Samlar namn till folkomröstning om skolstruktur

Bertil Segerlund (C), ordförande i kommunfullmäktiges presidium mottar namnunderskrifter som vill ha en folkomröstning. Överräcker gör Johanna Wennström, förälder. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Bertil Segerlund (C), ordförande i kommunfullmäktiges presidium mottager namnunderskrifter som vill ha till en folkomröstning. Överräcker gör Johanna Wennström, förälder.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: En namninsamling som ska resultera i en folkomröstning gällande ändringarna i skolstrukturen är vad engagerade föräldrar hoppas på.
Närmare 900 namnunderskrifter lämnades i måndags över till Bertil Segerlund (C), ordförande i kommunfullmäktiges presidium.

Engagerade föräldrar vill nu se en folkomröstning, där den styrande koalitionens förslag om att fyra skolor ska bli två ställs mot S-förslaget om att bygga en helt ny högstadieskola.
En föräldragrupp har bedrivit en namninsamling i frågan om folkomröstning. På fyra dagar har närmare 900 namn signerats på listorna, som utgör en rejäl lunta papper.
– Det är en stor del av Haparandas medborgare. Vi skulle vilja ha en folkomröstning för att garantera att demokratin fungerar, säger Ann-Sofie Ailovuo, förälder.
Namninsamlingen lämnades över till kommunen vid lunchtid under måndagen, Bertil Segerlund som är ordförande i kommunfullmäktiges presidium tog emot bunten med de undertecknade papperna.
– Det är bra att folk engagerar sig om vad som händer i kommunen. Det är inte alls fel att man gör sin röst hörd, sade Bertil Segerlund när han tog emot namninsamlingen.
Minst tio procent av alla röstberättigades underskrifter i kommunen krävs för att fullmäktige ska fatta beslut om en folkomröstning.
I Haparanda finns 6.374 röstberättigade och 900 namnunderskrifter överstiger alltså tio procent med råge – och fullmäktige måste därmed väcka ett ärende som beslutar om folkomröstning.

– De som har skrivit på är de som blir mest berörda och har barn i de drabbade skolorna. Men även andra som inte blir berörda har skrivit på, säger Ann-Sofie Ailovuo.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
25 kommentarer om “Samlar namn till folkomröstning om skolstruktur
 1. Campus skriver:

  Kan inte tänka mig att 638 RÖSTBERÄTTIGADE skrivit på denna lista.
  Hoppas listan granskas.

 2. Marita skriver:

  Vad vill man ändra på ?

 3. Förälder skriver:

  Hoppas att politikerna lyssnar och tar till sig budskapet i namninsamlingen. Man talar ofta om att valdeltagandet och engagemanget är svagt i Haparanda. Nu har man visat motsatsen. Det finns engagemang och framtidstro. Satsa på våra barn och unga i Haparanda. Det är stora beslut som ska tas och dessa beslut berör alla barn och deras familjer i Haparanda. Gör ett grundligt arbete och framförallt ett bredare gediget underlag innan ett beslut tas. Ett tjänstemannaförslag som jobbats fram under tidspress är inte tillräckligt. Gör om och gör rätt!

 4. Mats Berg skriver:

  Det var inte illa… 900 namnunderskrifter på en vecka. Får nu se om det ”folkliga” styret i Haparanda kommun matchar detta folkinitiativ?

 5. Petter-Niklas skriver:

  Ställde frågan om vad man egentligen skriver under på till en av de som samlade in namnunderskrifter. Hon kunde inte riktigt svara på vad de två förslagen som de vill ha omröstningen mellan egentligen innebär. Det kanske är något man bör ta reda på innan man startar uppror.

 6. Utsocknes skriver:

  Står man på Ikea och ropar ”det handlar om alla barn i Haparanda” , då får man underskrifter, även från icke kommun medborgare. (som jag).

 7. Marita skriver:

  Finns det någon som vet vad detta handlar om ?
  Vad är det man skriver på ?
  Intressant och läsa om någon vet förstås !

 8. Petter-Niklas skriver:

  Saxat från kommunallagen:

  ”Initiativet ska vara skriftligt, ange den aktuella frågan samt innehålla initiativtagarnas egenhändiga namnteckningar, uppgifter om när namnteckningarna gjorts, namnförtydliganden, personnummer och uppgift om deras adresser.”

 9. Björn skriver:

  Det står i texten vad det är frågan om:
  den styrande koalitionens förslag om att fyra skolor ska bli två (som innebär flyttkarusell för en stor mängd elever i kommunen) ställs mot S-förslaget om att bygga en helt ny högstadieskola.

 10. Petter-Niklas skriver:

  Björn, alltså ska vi ha en till skolbyggnad trots att det redan är ett överflöd av lokaler? S vill ju behålla de andra byggnaderna förutom edenskolan som de på något magiskt vis vill få sålt.

 11. AnnBritth Olofsson skriver:

  43 namn godtogs. Det blir nog ingen folkomröstning.

 12. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Det är väldigt missvisande att föräldrarna i Haparanda står bakom denna namninsamling, vilken namninsamlingen vill ge sken av, det är nog bara föräldrar till elever på Språkskolan som står bakom detta.
  Vi med barn på övriga skolor (vi är faktiskt i stor majoritet bland föräldrar) så tycker merparten att den styrande koalitionens förslag om att fyra skolor ska bli två är ett bra förslag, vilket vi även sagt till politikerna på politikerdialogen som hållits. Men tyvärr så är det den som ropar högst som får plats i media.

