Skolledning och ordförande fick det hett om öronen i Tärendö

TÄRENDÖ: Ingegerd Mäki och Evgeny Krakow, skolchef respektive (S)-märkt ordförande i kultur-och utbildningsnämnden fick det hett om om öronen när de mötte 200 föräldrar från Tärendö, Junosuando och Korpilombolo på Folkets Hus i Tärendö på tisdagkvällen.
Förutom Leif Gramner (Kd) hade ingen från kommunstyrelsen ställt upp trots att de kallats särskilt.

Föräldrarna sköt framför allt in sig på varför politikerna inte stängde kulturskolan i centralorten i stället för att börja bussa barn från byarna till centralorten. Men vare sig Krakow eller Mäki kunde ge ett tydligt svar på frågan.

– Att små barn ska stiga upp klockan halv sex på morgonen är ohållbart, sade pedagogen René Smedqvist Videkull från Junosuando.

– Varför har ingen politiker frågat dem som hela frågan handlar om – nämligen barnen. En del barn barn mår väldigt dåligt, avslutade hon.

Haparandabladet återkommer med mer utförliga rapporter från mötet.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
69 kommentarer om “Skolledning och ordförande fick det hett om öronen i Tärendö
 1. realist skriver:

  Det ska bli spännande att se hur allt detta med kommunens dåliga ekonomi och stängningen av skolorna kommer sluta. Kanske lika bra att flytta från kommunen innan vi får de ännu sämre.

 2. Pajalabon skriver:

  När man nu stängt alla skolor och badhus så kommer dom inse att det inte sparades så många kronor som dom tänkte.

 3. realist skriver:

  Undrar vad som är fel när kommunen har så svårt med ekonomin?

 4. Tänkvärt skriver:

  Konstigt att politikerna inte anammade att åka till Tärendö på möte så hade de fått känna på hur det är och stiga upp tidigt, Så är det för småungar och sparkas upp tidigt, vad blir resultaten från skolan för en trött unge. Politikerna ville väl inte lämna sandlådan i kommunhuset. Stäng mer som är onödigt i Pajala istället. Försök och få dit en ekonom som kan matte.

 5. Emil Kieri skriver:

  Barn och barn. Jag skulle nog se högstadiebarn som unga vuxna.

 6. Bojkotta pajala by skriver:

  Emil kieri vilken stjärna du är

 7. Bybo skriver:

  Emil lilla , du har mycket at lära dig. Kom igen när du bildat familj och fått lite insyn i verkligheten.

 8. höppöä skriver:

  Varför drar man in där det finns gott om barn och billigaste i kommunen. Röd politik lyser igenom – ska en lida så även de som ej röstar på dem.

 9. pajalabo skriver:

  jag skulle se att grundskolan bevaras i byarna
  kulturskolan klarar vi oss utan teater kan vi spela på kvällarna

 10. pajalabo skriver:

  vi i Pajala borde stötta byarnas kamp i skolfrågan.Vi har nog så trångt i vår skola.

 11. Tora skriver:

  Varför klarar inte junosuandobarnen av att åka 9 km till skolan i Kangos? Dags att nu ge ett seriöst svar på den frågan! Det skulle nog göra underverk för junosuandobarnen eftersom barnens psykosociala miljö på junosuando skola visat sig vara undermålig i dagsläget. Tänk på barnen för en gångs skull och inte enbart på era egna ideer!

 12. edelweiss skriver:

  Får man fråga om Tirpitz

 13. Hunki skriver:

  Bybo: när man själv valt att bosätta sig ute i skogen så finns det konsekvenser man får ta.

 14. Varför en kulturskola skriver:

  Jag förstår inte varför Pajala behöver en kulturskola, alla som tycker den är bra har kompisar som jobbar där eller jobbar där själv. Skaffa riktiga jobb och lägg ner kulturskolan, dansa och teater kan man göra på andra ställen, eller bara kika in i kommunhuset. Miljonärna behövs i skolorna!

 15. Bybo skriver:

  Det är inte Pajalaborna, gemene man, som vill skrota byarna och göra det omöjligt att bo där- det är en liten klick ”härskare” som vill visa sin makt.
  Vi får se hur länge det går innan Pajalaborna inser att maktskifte är enda lösningen

 16. Bojkotta pajala by skriver:

  Tora: Vi har ju en skola i Junosuando. Varför kan inte Pajalaborna åka till Sattajärvi och gå skola?

