Säljer Seskarö Camping utan upphandling

SESKARÖ: Efter endast ett år av det treåriga arrendeavtalet får nu Seskarö Havsbad köpa befintlig campinganläggning samt ytterligare markareal vid Tromsöviken på Seskarö för 1,1 miljoner kronor.

 

– Vi har hattat år från år och bedömer nu att de två som arrenderat, är duktiga. De har utvecklingsplaner och betonar samarbetet med det lokala på Seskarö, säger kommunalrådet Gunnel Simu.

Kalixentreprenörerna Mats Weiberg och Anders Nilsson, var nöjda med utfallet av sommaren 2011 och har sedan förhandlat med kommunchef Patrik Oja om att få köpa anläggningen samt ytterligare mark för tänkt expansion.

Oja förklarar utebliven upphandling med att det finns två alternativ vid försäljning.

– Vi valde nu att låta en certifierad värderingsman ta fram ett konkurrensneutralt, marknadsmässigt pris som gör att vi kan sälja på marknadsmässiga villkor.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , , ,
29 kommentarer om “Säljer Seskarö Camping utan upphandling
 1. Tommy skriver:

  Kul att det blev en bra lösning. Duktiga killar som driver campingen, lycka till i framtiden.

 2. Erik skriver:

  Säkert duktiga killar men ”snurret” i kommunhuset bara fortsätter. Det kanske är det som kallas för ”tillväxt”?

 3. P. skriver:

  Jo!
  Stort lycka till åt Anders och Mats med personal! 🙂

 4. Ike skriver:

  Bra för Seskarö. Lycka grabbar med campingen.

 5. Sälj till högstbjudande istället skriver:

  Offentlig upphandling? Hohoho!

 6. Sälj till högstbjudande istället skriver:

  Svågerpolitik!

 7. Stefan H Ericson skriver:

  Gäller inte lagen om offentlig upphandling för Haparanda kommun? Detta börjar likna Grönköping i stor utsträckning. Man strör pengar omkring sig men ser inte möjligheter när man har chans att ta in pengar på något. Ett offentligt förfarande av detta hande säkert kunna ge mer intäkter till kommunen än dessa små pengar som nu är givet. Vad som inte framgår är vad som ingår i detta köp. Hur mycket mark vilken koncession det finns och så vidare. Att inte fullt ut redovisa detta är en skymf.

 8. fjomppe skriver:

  sluggo?

 9. Fundering skriver:

  Med det är ju så trevliga och omtyckta grabbar tycker befolkningen på Seskarö! Alltså, därför frångår man att försöka att få ett marknadsmässigt pris på campinganläggningen. Det är möjligt att Borg hade varit intresserad i nuvarande läge. När den tidigare skulle säljas så krävde kommunen att man skulle investera enorma summor på grund av att det skulle vara en året runt anläggning. Man tar sig för pannan, hur fort det svänger på kommunhuset.

 10. staffan skriver:

  Snabba puckar ger ofta mål! Långbänkar o byråkrati tycks ofta bara bli till stiltje vad avser utveckling.
  Turismen är jobb bra att Seskarö nu får igång turistflödet att åka av till ön. Bra för kommunen och din skärgårdsbygd.

 11. Stefan H Ericson skriver:

  Det finns rättsfall där kommuner sålt för billigt men fått bassning av EU kommisionen. Det är att betrakta som statsstöd till enskild verksamhet. Detta kan lätt avgöras om någon överklagar Haparandas beslut att sälja. Det går att läsa mer om denna typ av förfaring på (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2006:204:0005:0007:EN:PDF)
  rekommenderas varmt för de som anser att kommunen gör fel.

 12. Trippel J skriver:

  Rätt sälja, för kommunen har inte gjort något bra där. Men, men, men. Priset. Finns det något förbehåll att de inte säljer för fyra miljoner nästa år. Ge dem en bra start men inte möjlighet att sälja marken till ett högre pris om de väljer att avbryta sina satsning . (S)-politikerna i denna kommun ger mig rysningar. Brrrrr, era folkvalda.

 13. Kalle Kula skriver:

  Nu får väl banne mig kommunen skärpa sig!
  De duktiga och kompetenta lokala företagarna familjen Borg har tidigare önskat köpa campingen i åratal, men si det gick inte för sig. Nu när det kommer företagare utifrån med så pass innovativa idéer som trubadurer och annat larv, jag då passar det minsann…
  Snacka om att pissa på det lokala näringslivet!

