Shoppingturismen betydelsefull för handeln

RIKET: Den svenska handeln omsatte 2016 totalt 85 miljarder kronor. 

Svensk handels rapport visar att utländska besökare i Sverige står för den största delen av shoppingturismen. Förra året handlade de för 54 miljarder kronor i den svenska handeln.

Shoppingturismen är betydligt stark, sedan år 2000 har den ökat med 136 procent i Sverige.

– Kundgruppen besökare utgör en stor potential för handeln. Vi råder därför våra medlemmar att engagera sig lokalt för att lära sig mer om vilka besökare som finns på platsen där de verkar. Med strategiska samarbeten och erbjudanden kan försäljningen öka, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel.

Svensk Handels prognos visar att de utländska besökarnas omsättning kan uppgå till 62 miljarder kronor år 2020.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Shoppingturismen betydelsefull för handeln
  1. Anders P skriver:

    Hur vill ni handlare i Haparanda samarbeta för att öka er omsättning? Ni sitter på en outnyttjad guldgruva, tillresande kunder från andra kommuner och länder är en hittills helt outnyttjad kundgrupp.
    Varför, finns det inget intresse för att samarbeta och göra något för att alla ska kunna växa? Det handlar inte bara om Ikea, gränshandeln har många möjligheter. Exempelvis så omsätter handel med snus, läsk o godis mer än 200 miljoner kronor varje år. I Haparanda!!

  2. Knapsu skriver:

    ”Den svenska handeln omsatte 2016 totalt 85 miljarder kronor. Det motsvarar 11 procent av den svenska detaljhandelns omsättning”
    Obegriplig mening. Vad menas?