Säsong för takskottning

TORNEDALEN: Stora mängder snö på taket kan bli påfrestande för takkonstruktionen. Beroende på konstruktion kan det därför vara bra att skotta bort snön för att minska belastningen samt eventuella skador på fastigheten orsakade av snön.

Det är främst platta tak och enklare takkonstruktioner som är i behov av att skottas för att inte konstruktionen ska ta skada. Om olyckan ändå är framme och någon from av skada uppstår täcker i regel villaförsäkringen skadorna. På industrifastigheter eller större byggnader på lantbruk är det viktigt att taket är skottat för att få ersättning vid eventuell skada. Om taket bryter samman på grund av snötryck finns villkor om minskad eller utebliven premie i de flesta försäkringar för näringsfastigheter, i villaförsäkringar är det sällsynt.

Villor med så kallade traditionella sadeltak behöver i regel inte skottas då snön avlägsnar sig själv genom att rasa ner från taket.

Om du ska skotta taket bör du inte skotta de sista cirka 10 centimetrarna då taket annars riskeras att ta skada orsakad av snöskyffeln. Hela taket bör skottas, annars kan en ojämn belastning uppstå.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,