SD vill starta lokalavdelning i Haparanda

HAPARANDA: Sverigedemokraterna saknar en lokalavdelning i Haparanda men partiet har för ambition att etablera en lokalavdelning i kommunen. I onsdags förra veckan sammanstrålade representanter från några lokalföreningar och SD-distriktet i Norrbotten på ett öppet möte i centrala Haparanda.

Mötet ägde rum på en restaurang i centrala Haparanda. I dagsläget saknar partiet en lokalavdelning i Haparanda, men partiet har ett mandat i kommunfullmäktige. I det senaste riksdagsvalet tog Sverigedemokraterna ett stort kliv framåt och fick 24,4 procent av Haparandabornas röster jämfört med 13 procent i valet 2014.
Vid mötet som hölls i Haparanda förra veckan deltog bland annat Per Göransson ordförande för SD i Norrbotten tillsammans med vice ordförande Lage Hortlund och andre vice Marianne Sandström som också är oppositionsråd i regionen.
Sjukvård och invandring
Enligt information från Per Göransson handlade mötet, som var ett öppet möte om sjukvårdsfrågor. ”Men vid ett första möte så brukar vi låta de som kommer på mötet styra vilken politik de vill prata om, det fördes främst en allmänpolitisk diskussion och bland annat så diskuterades sjukvård och invandring. Det är frågor som berör i Haparanda då sjukvården är begränsad och dessutom drivs fortfarande ett asylboende i Haparanda”, skriver Per Göransson i mejl till Hb.
Ambition att etablera
Cirka 15 personer närvarade och partiet har för avsikt att hålla nya möten inom någon månad i Haparanda. Då kommer en aktivare annonsering ske innan mötet, enligt Per Göransson. Inför mötet som gick av stapeln den 7 augusti annonserade partiet på sin lokala sociala medier-sida.
En av uppgifterna för distriktsföreningen i Norrbotten är att starta upp nya lokalverksamheter. Med de starka väljarsiffrorna som grund tror Per Göransson att det finns underlag till att starta en egen lokalavdelning i Haparanda.

Publicerad i Svenska
55 kommentarer om “SD vill starta lokalavdelning i Haparanda
 1. från holmen skriver:

  det måste ju finnas anledningar att Väljarna föredrar SD…på dom orter var asylsökarna var än mer dominerande har fler väljare gått över till SD..Flera partier har också i Riksdagen kopierat div SD förslag och lagt fram dom som sina egna…märkligt Ja Ja så har då ven folket i HPDA vaknat till

 2. Mats Berg skriver:

  Jomenvisst!
  Nästan en majoritet av Haparandas befolkning är utlandsfödd. Utan dem hade befolkning idag legat på typ 6000 invånare. Vad ska Nationalistivrarna göra åt den saken? Repatriation till FInland?
  Sjukvården; har inte Sjukvårdspartiet redan samlat upp alla de som vill ha ett lasarett i varje kommun?

 3. Laitahyökkääjä skriver:

  Ny frälsning på gång efter Ikea-debaclet? SD kommer säkert att börja med att fylla igen Gropen; sedan fixa gatorna och få gamla stan åter att blomstra – samt (så klart) jaga i väg ”dom där”, ni vet. Och vården, den fixas med ljusets hastighet. Zimsala Jim!

 4. Micke skriver:

  Det är på tiden 🙂 Äntligen ett parti som bryr sig om Sverige och invånarna här. Tror bara i Haparanda så borde SD komma över 50% nästa val bara folket bryr sig och går och röstar. Så Sverige vänner, glöm ej att gå och rösta nästa val om ni vill få till förändring, för tiden är knapp och snart är det försent.

 5. ll skriver:

  Mats Berg, gör dig inte dum. Det är naturligtvis inte vita finnar som är problemet.

 6. Happisbo skriver:

  Äntligen positiva nyheter.