 14. Kjell Wuopio skriver:

  F.. vad dåligt när ni säljer ut kommunens/våra tillgångar utan att försöka få bästa möjliga pris.
  Dessutom bryter det kanske mot EU:s regelverk.

 15. Företagare skriver:

  Enligt kommunallagen (KL) är kommunen vid försäljning av fast egendom skyldig att få ett så bra pris som möjligt. Eftersom något öppet förfarande där man inte vänt sig till intresserade köpare genom ett anbudsförfarand så har man troligtvis brutit mot KL trots påståenden om en opartisk värdering. Med ett så lågt pris som 1,1 milj kan man fråga sig om man även brutit mot bestämmelserna i KL om att en kommun inte får ge individuellt stöd till näringslivsidkare.

 16. Utflyttad Ö-bo skriver:

  Vem är den certifierade värderingsmannen som Oja hänvisar till? Har man undersökt om det finns andra tänkbara köpare? Varför tillämpas inte anbudsförfarande? För att komma till rätta med lagligheten i denna försäljningsprocedur vore det bästa om en överklagan skickades till berörd myndighet.

 17. Vrakpris skriver:

  Vi har kommit långt från den tid då förra kommunchefen Lugnet gick ut och hävdade att det fanns utrymme till investeringar mellan 200-300 milj på Seskarö Camping. Därför rekryterades Pigge Werkelin från Gotland av Bucht och Lugnet för att göra något stort av anläggningen. Alla vet hur det gick. Nu rear man ut campingen till ett vrakpris efter att kommunen under Pigges tid investerat ansenliga belopp i en behövlig upprustning av anläggningen.Snopet slut på fagra drömmar om ett nytt Pite-havsbad.

 18. Ekonomi i förfall skriver:

  Att sälja ut Campingen för ett pris som man knappast kan köpa en villafastighet i Haparanda visar också på hur dålig kommunens ekonomiska ställning är vilket också kommunalrådet Simu påpekat i sin blogg på kommunen hemsida. Hon får använda rödpennan hela tiden som hon säger. Trots detta har kommunen storslagna planer på investeringar på gränsen. Förklara logiken i detta den som kan

 19. fundersam skriver:

  Hur var det med försäljningen av Bojan??? Fick lokala företag vara med i budgivningen? Eller var det förbehållet en företagare från sydligare nejder?

 20. Pensionär skriver:

  Beträffande Tromsöviken behövs bara att någon kommunmedborgare överklagar så blir det prövning av ärendet

 21. P. skriver:

  Gick Kukkolaforsen på budgivning? Och i så fall, vilka överklagade då?

 22. En idé skriver:

  Många kommentarer, kanske någon borde överklaga, så får vi väl se om kommunen gör rätt.
  Det finns säkert fler som vill köpa anläggningen för de pengarna.

 23. Tommy E Eriksson skriver:

  Har kommunen villkorat försäljningen med att, anläggningen inte får vidare försäljas utan att kommunen får del av överskottet, då kommunen skänker bort ett av de finaste och attraktivaste områdena i kommunen. Som seskaröbo tar man sig för pannan. Turism är tydligen inget att satsa på för kommunen

 24. Kjell Wuopio skriver:

  Vad gör M, C och FP. Var är er överklagan?

 25. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för de många kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 26. 0922 skriver:

  Det kanske säljs om nått år som sommarstuegtomter till ett myyycket högre pris… Tänk på det.

 27. ante skriver:

  Man blir ju mörkrädd av all avundsjuka här. Kalixbor, dra så fort som möjligt för ni kommer ha anmälningar, överklagningar från privatpersoner samt en kommunledning som skiter i lokala entreprenörer. Vidare så kommer ni ha en lokalblaska som jagar skiten ur er. Vem orkar jobba under sådana förutsättningar. Tips starta i Kalix skit, i Haparanda (Seskarö).

 28. Ike skriver:

  HBwebben.se har verkligen blivit Haparandas gnällpanel nr 1 för några som alltid vet allt och kan allt. Oavsett hur kommunen agerar så är det aldrig bra. Tur i alla fall att inte dessa gnällspikar och besserwissers har något som helst inflytande i kommunalpolitiken.

 29. Spikande besservisser skriver:

  Hur vet man att dom inte har inflytande? Rött är inte alltid rätt. Icke skall man skälla på dom som tycker annorlunda. HBwebben.se är ett utmärkt forum för dom som engagerar sej i Haparandas utveckling.
  Gnällspik= tycker inte som jag tycker?