 17. Bojkotta pajala by skriver:

  Lägg ner kultur skolan. Satsa i stället på dom befintliga skolorna.

 18. Bojkotta pajala by skriver:

  Hunki: Kan ju tro att du är politiker i Pajala kommun så som du tänker.

 19. Bojkotta pajala by skriver:

  Vad fega politiker vi har vågade inte komma på mötet. Vågar dom inte stå för de dom gjort eller stämmer inte räkenskaperna i denna karusell.?

 20. Cementiblandari skriver:

  Håller med om kulturskolan, bara svammel. Musik, teater och sport kan man utöva på fritiden. Nä, mera matte, svenska, fysik och samhällskunskap. Och Junosborna kan skicka sina barn till Kangos. Punkt slut.

 21. Roger Vilhelmsson skriver:

  ”Varför en kulturskola” Det vore ju märkligt om de som jobbar med och i kulturskolan inte försvarade den. Tycker du att det är konstigt att de som kämpar mot nedläggning av skolor har egna intressen i de skolorna?
  Vad är ett riktigt jobb?

 22. Hunki skriver:

  Hellre en kulturskola än flera skolor som ingen går i.

 23. Agneta skriver:

  Just det 🙂
  Musik teater och sport är svammel
  Hör inte hemma i skolan
  Sådant får den som önskar flumma med på fritiden 🙂
  Och betala för det själv ur egen ficka

 24. Gren skriver:

  Det senaste är att lärare sprungit omkring på skolan i Junosuando och hetsat barnen mot Pajala. Kommer bli en affär av detta. Vojvoj. Nog måste kangosborna ta över undervisningen i det området så det blir seriöst.

 25. Orvar skriver:

  Gren: självklart gör dom det som föräldrarna även har gjort i generationer.

 26. Oboykotta pajala by skriver:

  Bojkotta pajala by
  Fega politiker och det ska komma från en som skriver anonymt.
  Verkligen modigt

 27. Ekonomen skriver:

  Skolnedläggningarna i byarna handlar inte om pengar. Det är uppenbart att man vill döda byarna för att motivera all framtida satsning till centralorten. Om man vill spara pengar begär man en SKL-rapport på kommunhuset, tekniska och Pajala bostäder. Det MÅSTE gå att jämföra strukturen med andra kommuner. Ex. antalet miljöinspektörer (3) i en liten skogsby, mer än ett kommunalråd behövs inte. Bort med vice kommunalråd! Listan över var man spara kan göras hur lång som helst. Sedan kan man konstatera att när man sparar i centralorten så dyker det upp en ny kostnad men på annat ställe. Se PUAB!

 28. Ekonomen skriver:

  Man måste prioritera när man sparar: Lägg ner icke lagstadgad verksamhet som kulturskolan! Stäng fiket som sägs vara en viktig mötesplats där bla flyktingar kan komma och sätta sig framför några datorer. Det finns andra fik att samlas på och datorer kan man fixa ut på boendena. En vädjan till er, främst föräldrar, i Pajala är att börja göra era röster hörd! Ni får elevgrupper på 30 barn enligt skolchefen. Förutsättningarna att lära sig blir för alla berörda byars barn undermåliga.

 29. Ekonomen skriver:

  Vi i utbyarna är likvärdiga skattebetalare och vill behålla det enda som inte är helt bortsparat och som vi måste ha kvar för vår framtid, skolor och badhus. Vi måste alla dra åt samma håll utan att man försöker vrida det till en strid mellan centralort och utbyar. Det är tydligt att det finns krafter som vill spela på olika byars historia och tidigare sammanhållning respektive konflikter. Lägg det åt sidan! Om inte vi hittar en gemensam väg leder utvecklingen till död för samtliga kommunens byar, först byarna utanför centralorten men snabbare än många tror även Pajala.

 30. Kupp skriver:

  Det känns bra att veta att kuppen inte hade någon som helst påverkan. Budgeten ligger fastslagen och äntligen stänger man ner lite skolor. 7 skolor i en kommun på drygt 5000 invånare. Lägg sedan till 4 badhus. Finns inte ens tillräckligt med elever på Pajala centralskola. Det enda rätta vore att slå ihop med Övertorneå och ha en skola i pello.