 7. klurifax skriver:

  Sånt här kan uppstå om det allmänt är låg skolnivå på befolkningen och stor arbetslöshet.

 8. Faktum skriver:

  II / Faktum är att det just är ”vita skandinaver” som är det huvudsakliga problemet i Haparanda! Droger, hot, våld, misshandel, narkotikasmuggling, rattfyllor, drograttfylleri, vansinneskörningar, mord osv. Haparanda är till bredden fyllt av kriminella element och missbrukare. Dessa gör Haparanda till en otrevlig stad att bo och leva i. De så kallade ”utlänningarna” gör inte mycket väsen av sig.
  Bra att SD skall etablera sig i kommunen så det blir någon slags ordning i staden.

 9. Barkråttan skriver:

  Klurifax: Du har helt rätt, Och SD:s politik missgynnar sjuka, arbetslösa och lågutbildade!

 10. kalle blomqvist skriver:

  SD har redan ”fastslagit” att samer inte är en svensk ursprungsbefolkning och skall därför inte anses svenska, dvs ut med patrasket….. SD har även ”fastställt” att finländare inte är nordbor utan alltför nära härstammar från andra folkslag (som sedan tidigare enligt SD är att anses som mindre önskvärda medborgare i Sverige). Så med det intellektuella resonemanget skulle med andra ord även finländare vara ”icke önskvärda” i Haparanda. Ja men varför då inte kopiera Trump´s eminenta idé och bygga en mur längs gränsen?… Jaja *suck*… man kan konstatera att än är inte den sista idioten född..

 11. Enok Nitti skriver:

  SD i Sölvesborg förbjuder alla andra språk än svenska,är det något som SD kommer att införa även i Haparanda om dom för makten?

 12. Tjohalia skriver:

  ll Om du kollar upp brottsregistret över kommunen så blir det ganska lätt att se var problemen finns .
  Eller behöver du en länk .

 13. AnnBritth Olofsson skriver:

  Det låter väl riktigt bra. Hoppas detta dyker upp på fler ställen här i norr. Vi är nog många som är less har jag en känsla av. Det är härligt att vi är så många som vill ha en förändring. Nu gäller det att hålla ihop tills det är val igen.

 14. från holmen skriver:

  ””Nästan var fjärde LO-medlem, 24 procent, röstade på Sverigedemokraterna.

  Även om siffran är lägre än undersökningen visade på valnatten är det en rejäl ökning från 17 procent i förra valet. Det är också en större ökning än hos befolkningen i stort där partiet preliminärt växte med 4,7 procentenheter.”” googla

 15. från holmen skriver:

  SVT:s valundersökning visar också att partiet är lika starka bland arbetslösa och allra starkast i gruppen som har sjuk- och aktivitetsersättning.

  – Den grupp som är mest beroende av välfärdssamhället och i behov av det fungerar är de som är mest benägna att rösta på Sverigedemokraterna, sade Sören Holmberg.

  Något som inte är lika känt är att andel företagare som röstade på Sverigedemokraterna var lika stor som andelen arbetare, nämligen 24 procent. googla så ser ni

 16. Affe skriver:

  Efter 4 år i Haparanda så flyttade vi på grund av att man känner sig som en invandrare i sitt eget land och större kulturkrock har vi inte upplevt på något annat ställe i Sverige.
  Mobbning, trakasseringar och utfrysning av grannar och arbetskamraterna som vägrar prata svenska på arbetsplatsen trots att detta är arbetsspråket.
  Detta drabbar inte bara svenskarna i Haparanda utan även andra invandrare som bosatt sig i staden.
  Många invandrare får arbete/praktik för att samtidigt lära sig svenska språket bättre men det ger ju inget i längden eftersom det bara talas finska hos arbetsgivarna.

 17. Tröttnat skriver:

  AFFE… håller med dig fullständigt, har själv upplevt detta som du beskriver. Är född svensk och har bott på många platser i Sverige och har aldrig varit med om liknande på andra platser. Personer som håller på med mobbning, utfrysning och trakasserier emot mig som svensk i Sverige. Fy faan! Fyttar också snart från Haparanda.

