Så klarar du värmeböljan

TORNEDALEN: Det var många som var överraskade över majvädrets högsommartemperaturer, men med hettan medföljer det även konsekvenser. Pär Holmgren, som är naturskadespecialist på Länsförsäkringar, misstänker att inte alla har förstått hur allvarlig långvarig värme kan vara.

Värmen kan vara en stor påfrestning för kroppen, särskilt när det gäller gravida, äldre, små barn och sjuka. Under den kraftiga europeiska värmeböljan år 2003 omkom runt 50.000 personer på grund av detta.

– Klimatförändringarna kommer att göra riktigt heta och torra perioder vanligare även i vår del av världen och vi behöver vara förberedda. Jag tror att vi kan lära oss mycket av sydeuropéerna och helt enkelt ta det lugnare när det är som varmast på sommaren, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Att ta det lugnt, söka skugga och dricka tillräckligt med vatten är främsta sätten att undvika överhettning och vätskebrist. Även djuren behöver extra omtanke, ta till exempel med vatten till hunden under längre promenader, de kan vara ännu känsligare än människor för överhettning. Holmgren menar att vi ska förbereda oss på större kontraster mellan torra somrar, då vi kommer ha vattenbrist, och blöta somrar med kraftiga skyfall, då vi får för mycket vatten och därmed ökad risk för översvämningar.

– På årsbasis kommer vi i genomsnitt att få mer regn, men ökningen är främst under vinterhalvåret, säger Pär Holmgren.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.