Skatteavdrag på fackavgift

NORRBOTTEN: Från och med 1 juli återinförs skattereduktionen för fackföreningsavgifter.

Det blir därmed möjligt för fackföreningsmedlemmar att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen, under förutsättning att medlemsavgiften är minst 400 kronor per år.

Det var den 16 maj som riksdagen sa ja till regeringens förslag vad gäller detta.

Tidigare fanns det en liknande skattereduktion som avskaffades 2007.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
32 kommentarer om “Skatteavdrag på fackavgift
 1. Peter skriver:

  En annan nyhet är att man infört beskattning på privata sjukvårdsförsäkringar.
  Men det ska man inte skriva om.

 2. HS skriver:

  Samtidigt införs förmånsbeskattning på sjukförsäkringar betalda av arbetsgivaren.
  Man ser ju att denna regering inte gillar egenföretagare utan man ska vara anställd och medlem i sossarnas stora sponsor LO då får man förmåner.
  Att bli sjuk som egenföretagare är ödesdigert då kostnaderna består men intäkterna försvinner och under tiden får man vänta månad efter månad på behandling som en privat sjukförsäkring skulle ha tagit hand om för länge sen.
  Nåja jag tror att deras dagar vid makten är räknade.

 3. Skattaren skriver:

  satan vad pengar man kommer spara, räcker nästan till en platta öl, och är det som med allt annat i deklarationen så får du tillbaka 33& så en hundring blir det kvar.

 4. Fackavgift , hm skriver:

  Avdraget kommer knappt att märkas i den slutliga skatten.. men S och V tror att det gynnar dem till fler röster. Nä, återinför barnavdrag som fanns på åttiotalet. Om jag minns rätt, så var avdraget 3000 kr per barn. Det skulle gynna barnfamiljer som så väl behöver stöd och hjälp 👍

 5. ej sd:are skriver:

  lite fakta i högern/SD som vissa extrema företagare för fram i valrörelsen; om förmånsbeskattningen rör de sig om max en merkostnad på 300 kr per år per anställd. och avseende flygskatten på 65 kr till Arlanda verkar alla företag gå i kk enl högern och företagar organisationerna. lite fakta.. sen tar man taxi från arlanda till sthl city i stället för Arlanda express en merkostnad på 400 kr. alternativet är och ta Arlanda bussen då sparar an in 600 kr och undviker en fika på kallax och då plötsligt har flygresan blivit 700 kr billigare fast man måst betala en flygskatt på 65 kr.

 6. ej sd:are skriver:

  och stackars ni sd företagare kan ni inte bära dessa minimala kostnader,,, gå i kk för er företagaside är ju helt fel.tror ni har startad företag för att ni inte är anställningsbara varken kommunalt statligt eller lansdtings -mässigt. och vad blev kvar för de vanligast är ju att dessa simpla företag lever på uppdrag av våra skattemedel. för dom har ju ingen kompetens och för en egen marknadsföring.

 7. ej sd:are skriver:

  solidaritet ni höger läsare. företagare gör avdrag på alla kostnader. löntagare får nu göra avdrag för fackavgiften. fel eller rätt. rösta rätt högern/sd är emot detta. varför?

 8. Bilar skriver:

  Detta är röst fiske och en tydlig bild på att dom fackliga organisationerna ej är opolitiska… Intresset för fackliga organisationer minskar och dom får jaga in medlemmar. Gått så långt att lärlingar inte ens får anställning om dom inte går med i facket. Avdrag på skattsedeln för något som facklig avgift är ett hån mot landsbygden där denne regering höjer bränsleskatten och minskar avdrags möjligheten för resor till och från arbetet. Håller med även om att barnavdrag skulle hjälpa barnfamiljer i utsatt position men även dom i storstäder som inte har råd att skaffa fler barn… i`m out

 9. Kanske SD-are skriver:

  Bäste signaturen ”ej SD-are”, kämpa på, men jag tror att ni rödgröna har att förhålla er till en ny verklighet. Allt förändras, lyssna på ord från en som tidigare bl.a. röstat på (S), och föralldel också på (M), och som nog definierar mig som ”arbetare” och skattebetalare, men jag skulle idag inte vara medlem i en fackförening där min avgift sponsrar ett politiskt parti (alltså sossarna).
  Så, bäste ”Ej SD:are” vad är din analys, om jag ej vill sponsra sossarna, är jag höger eller SD då? I sådant fall är jag i gott sällskap, senaste mätningarna visar att S,M och SD snart är lika stora! Heja!

 10. Laitahyökkääjä skriver:

  Sign ”kanske SD:are”: du kan gå med i facket utan att stödja något politiskt parti. SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation eller Syndikalisterna) välkomnar de flesta till ett fack där pampar och politiker inte har något att hämta. Människorna på golvet har makten i SAC. Dock, om man hyser naziantrukna sympatier blir det nog svårt sedan brunskjortorna skadat och t o m mördat aktiva syndikalister i Sverige på senare år…

 11. Kanske SD-are skriver:

  Laitahyökkäjää, tack för ditt tips, men Syndikalisterna är nog inget för mig, Jag föredrar demokrati och parlamentarism, revolution och plakatpolitik är jag för gammal och klok för, men kämpa på även du!