 18. Nickname skriver:

  Jag har slutat helt med politiken och med min fackliga uppdrag. För fem år sedan så gick jag ur kyrkan. Nästa år går jag ur facket och stannar bara i A-kassan. Nuförtiden står jag vid sidan av och kollar på matcherna. Visst slänger jag ut en kommentar ibland, det hör till. Jag måste säga att jag nog aldrig haft så kul som jag har idag då jag ser den politiska sörjan spela sina matcher. Vem skulle ha trott att Sd får närmare 20 %. Gåtan är varför de övriga partierna frivilligt ger Sd så stor andel av rösterna? Verkar vara någon form av självskadebeteende. KBT nästa för de övriga partierna.

 19. Ferrum skriver:

  klurifax: Skulle tippa på att SD har fler akademiker än vad socialdemkraterna har som parti. Regeringen Löfven är ruskigt lågutbildad.

 20. Flyttar snart... skriver:

  Jag har aldrig upplevt att någon invandrare eller flykting från flyktingboendet Cape East mm varit några problem. Däremot har jag väldigt ofta upplevt otrevliga, antisociala och kriminella personer i Haparanda vara ett stort problem.

 21. Juoppo skriver:

  Bara lågutbildade som röstar på Stefan Lögnen.

 22. klurifax skriver:

  svar Ferrum….skulle tippa att dom flesta i SD har sitt levebröd med oärliga metoder och många har en lång lista på olika mindre bra saker.Man blir verkligen fundersam att ett sånt parti ens får existera i riksdagen?

 23. Toni Jonathan Petrusgaard skriver:

  Går inte befolkningsminskningen fort nog eller måste den aktivt påskyndas?

 24. Ferrum skriver:

  Kalle blomqvist; Upprepar man en lögn så blir det sann till slut. Det finns minoriteter som inte ens vill vara svenskar. Ska vi tvinga dem att vara det?

 25. Ferrum skriver:

  En och tio; Det är väl bra om man kan prata svenska om man har bott 40 år i Haparanda, Sverige.

 26. nya sverige skriver:

  bra att ni kommer till haparanda det är ju snart här som i malmö:(

 27. Suck skriver:

  Behövs SD politik i dagens Sverige med tanke på vad som håller på hända med vårat land.

 28. Egenföretagare skriver:

  Bara lågutbildade rasistiska som röstar på SD i Haparanda även dom är båtflyktingar från ett annat land 90%i Haparanda har finskt påbrå och räknas inte som svenskar

 29. Ferrum skriver:

  Man kan inte döma människor som har svårt att få arbete. Vi har funktionshindrade i Sverige som kämpar med sin vardag för att klara sig ekonomiskt. I Sverige och i synnerhet Haparanda krävs det att man har ett stort kontaktnät för att få arbete av något slag. Jag har mångdubbelt mer utbildning än vad flertalet statsråd i regeringen har. Jag har haft svårt att få arbete, mitt funktionshinder har satt stopp för lyckan att få ett vettigt arbete. Men jag har kämpat på och nu har jag fast arbete med bra lön varje månad. Alla människor är duktiga bara de får möjlighet att visa vad de kan.

 30. TP skriver:

  Tjohalia: Bara att gå in på lexbase så får du själv se vad II pratar om. En utav de stora anledningarna att jag flyttade från kommunen var just problem med alkohol, droger och kriminalitet som verkade drabba alla bekanta i hela kommunen. Var och varannan nyhet som publiceras i HB handlar om just detta. Sen att tro att alla dessa brott begås av personer med utländsk bakgrund visar på hur mycket man vet om sin omvärld och kommunen man bor i.

 31. Maskinisten skriver:

  Juoppo: Det är i princip bara lågutbildade och totalt politiskt ointresserade som röstar på SD, som är ett enfrågeparti!

