Ser ingen lösning för Kupan

HAPARANDA: Röda korset i Haparanda kommer troligen att stänga secondhand-butiken Kupan i november, eftersom den går back.

Vice ordförande Monica Westman uppger för Haparandabladet att Kupan har gått med förlust i flera år, och att det inte blir något överskott som kan skickas till hjälpverksamheter.

Det definitiva beslutet tas vid årsstämman den 27 februari.

– Det är väldigt tråkigt, säger Westman och uppger att då Kupan även är en mötesplats kommer de att försöka ordna en ny träffpunkt.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
6 kommentarer om “Ser ingen lösning för Kupan
 1. Mad Max skriver:

  Röda Korset skulle nog få samma lönsamhet om de placerade människor med insamlingsbössor i de stora butikernas entréer. Mycket mindre omkostnader. Istället för som nu med en stor lokal, och med klädpriser i paritet med dom stora modebutikernas. Enbart mötesplatser skapar inget överskott i verksamheten.

 2. Stig Aspholme skriver:

  Märkligt att en verksamhet som bygger på gratismaterial för försäljning inte kan bli vinstgivande? För höga priser? För dyr lokal? För många avlönade tjänstemän? Svinn? Höga avkastningskrav? Jag har slutat ge gratis kläder till Röda Korset, slänger dem istället. Och möbler och annat begagnat kör vi till kronans återvinng. Det gynnar kommunen och pengarna går tillbaka till verksamheterna.

 3. fundersam skriver:

  Priserna på Kupan är nog inte i paritet med ”mode”-butiker. Sen finns det ju säkert vissa kostnader för personal, finns väl ingen som jobbar någon annan affär heller utan lön…? Dessutom vill säkert fastighetsägaren ha hyra för lokalen. Problemet är nog att försäljningen är för liten, även om omkostnaderna kanske inte är så stora… På vissa orter ger Kupan överskott, dock ej tydligen i Haparanda. Stig Aspholme: det är nog bara du rycker in och styr upp det hela!

 4. Dumma svenskar skriver:

  Dumma svenskar tror att de kläder etc de skänker till tex Röda Korset i Sverige förändrar livet för människor som har det svårt i u-länder.
  De flesta har ingen susning om att det bara är överskottet från verksamheten som skänks bort, och om det överhuvudtaget blir något plus efter allt som förekommit i den här typen av organisationer så är det mycket litet. Det är som en droppe i havet som kommer de behövande tillgodo jämfört med de donationer som görs. Wake up!

 5. fundersam skriver:

  Ja, visst är det så att det bara är överskottet från t ex Kupan som går till hjälpverksamhet. Det i sig är ju inget konstigt, vad skulle annars betala t ex kupananställdas löner? Problemet här är just att det inte ger överskott, p g a dålig försäljning, och då väljer man att lägga ner verksamheten.
  Vid insamlingar via 90-konton finns krav på hur stor del av de insamlade medlen som ska nå fram. Sen att de pengarna används till t ex löner åt läkare är väl OK, eller?

 6. p.r.s skriver:

  Röda Korset skulle jobba som Samhall. Gör man För mycket vinst, då säger högsta hönset nej, nej. Inte så. Gör man minus säger högsta hönset nej nej men kommer man till plus/minus-noll kanske korset kan va kvar. Jag vet hur siffrorna ser ut i Samhall.