 12. Fritidsfiskaren skriver:

  ”ej sd:are” gillar inte företagare och tycker att de är parasiter. Han kanske tycker att alla skall vara offentligt anställda och inga privata företag skall få finnas. Ta syndikalisterna med dig och flytta till nåt ultrakommunistiskt land, så får du din vilja igenom.

 13. ALaget skriver:

  Gör som jag. Gå ur facket men stanna kvar i akassan. Genom att gå ur det värdelösa (i mitt fall) facket sparar jag 3000 spänn per år

 14. Laitahyökkäjä skriver:

  Syndikalister skulle ej bli långlivade i ”nåt ultrakommunistiskt land”. Om du hade läst historia så skulle du vetat att kommunisterna sköt syndikalister i ryggen under spanska inbördeskriget – trots att fascisterna var den gemensamma fienden. Men man kan ju inte hålla reda på allt, speciellt i sin tro på enkla lösningar på komplicerade problem (likt SD).
  ”Kanske SD:are” som är gammal och klok (?) borde minnas vad som hände när Hitler kom till makten. Så fort han vunnit valet upplöstes parlamentet och SS/SA gav sig ut på gatorna för att trakassera vanligt anständigt folk. Nice!

 15. Älgen skriver:

  Till Bilar och ALaget: Är man bara tillräckligt okunnig som ni verkar vara så kan man faktiskt resonera på den tonårsnivån som ni gör. SAP bildades för att facken slutet på 1800-talet upptäckte att de behöver företrädare i Riksdagen för att få bättre vilkor i livet helt enkelt. Du kan gå ur ditt fackförbund och åka snålskjuts på arbetskamrater och andra men om alla agerar så vad händer i en förlängning? Kommer facken att kunna hävda den svenska modellen som varit så framgångsrik och även hyllas av arbetsgivarsidan? Gemenskap bygger en välfärdsstat och inte egoism,tänk så istället.

 16. Laitahyökkääjä skriver:

  Älgen har definitivt en poäng eller två. Och vart vänder man sig om arbetsgivaren behandlar en illa. Till kyrkan? Knappast. Man kan kritisera facket för en del grejer, men ingen annan står på arbetstagarnas sida när det blåser snåla högervindar och jobben flyttas till länder med billigare arbetskraft. Ensam är inte stark!

 17. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Tänk att jag anade att du är en SAC anhängare när jag sett dina inlägg i andra kommentarsfält. SAC är ett väldigt vänsterextremt fackförbund. De säger sig vara opolitiska men deras ”medlemmar” är väldigt mycket vänster. Gå inte med i SAC, det är inget fackförbund med demokratiska förhållningsregler. När jag granskat SAC så har jag funnit att de (vissa) använder sig av bla. falsk tillvitelse, förföljer människor, bryter mot sekretesslagstiftning, olaga hot mot anhöriga osv. Listan kan göras lång.

 18. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: SAC är väldigt fascistiskt – passar väldigt bra med NMR och dylikta ideologier. Håller man på med ovannämnda övergrepp på människor, som jag tagit upp tidigare, då är man och snuddar på fascistiska arbetsmetoder.

 19. Futurum Casus skriver:

  Älgen: Facket, dock inte SAC, är bra men de skulle behöva reformera sin organissation. Jag är övertygad om att det går att spara in pengar som gör att månadskostnaden blir lägre för medlemmen. 500kr i månaden för en ensamstående mamma tex. kan vara mycket pengar i det totala.

 20. Älgen skriver:

  Futurum Casus: Har inte full koll på utgiftssidan men facken utbildar många inom sina organisationer bl.a Regionala skyddsombud som gör ett viktigt jobb liksom många andra företrädare.
  Självklart borde man kunna spara fast några fackförbund tvingas gå ihop då de går back varje år så det är ingen lätt fråga.
  Betalar man 500 sek/mån så tjänar man runt 30000Sek/mån vilket inte är så dåligt men visst det kan ändå vara kärvt.

 21. Laitahyökkääjä skriver:

  Lol! Snabba slutsatser på vaga grunder är smygnazismens signum. För dem behövs ingen rättsstat – ett nackskott räcker bra, för nåt skumt har väl ”SAC:aren” gjort. Men Fu. C., bara en liten detalj som kommer att göra dig besviken: undertecknad är ej medlem i SAC; ville bara i all ödmjukhet lämna förslag till fackmedlemskap utan politiskt parti-anknytning.
  Och, all fake news som du trumpetar ut om SAC (”icke demokratiskt etc”) Källa på det, tack? Att dessutom blanda samman ett fackförbund med NMR är ju bara pinsamt okunnigt. Känner du till fallet Björn Söderberg? Nej, antagligen inte.

