Skärpta däckkrav föreslås till tunga fordon

TORNEDALEN: Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) föreslår att alla tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass två som väger över 3,5 ton ska ha vinterdäck på samtliga hjul och släp.Syftet är att förbättra trafiksäkerheten. Sedan fem år bakåt måste tunga fordon vara utrustade med vinterdäck på drivaxeln.

– Den förändring som gjordes 2013 bedömer jag inte är tillräcklig, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), skriver SVT.

För två år sedan fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att utreda om ytterligare vinterdäckskrav är nödvändigt.

I rapporten skriver myndigheten att de inte kan finna tydliga belägg för att det skulle leda till förbättras trafiksäkerhet, samt att det skulle medföra ökade kostnader för näringslivet och ett ökat trafikbuller.

– Rapporten är ett underlag. Det finns också erfarenhet från andra länder, som Norge, där man ser fördelar, säger Tomas Eneroth.

Förslaget får en remisstid på tre månader, och kan isåfall om det blir aktuellt genomföras till nästa vinter.

Det här gäller i grannländerna

I Finland måste alla tunga fordon ha vinterdäck på drivhjulen, kravet infördes i januari 2017. Innan det var kravet att ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup på däcken på samtliga axlar.

I Norge måste alla fordon med en totalvikt på över än 3,5 ton ha vinterdäck på samtliga axlar, mellan den 15 november till och med den 31 mars.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , , ,
En kommentar om “Skärpta däckkrav föreslås till tunga fordon
  1. Peter M skriver:

    Skulle en sådan lag införas, så får man hoppas att den även gäller och tillämpas av utländska ekipage.