Sex politiker och tre tjänstemän åkte på mässa

HAPARANDA: Haparanda skickade i början av veckan ner sex politiker och tre tjänstemän till Kvalitetsmässan i Göteborg. Resa och uppehälle kostar skattebetalarna nästan 128.000 kronor.

– Vi måste omvärdsspana och skaffa oss mer kunskaper, säger (S)-märkta kommunalrådet Gunnel Simu till Haparandabladet.

I delegationen deltog hela kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) med de tre (S)- märkta ledamöterna Gunnel Simu, Kurt Rosendahl och Bengt-Olov Innala samt Perarne Kerttu (C) och Anders Rönnqvist (M). Vidare åkte Tommi Slunga, chef för medborgarkontoret, Nadja Lukin, kommunchef samt Allan Fjellvind, fritidschef/tillförordnad ekonomichef, ner till Göteborg.

HB noterar att också Marlene Haaras (S) resa bekostas av skattebetalarna; detta trots att hon inte ingår i ksau.

– Men hon åker på socialnämndens  budget, är Simus förklaring.

Är det verkligen nödvändigt med en delegation på nio personer; 18 öron och18 ögon?

– Vi är nominerad till Sveriges it-kommun 2013 och det gäller att lyssna och lära. Vi måste skaffa oss kunskaper för att lyfta Haparanda i kvalitetssammanhangen, förklarade Simu inför avresan.

Kerttu och Rönnqvist håller med om att storleken på delegationen kan diskuteras.

– Men centern kan ju inte vara med där med mindre än en person, säger Kerttu.

– Resan bokades redan i våras, men visst är jag i dagsläget tveksam till om numerären är försvarbar. Det är också väldigt många socialdemokrater, säger Rönnqvist.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
18 kommentarer om “Sex politiker och tre tjänstemän åkte på mässa
 1. Sixten skriver:

  Hoppas det betalar sig att dom var där, men tufft att få ihop det för alla lyfte väl dessutom lön samtidigt.

 2. Mad Max skriver:

  Vi medborgare får verkligen hoppas att denna resa mynnar ut i något som vi alla kan ta till oss.
  För mig låter det väl flådigt med en så stor delegation 😉

 3. Usch skriver:

  Politikerna fortsätter i samma bana, de borde spara pengar istället för att åka på sånt här svammel, måste man vara så där många?
  Skicka i så fall färre och smartare som kan sammanfatta detta på hemmaplan.
  Fy skäms på er, räkna med att sånt här syns i valet.

 4. Usch skriver:

  Jag tror att Stig Hedlunds parti kommer att lyckas bra vid nästa val..

 5. Stig Aspholme skriver:

  Väl investerade pengar, ni slapp ju dessa personer under tiden de var på resa. Avkoppling kan också kosta, men vara värt det!

 6. Pecka skriver:

  Kan bara konstatera att ledningen fått fnatt. Finns inget som motiverar den stora delegation och kostnaderna som det medför. Noterar också att Kerttu och Rönnquist var med på resan. Märkligt fåordiga herrar denna gång. Det räcker med att få sitta med runt de styrandes grötfat så tystnar man.

 7. Enok Nitti skriver:

  Detta är en delegation som åkt till Göteborg, inte så märkvärdigt, det är inte som i Uppdrag Granskning att man har åkt till Cannes och supit och köpt damkläder och skrivit lunch på kvittot. Kanske att debatten kan vara något måttfullare.

 8. CP skriver:

  Ja sedan tillkommer väl övriga kostnader såsom inlämnande av kvitton på lyxkrogarna

 9. Mikael Björnfot skriver:

  Klart man ska åka till Göteborg och omvärldsspana och skaffa sig kunskaper, är det inte där dom är experter både på att upprätthålla goda relationer med stora byggherrar och skicka väldimensionerade delegationer på diverse mässor och andra representationsuppdrag?

 10. Pecka skriver:

  Att en liten kommun som vår skickar 9 personer till Göteborg för 125000 sek för att delta i en mässa är anmärkningsvärt och ska givetvis värderas och granskas. I vår landsändas värld är det en mindre skandal och återbetalning i form av vetande, lärande, kunskap etc kan nog sägas vara marginell. Förmodligen hade 5 min på ”google” gett mer information, men inte lika trevligt som en semestertripp till Göteborg.

 11. SD skriver:

  Jag håller med ”Pecka”. Nu har jag tappat förtroendet för Kerttu och Rönnqvist också. I nästa val går min röst till SD.

 12. Skattebetalare! skriver:

  Det hade räckt med att Tommi hade åkt ensam till Göteborg. Andra borde ”ställas i Fahlanders skamvrå”. Hade räknat med att rösta på (M) eller (C) vid nästa val, men dom föll för frestelsen att åka med. Nu får det bli (SD)i riksvalet i kommunen finns inget att rösta på.

 13. Ha ha skriver:

  Och Gunnel Simu som inte tänkt fortsätta som kommunalråd, säger att vi måste lära oss mer???
  Vilket skämt, och som sagt ni förlorar på dylika excesser.
  Kommer att märkas vid nästa val.
  Hoppas verkligen Stig gör slag i saken och fixar ett parti i Happis.

 14. Sveriges IT-kommun???? skriver:

  Hur kan det vara möjligt att Haparanda är nominerade till Sveriges It-kommun? Det kan ju inte bero på att man har byggt upp ett väl fungerande stadsnät som gemene man har möjlighet att ansluta sig till, vi stackare som bor i villa i Marielund har inga möjligheter att få ett snabbare internet än 8/1 Mbit. Nej nomineringen beror säkert på att Haparanda stad har köpt iPhones och iPads åt sina politiker som vi skattebetalare får betala. Billigare om en person åkt och med sin iPad streamat mässan hem

 15. Besviken! skriver:

  ”Vanliga” anställda inom kommunen får inte åka utanför länet för utbildning! Är detta rättvist?

 16. staffan skriver:

  I jämförelse med Stockhom på 1 miljon invånare skulle det betyda att ca 600 pers skulle ha åkt på denna tillställning? Om man vill spara pengar skulle denna lilla stad skickat 2pers. Dessa skulle i sin tur lärt ut hemmavid till de övriga!
  Hopslagning av Kalix o Haparanda kommuner skulle vara mer rationellt ty de har samma infra!

 17. Positiv till resande skriver:

  Politiker får inte nödvändiga kunskaper och erfarenheter för sina uppdrag genom att häcka hemma i Haparanda. Vi ligger i periferin och då kostar det lite mer än för en kommun att resa. Haparandas politiker måste resa än mer ut i världen för att kunna leverera för kommunens bästa och absolut inte mindre.

 18. Skattebetalare! skriver:

  Skamlöst, att slösa skattemedel på allt resande. Tiden har ju visat att chef efter chef har dragit sig vidare från kommunen efter allt resande. Vad har dom åstadkommit, inte ett företag har tillkommit. Det enda har varit att marknadsföra sig själva till bättre arbete med våra skattemedel.