Sjuka laxar ska analyseras

TORNEDALEN: Döda laxar med sår på kroppen och skum runt munnen har observerats i Torneälven och Lainioälven. 

Owe Pekkari i Peräjävaara har för Sameradion berättat att han aldrig varit med om något liknande och att många nu är tveksamma till att äta lax.

På länsstyrelsens vatten- och fiskeenhet uppger Stefan Stridsman för radion att det kan vara fråga om en bakterie- eller virussjukdom och att de önskar få in sjuka laxar som kan skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Myndigheten har också varit i kontakt med personer som ska samla in fisk som ska analyseras av SVA.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
9 kommentarer om “Sjuka laxar ska analyseras
 1. CP skriver:

  Vore intressant att få reda på om laxar hittats nedströms om gruvan i Pajala

 2. klurifix skriver:

  Mycket möjligt att det är från gruvan för dammen har ju svämmat över flera gånger redan.

 3. Laxen skriver:

  Döda laxar hittas även högt uppe i Lainioälven!
  Någon som vet om kalixälvens laxar är drabbade?

 4. Kluriflax skriver:

  Dead Salmon,,,
  Helt enkelt,,,

 5. Ingemar Bergdahl skriver:

  Eftersom det stigit upp så extremt mycket lax i Torneälven i år är sannolikheten mycket större än vanligt att man ser fler döda och skadade laxar. Många laxar har skador av vandringen uppströms och när vattnet nu blivit varmt frodas fr a svampsjukdomar. Jag tycker man skall vara försiktig med att skrämma upp folk från att äta av fisken innan svaret från obduktionerna är klara. I våras sågs en del sjuk sik i Kalixälven som hade svampinfektioner av tidigare skador.

 6. besserwisser skriver:

  Sju sjuka laxar i en laxask.

 7. fiskare skriver:

  Stenarna nedströms Pajala är belagd med något vitt, vet ej vad det är men har aldrig sett det tidigare. varför vågar ingen på länsstyrelsen analysera varifrån det kommer. Är det politiska påtryckningar kring gruvan som gör att ingen tjänsteman tar detta på allvar innan en hel befolkning och för den delen fisken i älven tar stor skada. Detta om något skulle vara något för uppdrag granskning eller någon annan intresseorganisation. Letar man på rätt ställe så hittar man något mycket farligt.

 8. A skriver:

  Döda laxar har hittats efter kalixälven kring Tärendö oxå. Byfolk som observerat. Och här har vattnet varit väldigt varmt väldigt länge 20-21’C

 9. Tornion joki skriver:

  Var och skulle bada i Torne älv, på finska sidan. Plötsligt kom en död stor lax flytande förbi oss alla som var i vattnet. Den luktade INTE gott!