Satsning på arbeten för långtidsarbetslösa

NORRBOTTEN: Regeringen genomför mellan 2018-2020 en satsning som innebär att sysselsätta långtidsarbetslösa och nyanlända. Inom yrkeskategorier som skogsarbetare, maskinförare, skötsel av naturreservat, vandringsleder, trädgårdar och friluftsområden samt städa stränder.

Satsningen väntas omfatta omkring 5.100 så kallade gröna arbetstillfällen för långtidsarbetslösa och nyanlända, fördelat över hela landet. Bara under innevarande år satsar regeringen 270 miljoner kronor genom fem myndigheter.

Det här gör det möjligt att erbjuda praktik, moderna beredskapsjobb eller andra subventionerade anställningsformer till de nämnda målgrupperna inom gröna jobb. Den totala satsningen under hela perioden är 910 miljoner kronor.

Enligt SVT Norrbotten kommer 107 personer att få ta del av satsningen under året.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
16 kommentarer om “Satsning på arbeten för långtidsarbetslösa
 1. bodiddely skriver:

  Aktivitetsgaranti=har funnits i många år

 2. Pessimisten skriver:

  107 är allt för få platser

 3. Pessimisten skriver:

  bodiddel…aktivitetsersättning är baserad på a-kassa, men jag förmodar gröna jobb ger vanlig lön

 4. från holmen skriver:

  tex dom presumtiva skogsarbetarna måste ju ha körkort för olika motorsågar …Staten satsar 1 miljard för 5000 grönajobb det andas lite ogenomtänkt Rödgrön politik…är min åsikt…Alltså dyra arbetsplatser spännande att få följa upp det hele

 5. fd byråkrat skriver:

  jag håller med signaturen ”från holmen” det är dyra arbetsplatser, men med en annan styrning och ledning av arbetena blir det bra. man bör kanske även på ledningen.

 6. rex skriver:

  Ett viktigt jobb för samhället är att erbjuda tilläggsisolering i kommunala och allmänna byggnader typ byagårdar, pumphus, byarnas religiösa kapell och dylikt. Samtidigt kan smärre reparationer utföras. Detta tjänar samhället på.

 7. kisumisu skriver:

  Är ju bra så länge inte man börjar utnyttja systemet och människor. Som FAS-3 gjorde.

  Ska inte heller börja konkurrera med de vanliga jobben och sänka löner osv!

 8. Nickname skriver:

  FAS 3 kopior har funnits under de senaste 35 åren. Det är bara namnet som ändrats under åren. Många ser ner på dessa FAS(or) men de fyller sin funktion, i annat fall skulle de inte existerat under de senaste 35 åren. Jag har bekanta som fått in en fot i den öppna arbetsmarknaden, tack vare FAS och dess kopior.

 9. enkel matematik skriver:

  dessa satsningar är dyra låt bli. de är billigare å ge 10.000kr åt alla oavsett de arbetar eller inte ta bort alla myndigheter som a-kassa/social/försäkrings kassa/M.M dessa kostar lika mycket som 10.000kr åt alla

 10. Evert skriver:

  Det märks det är valår i år

 11. rex skriver:

  Enkel matematik svar Tack ?? Vad jobbar du med eller har jobbat med då och i så fall varför?

 12. enkel matematik skriver:

  Svar till REX som om de är relevant i ämnet. Egenföretagare!!!

 13. från holmen skriver:

  det fanns ju förr nått som kallades AK jobb just enkla jobba mot låg ersättning som bestod i att mesta arbetet gjordes med lämpliga verktyg och för handkraft….

 14. rex skriver:

  egen företagare: trodde att just en egen företagare borde tycka att man alltid ska arbeta för sig och Sveriges bästa så växer moralen o rikedomen för alla, speciellt med Haparanda och alla de problem som bara växer med ett sådant synsätt!

 15. enkel matematik skriver:

  jojo de kanske må var så vi vill att de ska vara.
  Men man måste nog se att ett papper kan bara vändas engång. när man insett de så behöver man inte 100anställda för att göra ett jobb.

 16. Lilli skriver:

  Tidigare har långtidsarbetslösa fått bara aktivitetsstöd när de har utfört ”gröna jobben”. Men nu när nyanlända skall göra det också så betalas det en RIKTIG LÖN.