 31. Mary skriver:

  Lägger man ned byskolorna tar man ifrån människor friheten att leva och bo var man vill. Varför har vi politiker? Är det för att de är så mycket bättre på att bestämma var och hur vi ska leva? Eller är det för att de ska förvalta våra intressen? I nuläget vill politikerna offra barn- och människors levnadsval för att spara någon krona, utan att ens se de långsiktiga konsekvenserna av nedläggning av landsbygdens service. Och de som påhejar nedläggningen är inte värda mer än vatten som önskar sån ondska över sina grannar.

 32. Hunki skriver:

  Varför är era byar viktigare än dom andra?

 33. Kupp skriver:

  Vadå viktigare? Har man inte elever så är det väl bara att klappa igen. Stäng ner varenda skola med ett elevantal under 100. Frågan om skolnedläggning var uppe för över 10 år sedan och nu ha samtliga haft chansen att börja producera barn. De enda byarna som tog den chansen var sattajärvi och korpilombolo. Att man sedan vill bussa ungarna i åk 6 i sattajärvi är enbart tråkigt.

 34. Välförtjänt skriver:

  En välförtjänt utveckling för Pajala så blir det när jantelagen, släktskap och inkompetens styr en bygd under flera generationer.
  Se Tärendö som ett exempel medborgarna kommer med förslag om att driva i egen regi allt motarbetas. Ledningen: Vi vet alltid bäst rättar er efter oss. Vilka sitter i ledningen? Folk som har kommit in via partiet och släkt utan större kompetens.
  Kommunen har alltid haft inkometens, mobbing och trakasserier som maktvapen. Det är dags och städa och få det att fungera nu.

 35. Hunki skriver:

  Frågan var riktad till junis och tärendö.

 36. Bybo skriver:

  Alla byar, även Pajala är lika viktiga.
  Ingen mer eller mindre. Ni, som skriver att det bara är och slå igen små skolor fattar nog inte att det drabbar Pajala. Enligt Ingegerd Mäki 18 eleveer till , utan mer resurser.

 37. Varrorbyskolor skriver:

  Varför ska vi ha en skola utan elever??

 38. Kupp skriver:

  Drabbar Pajala? Det är för få elever som det är och det behövs inte fler resurser. Det är en utopi att tänka klasser med 5 elever och 1 lärare. För att inte tala om den barnmisshandel det faktiskt är att. Som jag sagt tidigare. Stäng ner alla skolor under 100 elever. Att driva vidare dessa är barnmisshandel och det är endast barnen och ungdomarna som kommer i kläm. Ni som strider för dessa skolor, börja tänk på barnen istället. Inte endast på drar eget bästa.

 39. Bybo 2 skriver:

  Bybo: det finns för mycket resurser i dagsläget. Stäng ner skolorna nu och tänk på barnen istället. Det är dom som drabbas när man väljer att behålla skolor med 30-50 elever. Det är dom som inte kan välja sina kompisar. Tänk på det.

 40. Varforbyskolor skriver:

  Precis tänk på barnen. Jag lovar att dom vill till Pajala om dom bara provar.

 41. höppöä skriver:

  kulturskolan och teatern klarar vi oss utan. Dessa göder bara vänstern, som enbart lever på bidrag.

 42. Bojkotta pajala by skriver:

  Varforbyskolor. Säg så här då varför pajala kommun stäng ner skiten Vi slår ihop med kiruna kommun

 43. Kommunbo skriver:

  Till vorforbyskolor: Handen på hjärtat. Vet du någonting om skolor och undervisning överhuvud taget?

 44. Bybo 2 skriver:

  Bojkotta Pajala by: det verkar som att du inte har hängt med alls. Kiruna kommun vill inte ha oss, då dom endast skulle se oss som en böld. Vi måste söka oss till kommuner som har samma problem som oss.

 45. Varforbyskolor skriver:

  Bojkotta Pajala by: om du tror att det löser problemen så visst. Dom kommer säkert prioritera småbyarna.

 46. Kommunbo skriver:

  Anna Kumpula, v har i dagens kommunfullmäktige förklarat att det är svårt att integrera barn i andra orter än Pajala. Hon borde ta sig en titt i Junosuando. Det är lätt att besluta det man ingenting vet om.

