Sänker pensionärernas skatt till nyår

TORNEDALEN: Sänkt skatt för pensionärer blir verklighet redan den 1 januari 2018, som en del av regeringens budgetproposition för 2018.

Enligt förslaget sänks skatten med upp till 5.000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år den 1 januari. Förhoppningen från regeringens sida är att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare för samtliga ska vara borta till år 2020.

– De som lagt grunden för vår gemensamma välfärd förtjänar respekt. Att de borgerliga partierna, som införde pensionärsskatten, nu tillsammans med SD dessutom vill höja den är upprörande. Det handlar om rättvisa mellan generationer och är en självklarhet för vår regering, säger statsminister Stefan Löfven om förslaget.

Förslaget bedöms minska skatteintäkterna med 4,42 miljarder kronor 2018 och är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet, skriver regeringen på sin hemsida.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
42 kommentarer om “Sänker pensionärernas skatt till nyår
 1. Bosse skriver:

  Som pensionär hoppas man naturligtvis att alliansen + SD inte röstar emot denna satsning.

 2. Ekonomen skriver:

  Den orättvisa straffbeskattningen av oss pensionärer håller på och avskaffas, till år 2020 skall allt vara helt väck.
  Tillsammans med höjda bostadstillägg blir vi återigen en del av samhället.
  Pensionärerna blir lågkonjunkturens främsta fiende.

 3. Valfläsk skriver:

  Tydligör för hur den här skattesänkningen gäller. Det är garantipensionsdelen för de som har mellan 10000 och 17000 kr som är aktuell. Det är en stor andel av fattigpensionärerna som inte får ta del av kakan. Rätta gärna om jag har förstått detta fel.

 4. Marita skriver:

  Jag som har lägre pension än 10.000:- får aldrig ta del av kakan.
  Vi som har sämst räknas inte.
  Har varit i kontakt med SD och dom har velat sänka skatten för länge sedan men har inte fått majoritet i frågan.
  Det stämmer inte att SD vill höja skatten för pensionärerna.
  Hur mycket skall det vinklas och ljugas.
  Kan inte ens hyra egen bostad för taket till bostadstillägg är 5000:- Du får ingen bostad för den summan i storstadsregionen.
  Skall det måsta bli så att fattigpensionärena måste ut och tigga precis som romerna gör här i Sverige!
  Har jobbat och slitit inom vården och detta är tacken. M

 5. Ekonomen skriver:

  Marita: Grattis, du är en av vinnarna redan vid årsskiftet.
  De med högsta pensionerna kommer med först år 2020.
  Kolla på nätet vad som gäller för bostadstillägg, för din del gäller idag max 3800 för en hyra på 5000 kr/mån.
  Inte illa, hela hyreskostnaden kan du aldrig få.

 6. Ötå-bo skriver:

  Som pensionär hoppas jag att vänsterblocket vinner valet. Har svårt att förstå hur en pensionär kan rösta på borgare efter detta besked. Det finns mycket annat att återställa efter högerns 8 år.

 7. Ötå-bo skriver:

  Bosse, borgarna kan inte rösta emot för det har inget eget budgetalt?? Men en misstroendeförklaring kan ju komma, som verkar vara det enda de orkar med politiskt. Pinsamt! Det här är inget valfläsk, utan verkliga reformer som träder i kraft från årsskiftet!!

 8. från holmen skriver:

  Det är ju på rätt väg när skatten sänks för pensionärer. Men om vi är riktigt ärliga så är väl någonting fel när pensionärer med inkomst under socialbidragsnormen betalar skatt medans de som har försörjningsstöd är skattebefriade, dessutom måste pensionärer betala sjukvård, tandvård, hemhjälp, medicin.
  Jag vill hellre ha ett högre grundavdrag, helst lika stort som försörjningsstödet på sikt. Detta är ett förslag som SD hade i 2015 års budget, men det krävs stora förändringar i hela skattesystemet för att genomföra det. …

 9. Futurum casus skriver:

  Om ni tänker seriöst så inser ni nog att summan av alla skatter och avgifter som denna regering höjt gör att denna skattesänkning är en droppe i havet. Glöm inte bort kostnaderna för boende, mat, försäkringar etc
  som stigit markant.

 10. Ekonomen skriver:

  Futurum casus: Det här är första steget till att ta bort pensionärernas straffskatt som den förra regeringen trixade till med återkommande diffusa skatteavdrag och andra stora lättnader till de besuttna.
  Alliansen lät pensionärer och annat utanförskap stå för deras 8-åriga frossande.
  Det räckte föga, ladorna tömdes helt och 60 miljarder saknades.
  Orsaken sa de var otur, väljarna gick inte på det en gång till.
  Observera att till år 2020 är allas pensioner helt återställda.