 32. Tornedalensvatten skriver:

  Faktum:
  Ser att du inte vet så mycket om dessa ”icke skandinavier” med tanke på ditt inlägg.
  Visst finns det lokala invånare som är i drogbranchen men av högst sagt personlig erfarenhet har jag själv drabbats av ”icke skandinaviernas” försök till drogförsäljning samt även lindrigare misshandel.

 33. Marita skriver:

  Bra jobbat SD

 34. happisman skriver:

  Ingenting kommer att förändras även om SD lyckas skapa en lokalavdelning. Detta är en ickenyhet.

 35. från holmen skriver:

  ””Bland svarande med utländsk bakgrund når nu SD 11,6 procent enligt SCB – den högsta siffran i en SCB-mätning och en ökning med 2,2 procentenheter.”” googla och fördjupen eder…

 36. Besviken skriver:

  Arbetslösheten i Haparanda är stor och lönen sämst i Sverige, vården är dålig bara butiker som arbetsplats, förskolan ska börja kosta och inga platser för barnen finns. Orimliga priser på husen, kommunen ser förfallen ut, vägar, byggnader. Äldreboende och jobb villkoren där är dåliga. Knappt nå poliser här nå mera.Klart vi vill ha en förändring inte så konstigt

 37. Ferrum skriver:

  Egenföretagare: Heter du Lind i efternamn.

 38. Ferrum skriver:

  Klurifax: Talar du om socialdemokraterna? Det är ett gäng lågutbildade livstidspolitikers som inte kan någonting annat än att babbla skit.

 39. Ferrum skriver:

  Toredalsvatten: Jag kan tyvärr ingenting om droghandel i Haparanda öht. Jag tycker ändå att alla måste få en ärlig chans till arbete. Så är det inte i Sverige idagens läge. Allt fokus finns i att hjälpa människor från andra länder.

 40. Resultaten skriver:

  Ferrum

  Jo och sedan finns det dom likt finlandssvenskar som valt bo här pga finsk språk.

  Med finlandssvenskar menar jag kusten i Finland, finns orter där det enbart pratas svenska.

  Men i Sverige är det ju inte okej vi bor i Sverige och då ska det vara svenska 😧

  Jag kan själv säga att jag hade aldrig flyttat hit om inte jag hade haft finsk släkt. Det är även en sak som håller mig kvar.

  Kommer finska förbjudas kan jag lika gärna bo i södra Sverige eller flytta till Finland. Finns nog även andra som tänker så.

 41. Resultaten skriver:

  Men jag håller med om båtflyktingar.

  Många av dessa skäms för att vara finnar och försöker vara så svenskar, där det blir fel.

  Jag håller även med att Sverige blir sämre och sämre.
  I alla fall om man lyssbar på dessa flyktingar när dom berättat hur Finland var.

 42. Fakta skriver:

  Happis har högsta arbetslösheten, högsta ohälsotalet (sjukpensionärer) i Sverige, lägsta inkomsterna i Sverige (2:a plats från botten), lägsta valdeltagandet i vartfall i Norrbotten! Detta sedan 80/90-talet, hur kan det komma sig?

 43. Ferrum skriver:

  Resultaten: Ingen vill förbjuda finska. Men jag tycker att det borde vara krav på att lära sig svenska om man ämnar att bo i Sverige. Tolk verksamheten kostar enorma summor pengar för skattebetalarna. Tolk ska bara vara ett tillfälligt stöd för den som behöver det.

 44. Rosa skriver:

  På Tornedalsskolan, som ändå en gymnasieskola, finns några totalt outbildade ”lärare”. Nog borde väl en som lär ut svenska till indvandrare kunna svenska, tycker man. Eller vad sägs om en”lärare” i matematik, som kan varken svenska eller matematik.För att det ska gå bra i en kommun ska skolorna vara riktigt bra. Och det är lärarna som ”gör” skolan, inte politikerna.
  Om SD. Är alltså nästan 25% av haparandaborna oärliga och dumma?
  Och nästan 20% av den svenska befolkningen? Den som påstår detta borde kanske analysera sig själv och sina åtaganden lite noggrannare.

