Skogsstyrelsen ger råd efter stormen

TORNEDALEN: Skogsstyrelsen ger råd till skogsägarna efter stormen. Råden innebär att skogsägarna bör avvakta med att ge sig ut i skogen medan det ännu blåser, samt att i första hand ta hand om gran för att minska risken att få angrepp av granbarkborre.

Skogsstyrelsen arbetar nu för att få en bild över skogsskadorna i Västerbotten och Norrbotten efter de hårda vindar som dragit fram.

– I dagsläget saknas uppskattning om hur mycket skog som skadats. Bilden ska ha klarnat i slutet av nästa vecka, enligt Anders Lindqvist, regional skadesamordnare, Skogsstyrelsen.

Risken för angrepp av granbarkborre ökar efter en storm. Skogsstyrelsens bedömning är att det virke som nu fallit inte riskerar att angripas av granbarkborre förrän senare i sommar. Dock måste det skadade granvirket vara bortforslat från skog, skogsbilväg eller barkat senast den 15 augusti.

I första hand ska man prioritera att få ut skadat granvirke. Tallvirket kan ligga kvar längre.

Skogsstyrelsen vill också understryka att det alltid finns stor risk för olyckor i stormfälld skog. Skogsägare som inte har nödvändiga kunskaper och rätt skyddsutrustning bör inte ge sig ut på egen hand i skogen för att röja upp efter stormen. Man ska aldrig arbeta ensam i stormfälld skog.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,