Skador på lax kan ha naturliga förklaringar

HAPARANDA/KALIX: Skadade laxar har fångats i vatten kring Haparanda och Kalix. En del menar att det är en sjuka, andra menar att skadorna har naturliga förklaringar.

Fiskare som lägger nät under isen uppger för Haparandabladet att de har fått laxar som har skadade fenor och en brun sörja på stjärtfenorna. Vissa säger att de aldrig har sett något liknande tidigare, andra säger att de har sett det många gånger.

På länsstyrelsen uppger Stefan Stridsman, vid vatten- och fiskeenheten, att det inte alls är ovanligt med denna typ av skador på fisk – speciellt inte  efter lekperioden.

Även Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens Kustfiskareförbund, menar att det är helt normalt.

– Det är mycket så kallad vrakfisk i både Kalixälv och Torneälv, som går ut i havet. De leker och får svampangrepp på hösten och sommaren, när det är lite varmare i vattnet. Jag upplever det inte som något problem, men jag förstår att folk som inte har sett det i större utsträckning blir fundersam, säger han till Haparandabladet.

Kalix kommun har skickat in två laxar och en sik för analys. Provsvaren är dock inte ännu klara.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Skador på lax kan ha naturliga förklaringar
 1. staffan skriver:

  Ska havets läckerheter från havet också vara hotade av gift från den s.k. intelligenta människan!?

 2. Jan Björnfot skriver:

  Var med om liknande på 1970-talet då man fiskade i älven hemma i byn. Och detta på uppåt vandrande fiskar från havet.

 3. -Fiskare skriver:

  Ingen som reflekterat över att det är förbjudet att fiska lax nu……fram tills den 19 juni….så varför fiskas det

 4. muminpappa skriver:

  Fråga Bengt-Olov Innala om det är Kalixlax eller Tornelax. Enligt uttalande i NSD 3e jan 2014 så måste vi klargöra vems problem dessa sjukdomar är: ”Om det finns problem i Kalix älv, diskutera problemen där”.
  http://www.nsd.se/nyheter/kalixoverkalix/larm-fran-fiskare-fiskarna-ar-sjuka-8143343.aspx
  http://www.nsd.se/nyheter/kalixoverkalix/s-strid-om-foreslaget-laxfiskeforbud-8152108.aspx

 5. Pecka skriver:

  Bara inte sossarnas förbudsivrare Karin Åström får för sig att förbjuda nätfiske under isen då en och annan skadad lax fastnar i samma garn som annan fisk. Det här är ytterligare ett bevis för att de restriktioner som finns idag i hav , kust och älv fungerar väl och behöver inte utökas. Så Karin Åström sluta vara ett offer för lobbande sportfiske-entreprenörer.

 6. Pecka skriver:

  Signatur Fiskare, vad jag vet så är det inte förbjudet att fiska. Om någon enstaka lax fastnar i näten och lever så ska den sättas ut igen. Men det händer att den dör i näten och då kan den lika gärna bli korp eller rävmat.

 7. kalv skriver:

  Köp norsk lax istället