Seskarösågen startar igen

HAPARANDA: – Får vi bara kontrakt på råvara så kommer vi att starta upp Seskarösågen igen. Vi påbörjar förhandlingarna med leverantörer av sågtimmer. Seskarösågen är i mycket gott skick. Det säger Folke Stenvall, vd vid Stenvalls Trä, som tidigare kört igång även den nedlagda sågen på Lövholmen i Piteå.

Sågtimmer är hårdvaluta i Norrbotten sedan många år. Rolfs Såg har förbrukat cirka 200.000 kubikmeter per år och det är en volym som nu frigörs på marknaden när Rols Såg i Kalix läggs ner av ägaren Setra Group. Så mycket behövs inte för att köra ett skift på Seskarö.

Stenvalls Trä köpte 2015 Seskarö såg av Sveaskog och har sedan dess varmhållit och underhållit såganläggningen.

– Lyckas vi bara knyta kontrakt med leverantörer som Billerud Korsnäs, Sveaskog och skogsallmänningarna i Pajala och Gällivare så kör vi igång igen, säger Folke Stenvall. Dessutom har vi redan nu två egna virkesköpare i Övertorneå och Överkalix.

Egna byggvaruhus

Det råder stor efterfrågan på sågade trävaror i Norrbotten. Exempelvis Stenvalls Trä med anläggningar i Sikfors, Lövholmen och Örarna samt Bergnäset  utanför Luleå säljer stora volymer bland annat till England. Men inte ens en hård Brexit utan avtal mellan Storbritannien och EU skulle innebära någon katastrof för Stenvalls. Enligt Folke Stenvall skulle det innebära att en leveranstid på en vecka förlängs till tre veckor på grund av tullbyråkrati.

– Vi har högvärdiga skogsråvaror i Norrbotten. Vår ambition är att förädla dessa råvaror och skapa jobb i Norrbotten, säger Folks Stenvall.

En stor del av leveranserna från Stenvalls går idag till de sju egna byggvaruhus, XL-Bygg i Kalix, Pajala, Kiruna, Gällivare, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Publicerad i Svenska
11 kommentarer om “Seskarösågen startar igen
 1. Blåljus skriver:

  Låter jättebra, samtidigt som Rolfs läggs ner, inte bra. ”Den enes död den andres bröd ” som det heter

 2. Rut Svedlund skriver:

  Seskaröborna har alltid varit hoppfulla, men sällan Hopplösa ! TACk för goda nyheter Lars Pekka!

 3. Röda siffror skriver:

  Att köra igång ett skift någon gång detta århundrade OM ett kontrakt upprättas räcker inte, det är endast konstgjord andning. Seskarö är dödsdömt! Det är för dyrt, omständigt och olönsamt med Seskarö sågen! Det lönar sig inte att ha en konstant drift på Seskarö – inse fakta! Att elda och hålla värmen i byggnaden är bara att elda upp pengar. Dessa pengar håller bara skenet uppe och håller den konstgjorda andningen igång.

 4. Kjell Kratz skriver:

  Rätt beslut av Stenvalls – Seskarö har alltid haft bra och lojal arbetskraft. Stora ytor för utveckling finns. Bostäder finns också för arbetskraftsinflyttning.

 5. Berättat skriver:

  Grattis brukschefen i billerudkorsnäs

 6. Sågen är familjen skriver:

  Tja, det behövs en hel del friskt blod utifrån till Seskarö… synd bara att Seskaröborna själva inte verkar begripa detta. Det har nog sina orsaker, säkert hundratals år tillbaks i tiden. ”Familjen” i all ära, men det går inte att hålla ALLT inom familjen. Det behövs friskt blod och folk utifrån som kan bryta den nedåtgående spiralen.

 7. Futurum Casus skriver:

  Jag tycker det är värt ett försök. Hoppas att det finns kvar någon av dem som kan sågen och kan trimma in de nya sågarbetarna.

 8. Helge skriver:

  Hipp hipp hurra!!
  Bygg ännu järnväg dit och ett köpcentrum så är allt bra..
  Vanha sanonta.noo ei se kanatte!!

 9. Jonte skriver:

  Några bittra kommentarer hjälper inte. Seskarö sågen är det bästa i regionen helt enkelt.

 10. EnSomVarPåPlats skriver:

  Röda siffror: Tråkigt med din syn på eventuell start av sågverket som hade redovisad miljonvinst (30milj om jag inte minns fel) vid stängning. Ett sågverk i mycket gott skick.
  Missunsamhet gynnar sällan nån

 11. Fritidsfiskaren skriver:

  Stenvalls kommer ju till Statt på fredag 9/11. Då kan vi ju få svar på lite frågor & funderingar.