Skärper kontrollen av legitimationer

TORNEDALEN: Region Norrbottens revisorer har konstaterat brister i kontrollen av legitimationer hos anställd och inhyrd personal, något som skärps för att säkerställa att rutinerna för legitimationsyrken följs.

Revisorernas granskning berör läkare, sjuksköterskor, tandläkare, sjukgymnaster och fysioterapeuter. Totalt har drygt 4.000 personer granskats.

– Vi upptäckte att ett antal medarbetare inte finns i Socialstyrelsens register och nu rättar vi till det. De allra flesta fallen handlar om att personen har bytt namn eller haft ett tillfälligt personnummer och därför inte hittades på en gång. För oss är det en självklarhet att det inte ska finnas några frågetecken kring legitimationerna, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör, i ett pressmeddelande.

25 personer hittades inte i Socialstyrelsens register. De flesta av dem har legitimation från ett annat nordiskt land. Personer som har legitimation från ett annat nordiskt land beviljas automatiskt svensk legitimation om de ansöker om en sådan från Socialstyrelsen, skriver Region Norrbotten.

Det beror på att vårdutbildningarna i de nordiska länderna är så pass lika att ingen ytterligare utredning kring kompetens behöver göras.

– Patientsäkerheten har inte påverkats eftersom de här personerna har en gedigen utbildning och hög kompetens. Problemet är att de formellt sett saknat svensk legitimation vilket är en brist som nu ska åtgärdas, säger biträdande regiondirektör Jonas Thörnqvist.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Skärper kontrollen av legitimationer
 1. Ronya Larsson skriver:

  Detta har inträffat också i Haparanda på hälsocentralen. Det är ju fruktansvärd att personer utan svensk legitimation har blivit anställda.
  Den som anställer folk, dvs verksamhetschef eller liknande, skall kontrollera att den som ska anställas har legitimation. I detta fall har inte chefen skött sitt arbete. Hur kan man förklara detta… Hemskt.

 2. Dan skriver:

  @Ronya
  de hjäper att läsa artikeln! / Förstår skriven svenska!
  Det är ett formellt problem och inte ett problem med saknande legitimation / utbildning. Ibland anställer man personal och ansöker sen om legitimations eftersom det är bara en formellt grej som blir granskat helt automatisk i de här fall…

  /D