Saftig faktura till statsministern

SVERIGE: Idag är det Internationella kvinnodagen. En dag då en saftig faktura går iväg till statsministern.

Sveriges Kvinnolobby skickar nämligen iväg en faktura på 17,7 biljoner kronor, vilket ska motsvara den summa som svenska kvinnor förlorar under ett arbetsliv på grund av ojämställdhet.

Enligt Sveriges Kvinnolobby är lönegapet mellan kvinnor och män är 13,2 procent, räknat på att alla skulle jobba heltid. Men eftersom kvinnor jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv.

Ett lönegap som inte genomgått några nämnvärda förändringar på över 30 år.

– Nu är det dags för återbetalning. Vi är öppna för olika lösningar om regeringen till exempel vill dela summan med Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv. Vi kan se över möjligheterna för en avbetalningsplan och många kvinnor har även Swish, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, i ett pressmeddelande.

Sveriges Kvinnolobby är initiativtagare till 15:57-rörelsen, vilket symboliserar det klockslag då kvinnor börjar jobba gratis, och kampanjen Lön hela dagen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
En kommentar om “Saftig faktura till statsministern
  1. "Svensk manslobby för jämställd levnadstid" skriver:

    Vi har skickat in en räkning på 20 biljoner € till herr Löfven för de 3,84 åren som män i genomsnitt lever kortare än kvinnor i Sverige.