 13. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Sossarna vill bygga en till skolbyggnad, elevantalet minskar och vi har idag tomma skollokaler och de har ingen plan för hur en ny byggnad skall finansieras mer än att BUN dvs skolan skall stå för kostnaden, skolan som idag knappt har råd med kopieringspapper! Hur följer detta kommunallagens ”Kommuner ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet”?

 14. Björn skriver:

  Alla gamla skollokaler som finns i Haparanda har en massa problem med bl.a. mögel. Om taket rasar på någons barn nästa vinter igen och någon blir skadad den här gången? Kostar barnens liv 100 mil.som kommunen påstår spara genom att inte bygga nytt? Om man inte bygger nya skollokaler så skjuter man problem på framtiden och det blir inte billigare i slutändan. Snarare tvärtom. För att kommunen ska vara attraktiv för legitimerade lärare och barnfamiljer behöver man fina nya skollokaler. Om man inte satsar på framtiden och bara optimiserar så till slut optimiserar man bort sig själv o sin kommun.

 15. Nanna skriver:

  Det handlar om alla barnen som går i skola i centralorten. Det handlar om alla barn som politikerna vill flytta runt som boskap. Det handlar om alla barn som politikerna vill flytta till lokaler med inomhusmiljö-problem. Det handlar om alla barn som politikerna inte kan ge garantier till om att inomhusmiljön på t ex Röda skolan går att fixa. Det handlar om alla de barn som politikerna inte ens har en plan för,om inomhusmiljön inte går att fixa. Det handlar om alla barn som politikerna inte fört någon dialog med (Vilket de också lovat).

 16. Förälder med barn på Språkskolan skriver:

  Yes äntligen! Förälder med barn på Gränsskolan vilken tur ni gillar förslaget! Vi flyttar era barn till Marielund! Vi kan nu gemensamt kämpa för att få politikerna att också förstå var de tänkte fel. Sen och blir alla nöja och glada.

 17. Besviken på politiken skriver:

  Vi har redan en stor hål på gränsen gör nu inte med skolan till barnen samma sak börja politikern att visa vad ni går för sluta svamla där ni sitter BYGG NYTT och tänk 60 år framåt än två tre år som ni nu kan skulle skämmas o gå på stan i era byxor här sägs Ei se kannata börja agera ni som sitter där.

 18. Piggan skriver:

  Ber föräldrar med barn på Gränsskolan fundera hur samma besked hade landat hos Er. Delar av dina barns skola flyttas till Marielund. Byggnaden har kända inomhus problem, vi ska fortsätta att utforska vad det beror på. För några år sedan skulle den rivas. Familjer med barn som bor i Närsta, centrum o Grankullen, vi vet inte hur transsporten kommer att ordna sig.Idag har vi regler för skolskjuts som inte berättigar dessa barn busskort från skolan. Även lokaltrafik saknas. Skulle Ni på Gräns tyst accepterat detta som ett bra förslag?

 19. Förälder med barn på Språkskolan skriver:

  Nej men…
  Gränsskolan gillar förslaget!
  Politiker berättar för dem att de också får det finaste vita huset i hela kommunen! Då kommer de att jubla av glädje.
  Klubba nu! Och sätt nu den där rara skolchefen i jobb så är problemet löst.
  Varför kämpa i motvind när lösningen är så enkel?

 20. Karoline skriver:

  J-a sossar

 21. Björn skriver:

  Hej @Nanna,
  Tycker att det var en bra jämförelse som väcker känslor (hoppas även hos politikerna): ”..barn som politikerna vill flytta runt som boskap”.
  Instämmer helt i att det upplevs så när politikerna försöker klubba igenom dåligt förberedda förslag utan att tänka på kommunens barn och barnfamiljer som de ska nu ruinera vardag för, när tjänstemännen förvränger sanningen=ljuger och säger helt olika saker om läget på möten på Gränsskolan och Språkskolan. Så skämmigt! Det är kanske så man bygger Norrbottens bästa skola ..med lögn, okompetens och dåligt grundade beslut.

 22. Petter-Niklas skriver:

  Piggan, vem har bestämt att byggnaden skulle rivas? Och när är det bestämt?

 23. Förälder med barn på Språkskolan skriver:

  Men du Petter-Niklas, du verkar ju vara så himla klok och mysig. Tjata inte mer om det där huset eller om de där listorna. Om vi inte låtsas om dem så finns de inte 🙂 Vi har ju intresserade. Skräm inte bort dem nu! Snälla!

  Förresten, känslor hit och känslor dit! Lite onödigt tycker jag!

 24. Petter-Niklas skriver:

  Om man ska ta ställning mellan två saker så är det väl bra om det som presenteras är fakta och inte osanningar? Det gäller ju åt båda håll såklart.

 25. Haparandainifrån skriver:

  Om vi nu ska påtala ”elefanten i rummet” så är det ju självklart att alla andra skolföräldrar sitter tyst i båten med hopp om att inte deras barn ska bli utskickade från centrum! T.o.m kanske stödjer förslaget högt och öppet för att det hellre får drabba nån annan familj än deras egen. Alla förstår ju att byborna hellre vill att det händer nåt istan också, fullt förståeligt. Mantrat är och kommer vara: ”Så länge det inte drabbar mig och min familj”.