Satsar på att förebygga självmord

HAPARANDA: Då ett stort antal ungdomar  i Haparanda lider av psykisk ohälsa har kommunen och Region Norrbotten inlett en satsning i förebyggande syfte.

I onsdags genomfördes en utbildning för alla lärare och övrig skolpersonal om hur man kan förebygga psykisk ohälsa och självmord. Även socialtjänstens personal erbjuds utbildningen.

Föreläsare var överläkaren Ullakarin Nyberg, som arbetar med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri samt forskar vid Karolinska Institutet om suicid.

– Det är viktigt att lyfta upp den här frågan och verkligen jobba för ungdomarnas psykiska hälsa. Framförallt är det viktigt att vi vågar sätta ord på det som också kan kännas svårt och bryta tystnaden, säger Linda Moestam, processledare på Region Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Bakom satsning står SAM (Samverka, Agera, Motivera), som syftar till att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i Norrbotten. Arbetet drivs sedan våren 2014 av Folkhälsocentrum, Region Norrbotten.

Publicerad i Haparanda, Svenska
8 kommentarer om “Satsar på att förebygga självmord
 1. Futurum Casus skriver:

  Tycker inte alls det är konstigt. Samhället som sådant är kallt och hårt där åsikter ska kontrolleras. De som bryter mot koderna blir stämplad med epitet i bästa fall. Ett samhälle där det dagliga samtalet inte överkontrolleras, utan att vara elak mot någon, tror jag fungerar bättre. Jag har erfarenhet av vänsterextrema som frångår svensk lagstiftning i väldigt grova drag. I synnerhet efter utöya-attentatet den 22/7-2011.

 2. Futurum Casus skriver:

  Jag läste ledarsidorna där journalisten Johan Westerholm skrev om en kvinna som fått en diagnos och behandling för Islamofobi. Det säger väldigt mycket vilken riktning Sverige tar. Det är riktigt illa och det hoppas jag att alla tar sig en funderare över.

 3. kisumisu skriver:

  Ja sen har jag tyvärr en känsla att det här är bara fina ord och som kostar pengar.
  Håller med dig Futurum Casus.
  Vi skulle behöva ett öppnare samhälle som inte fördömer och är jämt så PK.

 4. Bubselibub skriver:

  Faktagranskade hb detta innan det publicerades?
  Utbildningen genomfördes tydligen inte.

 5. sluta blunda, börja agera skriver:

  Samhället är VI. Vi måste tillsammans agera och bygga upp ett bättre samhälle. Föräldrarollen är ytterst viktig! Tyvärr finns det en massa barn som säger att den enda fungerande vuxenkontakten är lärarna på skolan. Hur länge orkar denna yrkesgrupp att agera som både mamma och pappa utöver sin lärarroll. Det finns en del föräldrar som inte ens bryr sig fast de får ett telefonsamtal mitt på natten att då deras barn är på villovägar. VArför inte komma och hämta dem? De hamnar lätt på fel spår, börjar dricka och knarka etc. Bry er! Sök hjälp! Samarbeta med myndigheter!Satsa på studier och framtid!

 6. sluta blunda, börja agera skriver:

  Utbildningen genomförs senare! Vore bra att ha denna för föräldrar också!

 7. Verkkosurfaren skriver:

  Självmord…smaka på det ordet, värre än självmål t.o.m. Kan man skoja om sånt? Faktiskt kan man det om syftet är gott. Minns en gång när jag träffade en amerikan som hade hört att svenskarna, förutom att vi gjorde swiss watches, enligt statistiken begick mest självmord i världen. Mitt svar blev att det var fel; för ”få svenskar begår självmord mer än en gång enligt statistiken….”. Även i musiken har ämnet berörts av tex Magnus Uggla (”varför ska man ta livet av sig om man inte får höra snacket efteråt”) samt lokala bandet Raubtier (” Förgätmigej”). Om du ännu ids läsa detta så lever du 🙂

 8. Enok Nitti skriver:

  Ämnet har skämtats om på film också, i Kommissarie Späck sökte man efter en seriesjälvmördare.