Säljer besprutade julgranar

NORRBOTTEN: Utanför flera svenska varuhus saluförs just nu julgranar. Många av granarna kommer från stora granodlingar i Danmark där marken är besprutad med bekämpningsmedlet glyfosat. 

Det är världens mest använda bekämpningsmedel inom jordbruk och tar död på allt ogräs runt granarna. Men medlet är giftigt för vattenlevande organismer och kan skada insekter.

Danska naturfredningsföreningen är kritiska mot att bland annat möbelvaruhuset Ikea säljer granar från Danmarks besprutade odlingar.

”Onödigt, det är en lyxprodukt som skulle kunna produceras ekologiskt. Sen finns risk att det kommer ner i grundvattnet” , säger Nora Skjerna Hansen, till TV4 nyheterna.

Företaget har en miljöstrategi och koppling till de svenska miljömålen. Naturfredningsföreningen menar därför att Ikea borde gå i bräschen för ekologisk granodling, enligt TV4 nyheterna.

Möbeljätten har medgett att granarna är odlade med bekämpningsmedel, och hävdar att det inte finns tillräckliga volymer med ekologiskt odlade granar att tillgå.

Glyfosat är ett omtvistat bekämpningsmedel. Nyligen förlängde EU-kommissionen tillståndet för användningen av medlet på en femårs period.

Samtidigt arbetar naturskyddsföreningar i EU-länderna för att användningen av glyfosat ska förbjudas både yrkesmässigt och privat.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
3 kommentarer om “Säljer besprutade julgranar
 1. Betraer skriver:

  Fy att ikea i happis säljer besprutade granar. Finns massor av skog här som de kan göra avtal med och sälja norrländsk närproducerade granar. Den kan de skänka samma summa till behövande. Kommer aldrig att sätta min fot där som skogsägare.

 2. kisumisu skriver:

  Betraer:

  Håller med dig.
  Har aldrig ens tänkt på detta tidigare.

  Men sen handlar allt väl om girighet.
  Vissa skogsägare är så giriga också.

  Själv slutade jag köpa julgran när dom i Torneå skulle ha 40€ för en ranglig gran. Tänkte att i denna skogens rike snor jag hellre en gran från skogen.

  Blev faktist riktigt glad när jag såg att Ikea sålde för rimligt pris fina granar.
  Blir dock inte glad nu när det är besprutade och lång väg importerade…

  Men om du skogsägare sälj nästa år och konkurrera ut Torneås ockerpriser med fina miljövänliga granar!!

 3. kisumisu skriver:

  En ide är ju att som skogsägare sälja via internet.

  Kunden betalar en liten summa hugger ner själv granen alla nöjda o glada och knappt nån arbete till skogsägaren.