Säljer in elbil hos kommuner

HAPARANDA: För två veckor sedan var det elmopedturnén som gick i mål i Haparanda. I fredags gled elbilen desto tystare i mål efter en 440 mil lång rutt.

Elbilsrekordet har befunnit sig längs Sveriges vägar i hopp om att charma kommunerna till att göra en investering. Resan började den sjunde juni i Ystad och avslutades i fredags på Haparandas torg, där kommunfullmäktiges ordförande Tryggve Kenttä (S) hälsade ensemblen välkommen.

I dagsläget får man hosta upp cirka 360.000 kronor för en elbil, som bäst tjänstgör som citybil. En laddning räcker nämligen blott 15 mil, men kostar då bara 2 kronor per mil. Tryggve Kenttä provkörde bilen och blev mycket förtjust.

– Haparanda kommun har nu hybridbilar, jag har stora förhoppningar om att ha en elbil inom det närmsta året, säger Tryggve Kenttä efter provturen.

Kenttä backar inte för det saftiga priset, han menar att kommunen måste ha ett långsiktigt ekonomiskt tänk.

– Elbilar lönar sig på fem års sikt, säger chauffören Mattias Goldmann. Norrbotten är förberett för elbilar. I glesbygden kan de ha lagt ner den sista macken, men den sista elstolpen har de i alla fall inte tagit ner.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,