Simu manar Nordström till konkret engagemang

HAPARANDA: Svenskt Näringslivs regionchef sågar Haparandas sätt att ”leverera” för att förbättra företagsklimatet.

– Nordström vet inte mycket om vad vi jobbar med – och har inte tagit reda på fakta, kontrar Gunnel Simu, kommunalråd, till Haparandabladet.

Haparanda backar 60 placeringar i ranking 2013 och Nordström konstaterar att ”det är rött hela vägen”. Han manar därför berörda ansvariga att börja ”leverera”.

– De har inte förvaltat arvet efter Sven-Erik Bucht. Bilden av optimism har förbytts i oro. Sedan Ikea-etableringen har det i stort sett bara gått utför. Det handlar nu inte bara om om läpparnas bekännelse, utan om konkreta projekt.

Gunnel Simu (S)-märkt kommunalråd ger inte mycket för Nordströms analys som i stort sett är en av sågning.

– Vi tappade placeringar redan under Buchts tid och det har hänt mycket sedan dess. Men Nordström har inte besökt oss på kommunen.

Simu har nu bjudit in Nordström. Hon, liksom tillväxtchef Susanne Wallin, hoppas på konkret engagemang istället för retorik.

– Jag hoppas på att Svenskt Näringsliv kan stötta kommunen i det arbete som behöver göras genom organisationens kunskap och erfarenhet, säger Wallin.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “Simu manar Nordström till konkret engagemang
 1. Stig Aspholme skriver:

  Om Simu har torrt på fötterna, så behöver hon inte vara orolig. Då går ju allt hennes väg, eller?

 2. Stig af Bussen skriver:

  Om Simu nyttjar Vårdcentralens bassäng har hon ju torrt på fötterna

 3. Öbo skriver:

  Så hon menar att företagarna ljuger när dom betygsätter företagsklimatet i Haparanda?
  Pinsamt svar av VÅRAT kommunalråd.

 4. Näringsidkare skriver:

  Har varit på otaliga företagsmöten i Haparanda. Har Nordström från Svenskt Näringsliv varit på plats? Nej aldrig! Det har däremot Företagarnas regionchef Kjell Hjelm. Han bryr sig verkligen om. Inte hjälper Nordströms utfall Haparandas möjligheter att locka nya företagsetableringar och investeringar. Tvärtom! Som företagare i Haparanda blir jag i varje fall arg och förbannad på Nordströms aningslösa och plumpa sågning. Tillväxtkontoret har ett jättebra samarbete med oss företagare.

 5. Anders Bäckström skriver:

  Trots allt så är det ortens företagare som satt betyget, det är inte Svenskt Näringsliv. Siffrorna behöver man inte bo i Haparanda för att läsa. Det är bara ”fotarbete” som räknas. S-E blev hånad när han ”rände” omkring på alla IKEA Varuhus i landet, med sin väska. Men han skapade resultat. Så agerar en säljare ,med ett tydligt mål. Siffrorna ljuger inte, det gäller att ta sig från kontoret och ut på fältet. Ett ras på 60 platser går inte att bortförklara. Det är bara att se sig i spegeln!

 6. Anders Bäckström skriver:

  forts. Jag har skrivit om att det krävs Senior kompetens, och det står jag fast vid. Den svenska oligopolmarknaden kommer (var så säker) att få mycket hård konkurrens. Det i sin tur kräver spetskompetens om Marknaden,. även i kommunen. Den spetskompetensen finns inte idag. Om det är svaret på raset är en annan fråga, men frågan är När kommunen skall börja att agera för det som kommer? Att relationen med Svenskt Näringsliv är dålig, är inte bra. Där får Nordström också ta sin del.

 7. Knapsu skriver:

  Svenskt Näringsliv är ett särintresse, ja en fackförening, för högavlönade direktörer och saknar all trovärdigt i allt de företar eller yttrar sig i.

 8. staffan skriver:

  Troligen kan det vara lättare att få bra betyg om Haparanda blir mer blå. Konstigt att det inte är så. Troligen är dem för mycket ett gammalt högerparti i denna låginkomststad. Man har inte fattat att andan är en helt annat i Moderaterna idag. där det händer saker o förståelse!

 9. Marianne Kandelin skriver:

  Ja att hoppas och önska är väl aldrig fel. Hur går det med vamrmvattenbassängen då och övriga planeringar. Hur prioriteras de handikappade och sjuka i Haparanda kommun. Det ska visst finnas en namnlista över boende i kommunen som protesterat mot att bassängen är stängd, det är många som vill ta del av den listan.

 10. Stefan H Ericson skriver:

  Alla som vågar kritisera det som Simu har ett finger med i får på tafsen.De må vara politiker både från samma parti och andra partier. Det verkar som om hon inte tål någon avvikande mening om något samt att hon alltid ”vet bäst”. Tyvärr verkar det så och hon gör inget för att förbättra situationen. Det som sker på gränsen och i Finland ger inga poäng i det svenska näringslivets statistik.

 11. Pensionär! skriver:

  Tips! Kan inte någon starta ett E-förslag ”starta åter varmvattenbassängen i Haparanda”.Ingenting är ju omöjligt, eller hur?

 12. Rolf skriver:

  Många verkar inte veta men vi har en modern vård- och rehabanläggning i Torneå – Saarenvire – med en förnämlig varmvattenbassäng och all annan service som de finska krigsinvaliderna använder. Därför behövs ju inte någon i Haparanda. En räcker för båda städerna. Gränsens fördelar måste nyttjas. Det tjänar vi alla på. Att göra motsatsen är ju oansvarigt.

 13. Företagare skriver:

  Simu påstår att Nordström inte vet vad vi jobbar med som hon säger. Men det är ju helt ointressant och en usel och ogenomtänkt bortförklaring eftersom det är Haparandas egna företagare synpunkter och värderingar som man bygger sitt betyg på.

 14. torparn skriver:

  Hur många krigsinvalider finns det kvar? Med Gunnel kvar till nästa val så kommer det ej att finnas mycket kvar att bråka om i Haparanda. Måste nog bli tvångsförvaltning snart av kommunen, så hoppas regeringen ingriper snarast för det här är helt galet.

 15. Näringsidkare skriver:

  I Haparanda har servicen till företagen försämrats med hela 135 placeringar fr. plats 69 till 204. Haparanda är riktigt usel på att tolka lagar och regler där man faller med otroliga 127 placeringar från plats 81 till 208. Skolans attityder till företagande har rasat från 115 till 230. Tele-och IT nätet som har varit i Sverigetopp har trillat ner från 64 till 171. Allt detta otroligt nog på 1 år enligt Svenskt Näringsliv. Vad har hänt? Står detta för en verklighet? Snällt sagt – knappast.