 22. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Tyvärr så är det vänstervindar med ”skatta sönder landet” som gör att viktiga arbetstillfällen byter land. Då måste företagen få ned kostnadsmassorna. Höga löner i kombination med högt skattetryck bidrar till företagsflytt. Vänstern har inte förstått att Sverige är i beroendeställning till företagen. Utan företag – dålig välfärd. Vi kan inte tro att vi kan livnära oss på att tvätta varandras skjortor – det blir ingen välfärd av det. Det är ännu långt till valet men det ser ut som att sossarna tappar väljare och det är bra för Sverige.

 23. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Källa? Då får du vända dig till polisen om du ska ha det. Jag känner till Björn Söderberg – jag känner till det mesta som SAC gjort i nutid. Det kan jag säga dig är att sysslar man med bla. falsk tillvitelse m.m så tror jag det blir svårt att få hjälp av polisen om man verkligen blir utsatt för brott. Trovärdigheten krymper så att säga – ingenting att rekommendera. Sysslar man med grova brott som tex. falsk tillvitelse, förfölja människor, hitta på saker om människor, hot, våld, förstöra privat egendom m.m. då är man inte ute efter att följa demokratiska spelregler.

 24. Futurum Casus skriver:

  Älgen: Du behöver inte jobba mycket för att tjäna 30000kr i dagens läge. Några natturer på sjukhus så ligger du på den lönenivån. Då är fackavgiften på 500kr.

 25. Laitahyökkäjä skriver:

  Futurum c . Frågar igen: källa på vad den fackliga organisationen SAC har gjort annat än tillvarata sina medlemmars intressen? ”Falsk tillvitelse” , ”förfölja människor” ”hot och våld”, som du slarvigt kastar ur dig…när då, hur då. Detaljer tack? Hänvisa inte lite allmänt hållet till polisen. Redovisa dina egna källor om hur en fackföreningsrörelse sysslar med brottslig verksamhet i stället för att jobba för jobbarna vilket är deras jobb. Björn S blev mördad av nassarna som du ej har ett ont ord att säga om. Grattis! Du kanske ska säga att Handels också sysslar med hot och våld.

 26. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Jag försvarar ingen, varken höger- eller vänsterextremism. För att informera dig så har vänsterextrema mördad, men det har aldrig lett till fällande domar. För mig är alla av samma värde och människor kan förändras genom livet till det bättre men även till det sämre. Varför jag hänvisar dig till polisen är för att alla ”falsk tillvitelse” leder sällan till fällande domar. Det är inte tanken heller. Tanken är att kunna kartlägga människor. I mitt fall har man gjort det i 8 år och i synnerhet nu när det är valtider.

 27. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Jag räknar mig som stark person men ingen ska behöva bli kränkt av vänster- eller högerextrema i åratal. SAC har både kapital och medlemmar som sysslar med sådant. Vi måste tillåta att människor ifrågasätter svensk inrikespolitik utan att bli kränkt. Bristen på vettigt ifrågasättande till våra styrande har lett till att SD snart står som andra största parti i riksdagen. Rent demokratiskt är det bra men om det gynnar Sverige återstår att se.

 28. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Det är ingen slump att du nämner SAC. Du lägger ut orden på samma sätt som inbitna SAC:are gör och Björn Söderberg är ett återkommande debattämne. Att stämpla motdebattörer som ”nassar” är också återkommande metod i retorik.

 29. Laitahyökkääjä skriver:

  ”Rent demokratiskt är det bra att SD blir störst” menar Fu. C. samtidigt som du fördömer vänster- å högerextremister. Men SD:s nazirötter och moderna järnrörs-grabbar då? Ej extremt? Nähä, men däremot hävdar du att ett litet fack (på 3000 medlemmar mot LO:s 1,5 milj!)i vårt land mördar och hotar folk, lite som ett extraknäck till det ordinarie lagstadgade medlemsarbetet?
  Tror du på de här sagorna själv? Och fortfarande ingen enda källa att hänvisa till du för de påstådda ”brotten”. Även om fällande domar saknas i domstol, måste du peka på fakta som ger dig nån slags trovärdighet.

 30. ej sd:are skriver:

  hoppades få nått genmäla ang. mitt inlägg ang flygskatten. men nada!! förstår varför, för de är ju skrattretande retorik från högern att vara emot denna skatt. och jag tror jag beskrev verkligen som den är när man tar flyget till Arlanda och sen tar sig vidare till centrala stan.

 31. ej sd:are skriver:

  ”nassarna! med högern alliansen. ni skriver sac är de därför ni nämner de för att den inte finns nån mer?!!! fakta är att de är viktigt att de finns en stark fackförenings rörelse som ska förhandla med arb givarna. och även arb giv vinner på att dom anställda har justa villkor och bra kommunal skola och barnomsorg. för de är dom anställda som arbetar ihop vinsterna till kapitalisterna.. nä ni nassar skattesänkningar på 100 miljarder ger ingen trygghet åt era anställda.

 32. Knapsu skriver:

  Futurum casus verkar leva i sin egna alternativa verklighet som han fantiserat ihop.