Setra lägger ned Rolfs i Kalix

KALIX: Setra lägger ned verksamheten i Rolfs, Kalix.

Enligt ett pressmeddelande inleder bolaget en process för nedläggning på enheten i Kalix som har 60-talet anställda och producerar sågade trävaror samt vidareförädlade produkter till framför allt bygghandeln i Skandinavien.

– Det är ett jättetråkigt besked att behöva ge till alla våra medarbetare vid Rolfs, säger Hannele Arvonen, vd Setra, och uppger vidare att verksamheten i Rolfs har varit till försäljning i drygt ett år utan att de har hittat en köpare.

Enligt pressmeddelandet är bakgrunden till nedläggningen att ”Setra vill öka synergierna inom koncernen för att utveckla den långsiktiga konkurrenskraften”. Integrationen mellan Setra Rolfs och Setras övriga produktionsenheter vad gäller råvaruförsörjning och marknadskoncept uppges vidare vara låg.

Rolfs i Kalix är en av Setras tio produktionsenheter. Här producerar företaget sågade trävaror såsom konstruktionsvirke, paneler och olika typer av byggprodukter.

Produktionsvolymen 2017 var 97 000 m3. Produkterna levereras främst till Skandinavien och Europa.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska
18 kommentarer om “Setra lägger ned Rolfs i Kalix
 1. Haparanda Elvis skriver:

  Detta var jättebra!

 2. Bo Nordebo skriver:

  Vad är problemet, dålig produktion per anställd jämfört med Teurajärvisågen. Kalix kommun kan köpa in anläggningen och hyra ut delar till försvarsmakten.
  Det blir sååå fint för Kalix.
  Kryptiskt!

 3. Affe skriver:

  Perfekt läge för strandnära bostäder som på andra sidan älven, bakom kyrkan.
  Skulle nog bli attraktivt att bosätta sig där.
  Även en omledning av E4:an så den inte passerar genom samhället utan placeras på utsidan.

 4. Affe skriver:

  Kanske gynnar detta Stenvalls/Seskarösågen så den startas upp på allvar och då behövs med folk dit.
  Så det kan bli win-win i slutändan.

 5. JvAnka skriver:

  Nu blev det julafton för rättshaverister och övriga som gottar sig i andras olycka. Resultatet blir 60 personer med familjer som inte handlar på IKEA utan behåller dom gamla möblerna ett tag till eftersom jobbet försvann. Varje jobb som försvinner i östra Norrbotten drabbar även Haparanda. Så fira inte för överdådigt, räkningen kommer.

 6. Snusg...... skriver:

  JvAnka: personalen har väl nån slags löneförmån så de kan väl billigt själv snickra ihop deras nya möbler. 😅

 7. Mats Berg skriver:

  Klassisk marknadslogik. Seskarösågen och Rolfs såg är inte tillräckligt lönsamma. Därför lägger man ner. Enkelt. Seskarösågen hade sedan länge varit i drift om Stenwalls bedömt den som lönsam. Men den är INTE i drift.
  Marknadsivrarna har här på HBwebben en märklig argumentation. Går det bra för företag ska skatten sänkas, går det dåligt då ska det offentliga understödja det privata. Med skattepengar.
  Inse fakta: marknaden vill inte ha verksamhet på Seskarö eller i Kalix och sluta tramsa om det. Punkt.

 8. Dyra Investeringar 1984 senaste ombyggd skriver:

  Det skulle kosta 10-15mille att göra sågen lönsam därför kan inte en köpare ge så mycket för sågen, samma sedan 1984.
  Sågen är nedkörd och i princip skrot att hackas isär till skroten.

 9. Klamparen skriver:

  Mats Berg: Du har för det första fel angående en lönsamhetskalkyl på seskarösågen. Det är fortfarande en gångbar anläggning som går att driva riktigt lönsamt men man måste kunna branschen och ha ekonomiska muskler.
  2007 då beslutet om nedläggning togs tjänade Seskarö sågverk 55 miljoner med 60 anställda.
  För det andra undrar jag vad du vet om vad marknaden vill med Seskarö sågverk?
  När det gäller Kalix så är det sämre prognos de har visat röda siffror sedan 2006 då den köptes av Setra och ett illa skött företag både av tidigare ägare och nuvarande.
  Setra har varit en katastrof för Norrbotten!

 10. Knapsu skriver:

  Setra hade en köpare till sågen. Istället för att få ett antal miljoner kronor för sågen, väljer man nu att lägga ner och ta de kostnader som kommer med avveckling och sanering.

  Marknadsekonomin i sin fulla inkoherens.

 11. GS skriver:

  Ja det är ju tråkigt att se dom som gottar sig i andras olycka och vräker ut sin glädje över det.Men för dom personerna är väl skadeglädjen det enda roliga dom har tyvärr.Ni borde tänka på att det faktiskt jobbar personer på Rolfs som tidigare jobbat på Seskarö som får vara med om det här för andra gången.Så tänk er för vad ni säger.

 12. Haparanda Elvis skriver:

  Dags att vakna och sluta drömma om sågen… både Seskarösågen och Kalixsågen är inte lönsamma. Seskarö, 100 år av småaktighet och inavel… Kalixsågen, ”suck”… zzzz? Tja… vad ska man säga? 😀

 13. ll skriver:

  En nedläggning av Rolfs såg påverkar hela östra Norrbotten, även Haparanda. Inte bara kalixbor arbetar där. Så var inte skadeglada. Skrattet kan fastna i halsen.

 14. Seskarö öppnar, inget och sörja skriver:

  Till :ll
  Drabbar inte så mycket arbete finns det gott om och 60 pers är ingen stor skara om 50% får jobb på Seskarö får säker de övriga senare oxå jobb om de vill. Inget att sörja en gammal och sliten såg som kostar ofantliga summor att få lönsam. Förra ägare är samma kålsupare satsa inte en krona i underhåll, därför är sågen som den är i princip skrot.

 15. rex skriver:

  Haparandabladet bör ta bort cynism som råder i många av ovanstående insändare! Många förtappade Haparandainsändare har tappat sin stolthet med att visa sitt förakt för jobb i Kalix. Jag har aldrig sett en så låg nivå i denna kust bygd där samarbete är enda lösningen för dessa svaga kommuner!

 16. Verkkosurfaren skriver:

  Sorgligt. Varje gång jag åker förbi Rolfs såg, vilket jag gjort många gånger, har jag trivts med synen av sågen. Som Haparandabo beklagar jag de skadeglada kommentarer som skrivs. Bry er inte om stollarna, ni Kalixbor som läser detta. Inget i Haparanda blir bättre av att det går dåligt i Kalix, men det vet de flesta även om dom inte klottrar på hbwebben.

 17. Tomten skriver:

  Noterar i dagens HB att tidigare ägaren Anders Olofsson återigen mörkar sanningen om sågverket han en gång ägde.
  Redan när Setra köpte det 2006 så var det ett illa skött företag som gjorde en del vinst på sin vidareförädling men sågverket var dåligt investerat för att inte säga en skrothög vilket visar sig i de ekonomiska kalkylerna.
  Sedan undrar man hur det går med saneringskostnaderna? Tror inte de tidigare ägarna kommer undan helt och hållet.
  Det blir ett fint bostadsområde längs Kalixälven när man sanerar och schaktar bort skiten!

 18. smart deal skriver:

  Smart sälja dyrt skrot och sedan köpa tillbaka billigt utan större investering, Setra kanske är sur över skiten ??
  Man kan ju alltid betona samhällsnytta som sista utväg för att få pottpurri som i Golfen 🙂