Samarbete (S) och (C) i Övertorneå spricker

ÖVERTORNEÅ: Nu har en allvarlig spricka uppstått mellan de två stora partierna (S) och (C) i Övertorneå. Man ger olika versioner om vad som sagts i förhandlingarna. I stället blir  (V):s smått osannolika förslag om ”allians med alla” plötsligt högaktuell.

– Det går inte att komma överens med (S), säger Tomas Mörtberg (C). Sossarna vill genomföra sextimmarsdag inom omsorgen, vilket skulle kosta miljoner, och det har vi inte råd med. Dessutom vill de öppna Polgården igen efter att vi beslutat att stänga den.

– Jag har blivit kontaktad av Christina Snell Lumio (V) med ett förslag att vi bildar en allians med de flesta partierna. Hennes förslag är intressant. Hon månar om kommunen och vi kan bli en klar majoritet även om (S) inte blir med, säger Mörtberg.

”Han far med lögner”

Så här säger Roland Kemppainen (S).

– Mörtberg far med lögner. Han hade en kravlista med sig till förhandlingen, bland annat att han skulle bli ensam kommunalråd. Sextimmarsdagen var en motion som avslogs och vi ville ju bara göra en utredning och ett försök i liten skala.

– Om Polgården har vi bara sagt att vi ska titta på om det går att driva någon slags verksamhet i de fina lokalerna. Vi tror inte på att alla partier ska samarbeta och alla ska sitta i kommunstyrelsen. Vi har ju bett väljarna att rösta på de partier som de vill ska styra, säger Kemppainen.

– Vi fortsätter att prata med de andra partierna. Men personkemin gentemot Tomas Mörtberg finns kvar hos mig. Nu handlar det om politik.

Publicerad i Svenska
15 kommentarer om “Samarbete (S) och (C) i Övertorneå spricker
 1. voi voi skriver:

  Oj inte förvånad det minsta. Det är dock bara så taskigt mot S detta hur C vill smutskasta S. Jag har inte ens röstat på S men i detta fall så är det inte schyst politiskt spel som Mörtberg håller på med. Snälla Mörtberg lyssna på vad folk verkligen säger, detta är inte första gången. Det är vardagsmat för C tyvärr att göra egna antagande och bilda sig en uppfattning utan att ta reda på fakta. Tyvärr, gammal C är jag som jordbruksdotter men inte nå mer, sista gången c fått min röst.

 2. Ötå- bo skriver:

  Att C inte kan samarbeta med S i ju inte konstigt. Bente sade i sista kommunfullmäktige att S kommer att skriva en ny motion om 6 timmars arbetsdag. Bente har också sagt i media att hon ska öppna polgården igen. Dessa förslag kostar kommunen säkert 15 miljoner kronor som ska tas från andra verksamheter. Som det skrevs i HB tidigare så saknar S förslag helt verksamhetsförankring.

 3. Observant skriver:

  Jaa vad ska man säga om detta valfläsk. Nog förstår väl du Tomas M att andra beslut också ändrats efter maktskifte. Det är väl inte så ovanligt att man tar snabba beslut utan verklighetsförankring i vår kommun. Glöm inte vad ni lovade kommunborna före valet. Väljarna har sagt sitt och även du måste acceptera att man inte kan sitta i makteliten trots att du vill det. Ni har haft er chans i fyra år så dags för andra att försöka. Bente har även lovat mycket före valet får se hur hon kan uppfylla dessa. Sist var det väl fritidsgården som skulle rustas upp. Det läste jag i nsd redan 2016.

 4. Observant skriver:

  Eller har ni Tomas och Tomas redan lovat för mycket åt entreprenörer (kompisar) som inte kan uppfyllas och förverkligas mer?? Är det inte så att kommunen ska ha en egen budget och entreprenörer sin egen? Nej dags att gå tillbaka till era gamla jobb och låta andra se över bemanningen och kompetensen inom kommunen!!
  Med minskad befolkning borde även fingerade anställningar sägas upp samt alla projekt anställda där projekten upphört för länge sen. Visa väljare att ni kör med öppna kort och är pålitliga så får ni deras förtroende.

 5. ej sd orban skriver:

  högern säger ju att pelloprojektet sparar 1 miljon per år. 25 år gånger 1 mille är 25 miljoner. så pengar finns ju i fantasi världen. fast Pello projektet med för i realiteten en förlust på ca 200 tusen per år. Mörtberg och vedestig ljuger oss innevånare rakt i ansiktet.killarna eller man kan inte säga att dom är män har vikit sig för kapitalism och nästan knäböjd för högheten utan att tänka på oss skattebetalare. så blir de när brunhögern får styra. ekonomiskt sinne verkar inte finnas i deras sinnevärld. de är bara så….

 6. ej sd orban skriver:

  och Mörtberg tror att 6 är mer än 9- de verkar smitta från rikspolitiken! haha……

 7. ej sd orban skriver:

  och Mörtberg ring nassarna så har du din majoritet, svårare är de inte, fattar inget???

 8. ej sd orban skriver:

  och låt lille mannan bilda regering som dom i kaklet vill. jag ser inte nå problem i de. ni kommer till 100 % att få stöd av nassarna. de blir så! jag vet. jag fattar ännu inte problemet med att för syns skull beska talmannen,

 9. Roland Kemppainen skriver:

  HB påstår i dagens papperstidning om denna artikel att ”jag kan tänkas samarbeta med SD” detta är helt fel och vet inte var reportern fått det ifrån. Härmed dementeras detta påstående till fullo.

 10. Fakta skriver:

  Ett samarbete med Centern ser jag som uteslutet. Ett parti till höger som är arbetar- och fackförenings fientligt! Som sägs värna om småföretagare (bönder), men vilket företag blir framgångsrikt utan de anställdas insatser och då krävs bra anställningsvillkor!

 11. Fakta skriver:

  Till ötå-bo, varför stänga Polgården överhuvudtaget, var det nödvändigt? När privat kapitalet lockar, då är borgar partier lättköpta, till priset för våra äldre som får 2 boenden mindre på köpet i norra delen.

 12. Juoksengibo skriver:

  Men nu ljuger du Mörtberg igen! Hur många gånger har S förklarat att ”Sextimmarsdagar” var en MOTION som fått avslag. INTE ett vallöfte. Jag som icke politiskt aktiv vet om detta, då borde väl informationen nått även dig?? Du måste börja lyssna på fler än dig själv! Hoppas inte småpartierna glömt hur du Mörtberg innan valet, inte ville samarbeta med dom. Du skulle styra ensam eller inte alls. Nu springer du runt och fjäskar. Frågan är om det är för folkets skull (som visat att de vill ha en annan styrning) eller din egen?? Är makten verkligen så viktig för dig?? Bra med aktivitet i Polgården!!

 13. Stig Aspholme skriver:

  Centern har i alla tider varit en bromskloss för Kommunen, förutom då Harry Graoe var kommunalråd, då gick Kommunen framåt och hade visioner. Hur kan 2 Juoksengibor vara så i luven på varann, de borde ju företräda samma intressen.

 14. Insider skriver:

  Till Stig A!
  Det blåser nya vindar inom S och partiets nya företrädare vill ju inte
  samarbeta med Centern. Tomas och Roland är nog inte så luven på varandra, det är andra som styr i Rolands parti nu.

 15. partipol. bunden skriver:

  och de verkar att partiett blir vågmästare i valet av k-råd och senare i val av budgeten! och i partiett finns de en moderat,en socialdemokrat, och en som hoppar hit och dit. hoppas han hoppar hit, alltå åt s hållet.