Satsar på rennäringen

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Per-Olov Nutti, styrelseordförande i Sametinget. Foto: Lisette Olsson

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Per Olov Nutti, styrelseordförande i Sametinget. 
Foto: Lisette Olsson

NORRBOTTEN: Regeringen höjer anslaget till Sametinget och satsar därmed 10 miljoner kronor extra per år på rennäringen från och med 2018. Innan tillskottet har anslaget legat på 104 miljoner kronor årligen. 

För rennäringsidkare finns många svårigheter som innebär ekonomisk ansträngning. Bland annat klimatförändringar som innebär stödutfodring av djuren, vilket leder till ökade kostnader.

– Det är väldigt viktigt att hantera den här problematiken som finns, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister.

I samband med nyheten om det extra anslaget till Sametinget blev det också känt att regeringen satsar 1,1 miljoner kronor i syfte att Sverige ska delta i en tematisk studie som genomförs av OECD. Detta ska förstärka den ekonomiska utvecklingen hos urfolk genom att stärka kopplingen till utveckling regionalt och på landsbygden.

Studien via OECD genomförs i flera länder världen över, men i Sverige fokuserar den på den samiska urbefolkningen.

– Vi har aldrig gjort det här, och vi tycker att det är på tiden att det görs, säger Sven-Erik Bucht.

Sven-Erik Bucht tillkännagav satsningarna under fredagseftermiddagen på en presskonferens av personligt slag, den ägde rum i Karungi hemma hos landsbygdsministern.

– Vi behöver inte alltid vara i Stockholm, det är en del i att markera att vi är till för hela landet, säger Sven-Erik Bucht om varför presskonferensen ägde rum i hembyn.

Inne i en grillstuga på landsbygdsministerns tomt satt Sametingets ordförande Per Olov Nutti. Sametinget har under en lång tid tryck på hos regeringen att rennäringen är i behov av ekonomiskt tillskott.

– Det är en glädjande nyhet för oss, och för det samiska folket, säger Per Olov Nutti.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,