Klang och jubel för Asplöven i avslutningsmatch

HAPARANDA: AHC slog knock-out på Sundsvall under långfredagskvällen. 8-2 (2-2, 1-0, 5-0) ger eko i hockeykretsar och en tredjeplats i den allsvenska kvaltabellen.

Coach Kenttä frångår sin vana och tittar på uppvärmningen. Gusten i kassen, tre backpar, fyra kedjor och två extraspelare.

FÖRSTA PERIODEN: Pucken reser mot nya mål!

Lite trevande öppning med några halvchanser. Sundsvall har ett farligt skott efter två minuter. 3.27 och domaren hittar en utvisning för gästerna. Thegel-Bejmo-Abrahamsson kommer in och efter 3.53 sätter den sistnämnde 1-0 på pass från kamraterna. Snyggt mål och en härlig öppning!

Power play är tidens melodi: ny utvisning för gästerna och ytterligare ett mål för hemmakrigarna. AJ Gale hittar rätt med ett snabbt handledsskott på högersidan, med upplägg av anfallskollegorna Hjalmarsson och Silvander. Tid: 8.35.

Sedan blir det Asplövens tur att decimeras, först efter 13.55 och sedan ytterligare en man efter 14.34. Sundsvall håller pucken föredömligt inom laget och när matchuret står på 14.56 kan en viss Victor Berglind prickskjuta 1-2 i fem mot tre. Som om det inte var eländigt nog, kvitterar dessutom Sundsvall lite snöpligt med drygt två minuter kvar av perioden.

En påminnelse om spelet hockeys natur och en illustration till tesen om lillfingret och handen. Men i allt en rätt skojig match att titta på, med offensiva takter från bägge håll. Med 7-15 i skott kan man inte klaga på Asplövens effektivitet heller.

ANDRA PERIODEN: Ingen idé att bromsa nu.

Men Asplöven inleder lite trevande och gästerna tar över för några minuter. Efter knappt fyra gör Gusten i hemmakassen en svettig räddning på ett närskott efter snabbt sidledsspel.

Mellanakten lite mer avvaktande, med två försiktigare lag. Hemmalaget får två chanser i pp utan resultat – ett fint byte av Jarkko Oikarinen håller dock på att ge utdelning. I stället tar laglojale Martin Hellgren pucken innanför offensiv blå och efter en strategisk sväng lägger han trissan på silverfat för anstormande backen Antti Alamäki som kan hänga 3-2 från nära håll efter 15.10. Ytterligare ett vackert mål!

AHC avslutar perioden i fem mot fyra och levererar ett par fräsande skott som så när resulterar. 18-7 i skott och andra halvan av perioden klart till hemmalaget.

Tredjeplatsen i serien inom räckhåll!

TREDJE PERIODEN: Säsongens sista period?

Spelet böljar, men tempot har sjunkit något. AHC drar på sig en tvåa efter 6.58, men det reder man ut snyggt. Så är det gästernas tur att bryta mot hockeylagen och med en avvaktande utvisning och en extragubbe skrinnar Robin Wall fram efter ett snabbt pass från Martin Hellgren och snärtar in 4-2 på högersidan efter 9.58!

En kväll som denna går inget fel: stekhete Martin Hellgren kan sätta 5-2 efter fint samspel med herrar Wall och Wennerström.

Sundsvall tar timeout och lyfter ut målmannen då hemmalaget drabbas av en utvisning, men Juha Silvander kan lägga in 6-2 i tom bur på passningar från Gusten T och Henrik Thegel. Vilken avslutning!

Och det kommer mera: Emil Bejmo på målhumör, med 7-2 i spel fem mot tre efter 17.18 och 8-2 i fem mot fyra 20 sekunder senare.

Värdig avslutning av ett fantastiskt lag.

– Vi har härlig stämning i gänget, säger centern Martin Hellgren efter matchen.

Hellgren har gjort en mäktig kvalserie och också producerat en hel del poäng.

– Det lite mer ordnade spelet passar mig bättre, säger en ödmjuk kämpe.

Och kampen lönar sig. Efter ett utdraget straffdrama vinner Kallinge-Ronneby mot Olofström borta och hjälper Asplöven till en tredjeplats i tabellen.

HBwebben tackar läsare och Asplöven för en härlig säsong och förbereder sig för en svår abstinens.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
12 kommentarer om “Klang och jubel för Asplöven i avslutningsmatch
 1. Knapsu skriver:

  Oj-oj vilken avslutning på säsongen! Nu hänger det på KRIF så kanske vi har tredjeplatsen.

 2. Asplöven skriver:

  Grattis! Vilken härlig avslutning. Asplöven har genomfört det bästa kvalspelet genom tiderna. Ett underbart lag som har spelat med ett stort hjärta och jobbat som ett riktigt lag. Är otroligt stolt över Aplövens 3:e plats i kvalserien.

 3. renne skriver:

  inte dåligt, men borås matchen var avgörande, men de blir till nästa säsong o lära sig mer hockey

 4. fundersam skriver:

  Om Borås inte klarar elitlicens blir Asplöven erbjudna plats i Allsvenskan? Hur mycket är en Allsvensk klubb garanterad från förbund och TV-rättigheter??

 5. Live skriver:

  Asplöven till allsvenskan, Borås under rekonstruktion staten betalar deras löner…..
  Dom
  Kommer tappa elitelicensen… Vi ses mot
  Djurgården i premiären!!!

 6. Happisbo skriver:

  Jätte härlig avslutning av hockey säsongen och tredje platsen. Vad nära att ni kom med i allsvenskan men så är det, man måste lyckas med hela serien.

 7. Mad Max skriver:

  Vilken strålande avslutning på seriespelet, och vilken fin bjudning till hemmepubliken. Och med lite tur och otur för nån annan kan det gå vägen ända fram 😉 Grattis Asplöven!

 8. Hanken skriver:

  Tack Asplöven för en fantastisk säsong!

 9. strike skriver:

  Borås med en hall med större publikkapacitet och kortare resor ,får det ej att gå ihop.Hur ska då Asplöven ha råd??

 10. Konkurs skriver:

  Har Asplöven bättre ekonomi än Borås ??

 11. f.d supporter skriver:

  Varför så lite folk på fredagsmatchen? Såg ut riktigt glest på läktaren! Pratas mycket om Asplövens usla ekonomi ute på stan. Är det så illa?

 12. fundersam skriver:

  232 åskådare är den officiella siffran på hockeyförbundets sida. Ja, det var glest! Matchen före redovisades 802 åskådare, trots att det fanns några tiotal tomma stolar av de mindre än 600 som finns i hallen…. Usel ekonomi har många föreningar, så har nog även Asplöven. Kanske det kommer in någon ”räddare i nöden”, vilket hänt tidigare också.