.s skriver:

  Hej Roger. Det heter valfjäsk. Du pratar fint men va då vad tänker du göra åt arbetslösheten. Somliga har varit arb-lös i snart fem år. Nå, hur låter valfjäskorden. Tack!

 9. staffan skriver:

  Haparanda kommun betraktas som glesbygd. Många tror att utbildning ger jobb och det gör det, men tyvärr måste de med bra utbildning flytta söderut eller till Luleå.
  Det är likadant i Finland och där flyttar man också söderut. I dagsläget finns det inga jobb för akademiker i en så liten centralort som Haparanda eller Torneå! Politikerna i bygden har sin roll endast i lokala frågor, man ser inte många i riksfrågor. Kanske Tornedalens språk hämmar folk att sälja bygden!

 10. Tuomas skriver:

  En skola i toppklass? Vad behövs för att skapa en sådan? Byggnaden har absolut ingenting med skolans resultat att göra. Det viktigaste är duktiga lärare.
  De, som under de senaste 10-20 år har utbildat sig till lärare, kommer verkligen inte från den duktigaste gruppen av studenter. Internationella undersökningar visar, att för att skolan ska nå bra resultat bör lärarna tillhöra den bästa 10% av varje årskurs. Tyvärr är det tvärtom, de tillhör den sämsta 10% gruppen.Speciellt häruppe.

 11. Tuomas skriver:

  Dessutom, för att fånga elevernas intresse i en BC-omgivning, måste läraren vara både Batman, Robin,Chris Martin, Sarah Sjöberg, Kate Moss, Obama, Putin och Jonas Gardell. Ändå skulle det gå åt pipan.
  Under sådana förhållanden kommmer föräldrarnas utbildning och engagemang definitivt spela en enorm roll för elevernas skolgång. Med högutbildade föräldrar och IQ över 130 klarar man sig alltid, men andra behöver mycket lugna lokaler utan störningsmoment utifrån.Har politikerna tänkt på det?

 12. mr NN skriver:

  Håller med dig Tuomas i princip i allt som du skriver. Men jag skulle nog vilja tillägga att det krävs kraftiga åtgärder från riksdag/regering om lärarutbildningarna (och senare skolan) ska lyckas locka till sig de sökande som du nämner. Under en lång rad av år har inte många ur den grupp av studenter som du nämner sökt till lärarutbildningar. Kommunerna klarar inte av detta själv. Och inte hjälper det med Björklunds förstatligande heller, utan det som hjälper är riktade skattepengar!

 13. Observer skriver:

  Det här är lite utanför övriga diskussioner men för första gången lyfter jag på hatten för C och Annie Lööf då de inte ska ratificera ILO 169 och ge samerna vetorätt på det mesta i norra Sverige. Stefan Löfven som jag tänkt ge min röst till vill skriva under avtalet. Röstfiske och fjäsk för samerna som redan har lagstadgade möjligheter och kan vara med i arbeten som berör oss alla. Bra C som talar klarspråk och inte ger en minoritet mer makt än en majoritet !

 14. Josef skriver:

  Observer nu skall jag göra dig glad, det var ett missförstånd och sossarna ska inte skriva under. Men visst ska C ändå ha en fjäder i hatten !