Serieomläggning kostsam för HT Bandy

HT Bandys sportchef Sune Nilsson vädjar till Svenska Bandyförbundet att man inför ett reseutjämningsbidrag för lagen i Allsvenskan. Foto: Stefan Engström

HT Bandys sportchef Sune Nilsson vädjar till Svenska Bandyförbundet att man inför ett reseutjämningsbidrag för lagen i Allsvenskan. Foto: Stefan Engström

HAPARANDA: Vid Svenska Bandyförbundets årsmöte nyligen röstades ett nytt seriesystem igenom.


Allsvenskan där HT Bandy spelar bantas till bara en serie med 16 lag, vilket Sune Nilsson i HT Bandy har synpunkter på.
– Rent sportsligt ett lyft. Ekonomiskt närmast en katastrof, menar Sune Nilsson.
Det nya seriesystemet innebär i korthet att elitserien fortsättningsvis kommer att bestå av 14 lag, medan allsvenskan kommer att bestå av en serie med 16 lag. Division 1 kommer att omfatta sex serier med åtta lag i varje.
Ett lag kommer att åka ur elitserien varje år, tre lag degraderas ur allsvenskan och det sist placerade laget i varje division 1-serie åker ur.
– Det höjer kvalitén när man inför en allsvensk ­serie, det blir också lättare att ta sig till elitserien, tycker Sune Nilsson och tycker att det är positivt.
Måste utjämna
Sune Nilsson är kritisk till den nya serieomläggningen som blir ekonomiskt tyngre för HT Bandy.
– Man måste införa reseutjämningsbidrag liksom det finns domar­utjämningsbidrag. Om hela Sveriges bandy ska leva måste ett utjämningsbidrag införas snarast, helst på en gång. Vi har redan nu fem gånger så höga resekostnader jämfört med övriga lag, säger Sune Nilsson i skarpa ordalag.
Allsvenskan har den senaste säsongen omfattats av två serier med tolv lag i varje serie.
– Om inte bandyförbundet inför reseutjämningsbidrag är det stor fara att svensk elitbandy begränsas till att vara från Hälsingland och söderut. Risken är uppenbar, menar en kritisk Sune Nilsson som hoppas att förbundet gör något åt den ekonomiska biten så att lag här uppifrån kan delta på lika villkor.
Övergångsår
Säsongerna 2015/16 och 2016/17 kommer att fungera som övergångsår innan det nya seriesystemet införs fullt ut 2017/18.
– Vi har tagit ett stort steg för att modernisera vårt seriesystem. Det ena stora är att allsvenskan går från två till en serie. Det andra är att direkt upp- och nedflyttning införs. Vi har många detaljfrågor att reda ut när det gäller utformning av slutspel och kval, men vi har god tid på oss. Det är glädjande att en tydligt stor majoritet kände behovet av förändring och stod upp för det, säger bandy­förbundets ordförande Stig Bertilsson på förbundets hemsida, och som omvaldes vid årsmötet.
Skarpt vädjande
För ett antal år sedan hade Svenska Bandyförbundet som mål att göra ett rundare bandy-Sverige. Risken är överhängande att bandy­familjen blir mindre, redan nu går exempelvis HT Bandy enligt Sune Nilsson på knäna ekonomiskt.
– ”Snaran är dragen, ett rop på akut hjälp” skriver Sune Nilsson i ett mail till Marcus Norman, kanslichef på Svenska Bandyförbundet samt Jan-Erik Flink och Bengt Sandström, Svenska Bandyförbundet distrikt Nord.
Om inte Haparanda i framtiden ska bli en vit fläck på bandykartan bör nog Svenska Bandyförbundet försöka gå HT Bandy till mötes när det gäller den ekonomiska biten.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar:
2 kommentarer om “Serieomläggning kostsam för HT Bandy
  1. Janne Johansson skriver:

    Detta gäller nog Kalix med,, ett steg att utesluta norrlandslagen. Blir dyrt för vara en klubb där uppe men kan bero på att lagen i söder inte vill göra dyra resan till Norrbotten.

  2. Julle skriver:

    Tror att fotbollen har reseutjämningsbidrag i
    Superettan, det borde även bandyn kunna ha på samma nivå så blev det mer rättvist.