Skärpa insatser mot unga kriminella

NORRBOTTEN: Polisen föreslår åtgärder med syfte att minska antalet illegala vapen i samhället, bland annat hårdare påföljder för unga lagöverträdare för att hindra dem till att begå brott, samt skärpta straff för smuggling av vapen och explosiva varor. 

Polisen har under de senaste åren utfört en rad handlingar i arbetet mot förekomsten av illegala vapen. Enligt polisens nationella statistik har antalet skjutningar på allmän plats minskat från 34 i januari 2017 till 21 bekräftade skjutningar under januari 2018.

Däremot ökade antalet personer som dödades vid skjutningar till 6 personer i januari 2018 jämfört med 4 personer under samma period i fjol.

Idag är kraven på att häkta minderåriga hårda och en del i ledet mot åtgärderna av illegala vapen föreslår polisen att det bör finnas alternativa åtgärder till frihetsberövande för gärningspersoner mellan 15 och 18 år, vilka inte kan häktas utan synnerliga skäl, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi är fast beslutna att tillsammans med andra aktörer i samhället kunna minska antalet illegala vapen. Varannan kriminell begår sitt första brott före 15 års ålder, vilket visat att det är oerhört viktigt att vi når de unga i ett tidigt skede, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning.

Polisen vill också lagra mördade personers DNA i spårregistret, något som inte är tillåtet idag men skulle kunna leda till fler uppklarade mord.

 

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Skärpa insatser mot unga kriminella
  1. Kotten skriver:

    All hyfs försvann från ungdomarna när man förbjöd,hår skruven man fick ovanför örat,av farsgubben.Man ökade ca:12cm i längd,men nog fan gjorde det verkan.Efter otaliga gånger man stått på tå för att det tagit så jävla ont bytte man bana.Återinför örskruven nuuuu!