 11. Ötå-bo skriver:

  Man märker tydligt att det är borgare synpunkter som framförs, man är avundsjuk med vilken kraft förbättringar genomförs för pensionärer tom 2020. Blir ett herrans liv när förslag att höja skatten för arbetsinkomst över 40 tusen med 80 kr, sparande med 37,50 kr/år!! Idag en till förbättring, tandvårdsbidraget höjs från 150 till hela 600 kr. Pensionärer rösta rött vid valet 2018, därefter kan ni rösta som ni brukar.

 12. Futurum casus skriver:

  Som ”ekonom” borde du veta att Sverige befann sig i lågkonjuktur när alliansen styrde. Alliansen byggde välfärd trots lågkonjuktur. Den köpfest man har nu är inte hållbar i längden.

 13. Ekonomen skriver:

  Att dela ut statskassan till sådana som inte behöver konsumera tillskottet samtidigt som man lägger pålagor till sådana som tvingas konsumera mindre för och klara av det dagliga skapar bara onödig lågkonjunktur och domino galopperande arbetslöshet.
  Oj, jag glömde, det gav ju FAS 3 jobb.

 14. Ötå-bo skriver:

  Till Futurum och övriga borgare, ni har alltid otur? Visst men de senast 3 peioder ni haft makten lämnar ni alltid ett underskott, varför?? Byggde välvärd för vem? Bristerna försöker regeringen nu återställa efter era 8 år. Du säger att ni byggde välvärd, se polisen som ni centralisera, försäkringskassan som ni avveckla, butiker, jordbruk, posten, kronofogden som ni avvecklade. Men nu finns framtids tro tack vare bl.a Buckt.

 15. Futurum casus skriver:

  Ö-tå: Borgarnas/alliansens politik är det som drivit igång landet efter alla lågkonjunkturer. Det är helt självklart att det uppstår budgetunderskott efter lågkonjuktur. Att det uppstår budget underskott i högkonjunktur som det skedde kring valet 2002, under sossestyre, är för mig ett under. Alla som arbetade under alliansens styre var vinnarna.

 16. Marita skriver:

  Fantastiskt jag får 50 kr mer.
  Och dom som har betydligt högre pension får 400:-
  Tänk om det vore vi som har det sämst som fick dom pengarna istället.

 17. Ekonomen skriver:

  Nu åker jag och röstar.
  Märkligt, vart försvann alla duperade avdrag?

 18. Futurum Casus skriver:

  Ekonom: Jag ser ingen skillnad på alu, amu, fas-3 osv. Det har samma betydelse och det är oftast människor som har svårt att få jobb och oftast är det människor som inte kan få någonting annat t ex. funktionshindrade eller människor med utländsk härkomst. Jag förstår inte hur ni resonerar när ni har tankar om lågkonjunktur? Tror ni att det är lägre arbetslöshet när det är lågkonjunktur??? Många gånger undrar jag om ni förstår innebörden på vad låg- och högkonjunktur betyder. Oftast blandar ni ihop begreppet med budgetunderskott.

 19. från holmen skriver:

  Lite till i dr

 20. från holmen skriver:

  Lite till i detta ärende…Nu höjer Löfven ers till sjuka så att det nästan ger samma summa som hitresta får i bidrag …vi med lite högre pensioner fortsätts att straffbeskattas..märkligt har man lyft undan nettopengar så tar staten dom nu när man är pensionär..

 21. Ekonomen skriver:

  Ötå-bo: Du har så rätt.
  Vi som kör rally med våra rollatorer minns Högerns ständigt återkommande ”otur”.
  Exempelvis Bohman, han reade ut våra löntagarfonder för och betala sina (H) utdelningar, men han hade otur, det räckte bara till en bråkdel.
  Han blev därför tvungen och tillsätta en speciell budgetminister vars enda uppgift var att söka och underteckna utlandslån.
  Den som fick äran var han som hade ställt julgranen i toaletten för att den ”bajade”.
  Det resulterade i att (S) G. Sträng blev tvungen att skaffa sig en ännu kraftigare säkerhetsnål till sin bakficka.

 22. Futurum casus skriver:

  ”Ekonomen”: Vad var bra med löntagarfonderna. Inte ens finansminister Kjell Olof Feldt gillade detta. Reade ut? Fonder har en förmåga att tappa i värde av naturliga. Du är ingen ekonom om du inte kan sådant elementärt.

 23. Heja Sverige skriver:

  Glöm inte att Göran Persson ,(S), under sin tid som statsminister tömde en AP-fond. Stoooora pengar, som var vikta för kommande pensionsutbetalningar.

 24. Knapsu skriver:

  Heja Sverige: gör en Googlesökning på ”Göran Persson AP fonderna” och läs sanningen om de 258 miljarderna.
  Riksdagen beslöt med bred majoritet (förutom V som var emot det nya pensionssystemet) att i flera omgångar föra över 258 miljarder kronor till statskassan.
  Orsaken var att staten tog över utgifterna för bland annat förtidspensioner, garantipension och bostadstillägg i och med det nya pensionssystemet som beslutades 1994 när Carl Bildt var statsminister.

 25. Ekonomen skriver:

  Men Bohman han fick jackpott, hans leende sträckte sig ända från V- och till H-örsnibb.

