Seskarö redo för bredband

Nu lär det vara klart att Seskarö får fiber till hösten. Foto: Eva Spiik

Nu lär det vara klart att Seskarö får fiber till hösten. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Intresset för fiberdragning på Seskarö är nu tillräckligt stort för att skopan ska sättas i backen.

Seskaröborna befarar att Haparanda kommuns arbete med att dra fiber till byarna kommer att dröja. Därmed valde de att ta saken i egna händer. I fjol bildade några Seskaröbor en ”fibergrupp” som sedan dess har jobbat aktivt med att få fiber till Seskarö, Santasaari, Reväsaari och Västra Nikkala.

De vände sig till ett Teliaägt bolag, Zitius, och fick ett pris. Och nu har  273 fastighetsägare anmält sitt intresse, medan 182 har ett avtal. Därmed anser gruppen att projektet är säkrat.

– Vår ambition är att grävarbetet ska komma igång så fort tjälen har gått ur marken, och att samtliga som vill ha fiber ska få det till hösten, säger Sten-Inge Videhult till Haparandabladet.

Enligt Haparanda stad går även den kommunala satsningen på bredband framåt. I ett pressmeddelande uppges att målsättningen är att alla hushåll i kommunen ska ha möjlighet till 100 Mbit bredband senast år 2020.

Upphandling enligt ”konkurrenspräglad dialog” pågår, och tilldelningsbeslut beräknas ske i maj.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Seskarö redo för bredband
  1. Toni skriver:

    Resten av Haparandaborna borde förstått för länge sen hur viktigt det är med just fiber och gjort som Seskaröborna, eftersom kommunen kommer så segt med det här. Kopparnätet rivs på många ställen om en vecka och det ställer till med problem för många. Kommunen säger så här just nu: ”Tilldelningsbeslutet kommer i maj. Då kommer vi att teckna ett samverkansavtal med den vinnande leverantören.” Ändå går det att teckna avtal redan nu med minst 3 olika leverantörer som ”lovar” gräva redan i sommar. Mer info tack.