Schweizare äger campingen i Övertorneå

I mitten köparen av campingen Max Hensler efter det att han precis har anlänt till Övertorneå. Säljarna med Håkan Lövbrand till vänster och brodern Magnus Lövbrand. Foto: Marianne Berglund

I mitten köparen av campingen Max Hensler efter det att han precis har anlänt till Övertorneå. Säljarna med Håkan Lövbrand till vänster och brodern Magnus Lövbrand. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Affären har precis blivit klar. Konsulten Max Hensler från Schweiz tar över campingen Holiday Village i Övertorneå. Med sig har han fru och två barn och han tror på Sverige och turismen i Tornedalen.

Campingen ägdes från början av kommunen. Den arrenderades av olika konstellationer och 1998 hyrdes den av Lövbrands, som efter ett par år köpte hela anläggningen.
Har kört på rutin
På frågan hur mycket familjen har investerat under årens lopp, svarar Håkan Lövbrand, att det handlar om runt åtta miljoner kronor.
– Men nu har man insett att det får vara nog. Det har varit tufft emellanåt, ingen dans på rosor så att säga, men det är en livsstil. Man börjar bli för gammal för att jobba från morgon till kväll dag ut och dag in.
– Nu är det dags för oss att gå vidare. Det känns bra att sälja när campingen går bättre än någonsin och det trots att vi under den senaste tiden har vi kört mest på rutin. Vi har litat till våra stamkunder. Det är ju så att man blir lite äldre, skaffar barn och ser andra värden. Första väckarklockan kom när farsan gick bort så hastigt. Man måste prioritera annat, helt enkelt vara mer taktisk.
Hur många anställda har ni haft?
– Här på campingen har vi varit två till tre som mest och nu på senare tid bara en till en och en halv som jobbat här. Flest anställda hade vi när vi sålde pizza på Lövbiten, då hade vi tolv årsarbetare, säger han.
Vad ska ni sätta igång med när campingtiden är över?
– Tankar finns om ett och annat. Vi kommer till exempel att fortsätta och utveckla Gotterian, vår godisbutik på nätet.
Exakt vad säljer ni till Max Hensler och hur fick ni kontakt?
– Vi fick kontakt genom fastighetsbyrån som hjälpte till med försäljningen och vi säljer hela campingen inklusive före detta prästgården.
Vilken erfarenhet av turistisk verksamhet har den nye ägaren?
– Han tror på Sverige och river upp sitt liv för att komma hit och leva i ett land med närmare till lugnet och naturen, säger Håkan Lövbrand.
HB åkte ut på torsdagen för att träffa Max Hensler när han anlände till Övertorneå och campingen. Det rådde ingen tvekan om att han var tänd på uppgiften.
I hans följe kom ett filmteam från Schweiz. kameramannen Martin Lehotkay och journalisten Martina Ziesack jobbar för SRF, Schweizer Radio och Fernsehen. De gör ett inslag till ett program där man dokumenterar personer som flyttar till andra länder. Det råder ingen tvekan om att de var hänförda över den vackra naturen, det kalla vädret med rimfrosten i träden och allt annat. Det resulterar garanterat i bra turistisk reklam.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Schweizare äger campingen i Övertorneå
  1. Britta Götbrink skriver:

    Så trevligt med en schweizisk familj långt upp i Sverige. Hoppas de kommer att trivas. Har bott i Schweiz i 7 år. Det är bra folk.

  2. Verkkosurfaren skriver:

    Mycket bra nyhet! Annars brukar flyttlasset gå söderut.Kul att entreprenörer från Europa söker sig till bygden, hoppas dom lockar landsmän att besöka Tornedalen. Schweizare talar i regel redan flera språk så lite svenska och meänkieli på det blir nog inga problem. En dunk myggolja på det så blir det nog bra 🙂

  3. Gabriela Grätzer skriver:

    Bravo und viel Glück! Wir vermissen Euch