 26. Heja Sverige skriver:

  Göran Persson lånade pengar av pensionärerna. Han sa att pengarna skulle betalas tillbaka. Under 1999 överfördes 45 miljarder kronor från AP-fonden till statsbudgeten och under år 2000 ytterligare 45 miljarder kronor. Den 1 januari år 2001 överförs 155 miljarder kronor från AP-fonden till statsbudgeten. Dessa belopp motsvarar sammanlagt en engångsöverföring om 258 miljarder per den 1 januari 1999. Sammanställning av de statliga ålderspensionsavgifterna från och med år 1999 belastas statsbudgeten medålderspensionsavgifter. Under år 2001 är de beräknade att sammanlagt uppgå till 26 735 miljoner

 27. Heja Sverige skriver:

  fortsättning….Göran Persson kommentar för fem år sen. ”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.”

 28. Heja Sverige skriver:

  Har läst Knapsu. Alltså kvarstår fakta.

 29. Affe skriver:

  Fas 3 var ett gigantiskt fiasko där långtidsarbetslösa satt och målade om nya stolar som sedan slipades ner och målades igen.
  Dom personerna som inte var medlemmar i någon A-kassa fick ingen ersättning överhuvudtaget när dom gick in i fas 3 utan hänvisades till kommunernas socialbidrag.
  Men dom var tvungna att vara närvarande hos en fas 3-anordnare eftersom dom skulle förlora den sjukpenninggrundade inkomstnivån hos försäkringskassan om dom hoppar av.
  Detta efter att kanske ha slitit i över 30 år på arbetsmarknaden.

 30. Ekonomen skriver:

  Inte bara tjeckerna var utvalda kunder, för Bohman gällde det total outsourcing.
  Gissa vem som är kallad som outsourcingens fader?
  Det förra regeringen drog till med är bara halvmesyr.

 31. Ekonomen skriver:

  Vi har nu ”tillsammans” nollat 60 miljarder som förra regeringen gjorde back.
  Och ladorna påfylls igen till nästa otursregering.
  Vi åldriga rollator förare har vanan inne.

 32. Knapsu skriver:

  Det mest skandalösa i FAS 3 var ju att den berörde hade ”arbetsplikt” utan ersättning samt att arbetsgivare som tog emot FAS 3:are inte bara hade gratis arbetskraft utan FICK BETALT 5000kr/månad från våra skattepengar.
  Snacka om att skämma bort och göra vissa företagare bidragsberoende.

 33. Heja Sverige skriver:

  Ekonomen. Släpp stolpen och kom in i matchen. Du snackar forntid.

 34. Futurum casus skriver:

  Det är skrattretande att läsa ”ekonoms” inlägg. Jag kommer inte säga ”vad var det jag sa” när köpfesten är över. Det är under högkonjunktur som man ska spara pengar i skattkistorna för att sedan ta av när det är lågkonjunktur. ”Ekonom” har fortfarande inte förstått innebörden med konjunktursvängningar.

 35. Futurum casus skriver:

  Den politik som sossarna driver just nu kommer tyvärr göra att Sverige blir ett nytt Grekland med enorma ekonomiska problem. Det är upp till väljarna att avgöra vilken framtid man vill ha.

 36. Futurum casus skriver:

  Knapsu: Alu innebar också gratisarbete. Det gick knappt att överleva på det. Vi måste sänka skatterna för att fler arbeten ska skapas och fler få ett arbete att gå till. Sorry men bidragsjobb som bekostas av staten leder inte till ett riktigt jobb. Vi borde ha kommit förbi arbetsmarknadspolitiska åtgärder, med skapade gratisarbeten, vid det här laget.

 37. Heja Haparanda skriver:

  Med vilka pengar ska Haparanda stad betala sina pensionärers pension nu när så många av de anställda går i pension på en gång? Än så länge är det ju bara siffror och bokslutsposter men snart ska det betalas ut på riktigt! Precis som Göran Persson!

 38. Marita skriver:

  Mycket valfläsk !!
  Vi får se när verkligheten hinner ikapp.

 39. politisk strandsatt skriver:

  till ”heja Haparanda” du verkar tillhöra batras gäng??!! kommunen betalar ingen pension till dom som går i pension nu. ok kanske en mindre del. utan den stora pensionsskulden avser dom som gick i pension tror jag i mitten av 90-talet. för då kom den nuvarande tjänste/avtalspensionen.

 40. politisk strandsatt skriver:

  så Maritha är du så mycke moderat att du inte vill ha tex en höjning av barnbidraget….och verkligeheten kommer redan den första jan 2018..sover du…

 41. politisk strandsatt skriver:

  Ni är bara avundsjuka på en bra sammanställd budget som ni i högern missunnar dom svaga i samhället…de är högern retorik.. men vi har en annan politik vi,,,

 42. från holmen skriver:

  HPDA kommun har säkert egendom som kan säljas för att undvika skattehöjnngar. Väntar med spänning på hur sparpaket inom det sociala slår ut…