 45. ej razisd skriver:

  razi verkar de då finnas både i Haparanda och i Tärendö. inga problem med rekryteringen!!!

 46. My skriver:

  Maskinisten: Oj, vad du generaliserar när det gäller SD. Finns många aktiva politiker inom SD som har akademisk utbildning och många akademiker som röstar på SD, är själv en utav dem. Finns både lågutbildade och politiskt ointresserade som röstar på andra partier. Om SD inte behövts hade partiet inte fått så många röster. Bara hyckleri att de andra partierna inte ville samarbeta med SD, man klan inte ignorera ett parti som så många av väljarna valt, utan att omyndigförklara dessa väljare.

 47. Rosa skriver:

  Minister för högre utbildning och forskning i Löfvens regering har ingen examen från högre studier. Några korta kurser. Det säger allt om den nuvarande regeringen.Och också om hur man uppskattar utbildning och kunnande inom socialdemokratin.

 48. Rosa skriver:

  Socialförsäkringsminister Strandhäll: Ingen utbildning
  Landsbygdsminister: Ingen utbildning
  Och så här katastrofalt dåligt skriver en lärare: ”Please vänligen inventera hos er om utfall att ni skulle råka ha liknande stolar som på bilden till övers.”
  Vad kan vi förvänta oss vad gäller Haparandabarns språkutveckling.
  Ju bättre man behärskar sitt språk ock det logiska tänkandet desto bättre skriver man. Kort och koncist. Att man försöker briljera med sitt språk är alltid ett tecken på okunnighet.

 49. AnnBritth Olofsson skriver:

  Svar till ej razisd. Det är väl positivt att det finns folk att rekrytera till SD. Då kan vi välja och vraka. Det vore ju värre om man var tvungen att ta första bästa från gatan. Det måste ju en del partier göra. Det är helt fantastiskt att så många sympatiserar med detta parti. Det kan aldrig bli sämre än vad det just nu är i vårt land.

 50. Lakritstomten skriver:

  Samma folkslag på bägge sidor om Torneälven.

  Lågutbildade klarar med minimal utbildning att börja jobba och försörja sig och betala skatt som försörjer dom som är lite småkorkade och måste gå flera år längre i skola för att klara av ett jobb.

  Lågubildade är inte ointelligenta, den som antyder det är däremot rätt korkad.

  Kalle blomqvist, lögn och förbannad dikt det du skriver, det enda som stämmer är att du var inte sista idioten som föddes.

 51. från holmen skriver:

  till er alla som vurmar för mångfalden….Googla ……””Går folks löften och påståenden om deras vilja att hjälpa invandrare ihop med vad de faktiskt är beredda att göra””

  (Jag vill inte ha en egen husbaserad hitrest inte ens mot betalning..undrar hur det är med alla dom som försvarar dessa…googla)

 52. Haha skriver:

  Rosa / Visst är det så. I Haparanda leder de svaga kommunen, och i skolan utbildar de svaga eleverna.

 53. Rock skriver:

  Utbildning Stadsminister.

  Svetsar Steffe har aldrig svetsat på Hägglunds i Övik, all arbetstid registrerades som fackligt arbete så viss är Steffe bildad och kunnig.

 54. En som är less skriver:

  Nog är de konstigt direkt man bara nämner ordet SD så kommer rasist kortet fram och blir även stämplad som arbetslös/okunnig som inte är utbildad och lever på bidrag.

 55. Jens skriver:

  15 SD:are i Haparanda. Låt mig i så fall anta att summan av helsvenska namn och totalt antal högskolepoäng i lokalen = 3.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.