Sågen i Kalix är till salu

KALIX: Rolfs såg i Kalix som drivs och ägs av Setra är till salu.

Såganläggningen i Kalix har 60-talet anställda och ägdes tidigare av familjen Olofsson i Kalix.

Setra köpte Rolfs såg för drygt tio år sedan, i december 2006. Orsaken till köpet då var att man ville vinna synergier (=samordningsvinster) med Setras andra anläggningar, bland annat Seskarösågen som Setra då ägde.

Nu har Setra återigen synergier som mål och berättar att man vill öka synergierna inom koncernen – denna gång genom att sälja Rolfs såg.

I ett pressmeddelande kommenterar Hannele Arvonen, Setras vd och koncernchef, beslutet så här:

– Vi fokuserar på att öka synergierna inom koncernen för att utveckla vår långsiktiga konkurrenskraft. Integrationen mellan Setra Rolfs och Setras övriga produktionsenheter vad gäller råvaruförsörjning och marknadskoncept är låg, därför är det logiskt att vi prövar andra ägarstrukturer för enheten.

En möjlig köpare till Rolfs-anläggningen är Stenvalls Trä, en familjeägd koncern som framgångsrikt byggt upp förädlingskedjan av träråvaror och också driver en egen byggvaruhandel i form av XL Bygg plus andra verksamheter.

Stenvalls Trä äger en rad sågverk och sedan 2015 den stillastående sågen på Seskarö, som inte varit i drift sedan 2012.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska
8 kommentarer om “Sågen i Kalix är till salu
 1. Betraer skriver:

  Nu kommer virkespriserna och skogspriserna sjunka en bra bit tyvärr dödsstöten för kusten om de läggs ner för skogsägare.

 2. Hälsa hem skriver:

  Till Betraer !
  Inte alls priserna stiger när denna såg läggs ned snart. Vad är det och sörja en gammal och mycket sliten såg som sett sina bästa dagar för 20år sedan, går på övertid sedan många år.
  Behov av en stor upprustning därför är den till Salu. Köparen göre sig bredd på stora investeringar eller köpa och lägga ned så priserna stiger för sina övriga sågverk.

 3. Janne skriver:

  Synergier betyder inte enbart samordningsvinster utan enligt wikipedia även ”samarbete”. Om man vill vara djävulens advokat så vill Setra sälja Rolfs såg för att uppnå bättre samarbeten.

  De frågor som då omedelbart infinner sig måste vara:

  Är kalixbor svåra att samarbeta med? Vilka i så fall, facket, kommunen eller båda? I så fall, varför? Saknas ambitioner att utvecklas? Räcker det att dominera ankdammen? Varför inte höja blicken? Varför domineras Setras styrelse av stockholmare? Eller är det kvarnstenen Seskarö som skaver?

 4. Samordning skriver:

  Den ev nya ägaren äger ju oxå Seskarösågen en betydligt modernare såg som fodrar mindre investeringar. Samordning kanske med ett sågverk?

 5. Bengt-Olov Innala skriver:

  Kan inte låta bli att fråga ”Janne” när har Seskarö varit en kvarnsten som skaver??? eller vad menar du?.
  Betr Seskarö så alla som är lite insatt i ärendet så var det ett av Sveriges effektivaste sågverk med god lönsamhet och låga produktionskostnader.
  Därför blev det ett stort frågetecken för många när Setra lade ner sågen med sin okunskap.

 6. Öbo skriver:

  För 12 år sedan var Rolfs Såg en ”fantastisk” investering av Setra fast insynen visade att det var en nedkörd anläggning där ägarfamiljen Olofsson plockat ut vinster utan att investera.
  Beslutet av Setra var korkat och förhastat vilket konsulter konstaterade. Man köpte en dröm och ett tidigare framgångrikt företag där tiden seglat iväg och lämnat sågen i kölvattnet.
  Initierade i branschen vet också att den varit till salu i princip sedan dess men ingen har hittills nappat då stora investeringar krävs för att få sågen att leverera vinst.
  Seskarö såg som ägs av Stenvalls är ff konkurrenskraftig!

 7. Öbo skriver:

  Ett stort problem har varit och kanske än är den s.k styrelsen i Setra som tyvärr inte hade/har den kunskap om branschen som krävs för att leverera vinst till ägarna.
  Nu har man insett vad kunnigt folk i branschen vetat länge att det finns ingen möjlighet att med nuvarande maskinpark få fart på på anläggningen.
  För de anställdas skull kan man hoppas på att ngn kapitalstark kunnig koncern köper Rolfs såg och investerar ett stort antal miljoner, men fan trot!
  Bästa investeringen i branschen har gjorts av Stenvalls som köpt Seskarö som ska varmhållas även denna vinter och är tydligen startklar!

 8. Janne skriver:

  Till nostalgierna, allt som emanerar/luktar pengar lever vidare, okunskap eller inte, resten dör, sorry.