Sjunkande invånarantal

HAPARANDA: Haparandas befolkning uppgick vid tidpunkten tisdag den 26 december 2017 till 9.799 personer, jämfört med 1 november är det en befolkningsminskning med 79 personer.

Prognosen för antalet födda var rekordlågt, 69 barn. Om inte något barn har fötts efter den 26 december höll den prognosen, enligt en rapport som kommunchefen Lena Ekh har sammanställt.
Av invånarna i Haparanda är 4.750 kvinnor och 5.049 män.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
15 kommentarer om “Sjunkande invånarantal
 1. Löften skriver:

  Ikea- effekten?

 2. B skriver:

  Tyvärr är det ju så, inte nog många vågar satsa vilket leder till arbetslöshet som leder till att folk lämnar Haparanda. Och skulle inte finska vara ett krav för att jobba i butik som de flesta har här i stan, hade nog fler stannat kvar..

 3. Pessimisten skriver:

  Men det kan ju inte stämma, S-E Bucht lovade ju 6000 fler invånare när ikea etablerade sig i Haparanda..kanske dokumenten var skrivna på engelska

 4. Betraerq skriver:

  Ikea har inget med det att göra. Folk i Haparanda handlar mer på nätet av sin inkomst än genomsnitt svensken de köper inte lokalt för då kan man råka gynna någon. Ei se kanate.

 5. klurifax skriver:

  Hur många heltids anställda jobbar på IKEA i Haparanda?

 6. Snusmumriken skriver:

  Att folk handlar på nätet i större utsträckning än gemene man hänger väl ihop med den höga arbetslösheten och att det finns väldigt många låginkomsttagare i kommunen.

  Tror de flesta skulle handla lokalt om de hade råd. I vissa familjer tvingas man vända på varenda krona för man tampas med deltidsjobb och arbetslöshet. Vi kan väl slopa uttrycket ”ei se kannatte” och kanske försöka se saker från andra människors perspektiv.

 7. Peter skriver:

  Med en hög medelålder, kommer det fortsätta vara fler som dör än föds i kommunen. Ungdomar som flyttar ut kommer vara fler än återvändande. Utvecklingen är svårstoppad, om det så skulle byggas 1000 nya butiker.

 8. Är det så konstigt ?? skriver:

  Att befolkningen minskar. Vi har ju arbetslinjen som gäller folk skall ju arbeta och inte leva på bidrag. Finns inga jobb så är det klart att befolkningen minskar. Skall man få stigande befolkningstal i orter som Happis måste politikerna tänka om och införa tex medborgarlön eller annan konstgjord andning som 100% bidrag till lyckosökande företag söderifrån. Det sista har vi redan försökt med på 80talet återstår det första.

 9. Betraerq skriver:

  Jo visst handlar man på nätet av två orsaker. Dels anonymitet dvs du kan handla på avbetalning eller kredit. Och för det är billigare. Men om företagarna lokalt erbjuder produkter billigare och med alla avbetalningslösningar som finns så handlar folk här i happis ej lokalt. De har en vaanföreställning från barnsben att man ej skall handla lokalt. Då kan handlarn tjäna också. Men då får ni leva med utbudet blir sämre. Lönerna blir sämre när inga nya jobb skapas alla slåss om samma jobb. I sin tur arbetslöshet. Ei se kanate

 10. Realisten skriver:

  Jag tror att folk flyttar för att söka utb och jobb, samt även är less över nepotismen som flödar i kommunhuset.

 11. ej lärare skriver:

  och dom blå/bruna inläggen tror att de skulle bli bättre med en tornberg i styret???!!! som inte ens orkar??? lämna in ett bokslut för sitt AB. varför? jag vet!

 12. Verkkosurfaren skriver:

  Nollvision, kanske är synonymt med ”ei se kannata”?

 13. Tvåspråkig skriver:

  Intressant kommentar att fler skulle stanna kvar om finska inte var krav i butiker. Det innebär att det finns lediga tjänster i butiker som inte kan tillsättas pga krav på finska och svenska. Verkar orimligt. Eller? Krav på finska bör väl vara därför att man ökar omsättningen vilket ger mer tjänster. Hörde att det finns butiker där man inte kan svenska.

 14. intressant skriver:

  Tvåspråkig:

  Jovisst är det intressant.

  Jag kan 3 språk och inte fick jag nåt jobb inom affärsvärlden.

  Så det stämmer inte att du får jobb till en butik bara du kan finska.

  Men jag antar att det här är standardsvaret till dom som dom inte vill anställa.

  Själv fick jag svaret att det hängde på min utbildning att jag ej gått handel i skolan och hade ingen erfarenhet av butik.

  Undra vad dom hade hittat på eller hade jag verkligen fått jobben om jag hade gått rätt utbildning.

  Jag antar också att dessa kedjor anställer först och främst internt dem som redan inne i företaget.

 15. Hujakoraskasellä skriver:

  Det räcker att läsa kommetarsfältet på HBWebben för att man börjar fundera på att flytta från alla negativt funtade människor i Happis. Och om någon skulle fundera på att flytta TILL Happis så visa för guds skull inte dessa sidor för dem.

  Vill man få sig en trevlig dag då ska man fasen inte hamna på HBwebben…