Seminarium för att säkra vildlaxens framtid

TORNEÅ: Vid en tvådagars internationell konferens i Torneå diskuteras vildlaxens framtid. Enligt förslag ska laxkvoten sänkas ytterligare.

Frågan som den samlade expertisen diskuterar gäller hållbart utnyttjande av laxstammarna, och att vandringsvägarna säkerställs. Frågan är kopplad till bland annat fångsttider och platser, redskap och försäljningsled.

Internationella havsforskningsrådet, ICES, vill att rekommendationen för laxkvoten ska för 2013 vara 54.000 laxar. EU-kommissionen föreslår Ministerrådet en kvot på det dubbla för Östersjön och Bottenhavet tillsammans. Kommissionens förslag innebär en reduktion på elva procent jämfört med året innan. EU:s ministerråd tar beslut i frågan under oktober.

Under seminariet i Torneå den 6-7 september informerar kommissionens företrädare, forskare och intressegrupper om laxens aktuella tillstånd, medan företrädare för de svenska och finska regeringarna berättar om de nationella riktlinjerna för laxpolitiken.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Seminarium för att säkra vildlaxens framtid
  1. staffan skriver:

    Mycket bra!! Var rädd om havets läckerheter. Låt inte girigheten från vissa fiskare ta över.
    Det går lätt att utfiska allt på kort tid med dagens fångstredskap.

  2. Trippel J skriver:

    Samt att lika villkor för dom svenska fiskarna,, som det är nu är det svenska fiskarna som förlorar,, finska fiskarna får som det är i dag ha i sin utrustning längre,, är det samarbete?