 47. Bojkotta pajala by skriver:

  Bybo2 och vad blir de av de då?att slå ihop med en liknande kommun de bli väll bara större problem ekonomiskt. Men de är klart ifall de skulle bli kommun sammanslagningar i framtiden och vi skulle gå ihop tex med kiruna kommun så vore de ju synd för pajala by.Då hade ni ju hamnat så långt från tätorten.

 48. Bybo 2 skriver:

  Bojkotta Pajala by: du är inte speciellt begåvad. Som jag sa tidigare vill inte Kiruna ha med oss att göra. Vi måste slå ihop med Överkalix eller Övertorneå.

 49. Varforbyskolor skriver:

  Bojkotta Pajala by: Handen på hjärtat. vet du någonting om Kirunas ekonomi överhuvudtaget?

 50. Bojkotta pajala by skriver:

  Bybo2 ja du verkar då definitivt vara ute och cyklar med tre hjulingen.slå ihop kommuner som alla har en dålig framtid med få industrier

 51. Bybo 2 skriver:

  Bojkotta Pajala by: så du menar att man ska slå ihop med kommuner som går bra och är enormt stora till ytan redan idag?

 52. edelweiss skriver:

  Kommunen har tre miljöinspektörer anställda. Bör det inte räcka med en. Lönen för de två avvecklade bör ju täcka det mesta av skolbesparningen. Övertorneå delar väl miljöinspektör med Haparanda.

 53. Kommunbo skriver:

  Det finns många sparförslag om politikerna bara vill lyssna.
  Tekniska har fyrdubblat personalstyrkan på några år. Hur är det med Pajalabostäder , lyxstudiebesök m.m

 54. svinto skriver:

  edelw: hur många Pajala har vet jag ej men ö-tå har i alla fall haft en tjänst delat med ö-Kalix, de har haft 1,5 insp i vardera kommun. Tröttsamt med alla som svamlar omkring och sprider lögner!

 55. Kommunbo skriver:

  Haparanda har två miljöinspektörer och har en betydligt större folkmängd än Pajala och närhet även till finska utsläpp ex.vis. Badhuset i Pajala tar nog priset i alla fall. Ett badhus i Luleå har lika många anställda – de övriga har färre.

 56. Orvar skriver:

  Skönt att beslutet kvarstår.

 57. Bybo 2 skriver:

  Otroligt skönt att beslutet kvarstår. Skulle alla ”byar” få ha kvar sina skolor anno 1950, så hade det funnits över 60 st. Hurra för centralisering och ekonomiskt tänkande.

 58. Kommunbo skriver:

  Beslutet kvarstår inte så länge till.
  Demokratin segrar.

 59. edelweiss skriver:

  Bäste Svinto är du säker på att det inte finns pengar att ta på en rationalisering av den kommunala verksamheten?

 60. Varforbyskolor skriver:

  Skulle inte kalla det demokrati när majoriteten av folket vill klappa igen dom.

 61. Erik123 skriver:

  Vad sägs om att Tärendö samt Junisbor skriver sej i Gällivare, samt Kiruna. Finns ingen anledning att betala skatt till Pajala kommun om man inte får något för det.

  Den närande sektorn finns i huvudsak utanför den tärande centralorten. Privatskola och inga mer silverskedar i käften för centralorten. Sug på den.

 62. Kommunbo skriver:

  Du har fel , majoriteten av Pajalaborna vill inte slå igen byskolorna, eftersom besparingen innebär att inga nya tjänster tillsätts i Pajala.

 63. Myrtrampare skriver:

  Låt skolorna vara kvar, dom försvinner ändå på sikt av sig själv, så är det med det!

 64. Varforbyskolor skriver:

  Erik123: Och du tror att dom skulle prioritera dom?

 65. Nu räcker det! skriver:

  Hur många miljoner ger en politisk kupp till kommunkassan, fyra – fem? En politisk krumbukt ger två miljoner? När man är inkompetent bildar man juntor och blir slug, kuppar och gör krumbukter. Allt syftar till att gynna den egna situationen, och ofta på andra kommunmedborgares bekostnad. Nej, låt de förtroendevalda hantera situationen, de ska visa kompetens, dvs lyssna och samtala, och hantera HELHETEN. Sedan kan nämnas att det finns arbetsplatser där initiativ, kunskap och flit motarbetas av juntor och slughet, vilket kan överföras till andra områden i samhället. En bok kommer om detta!

 66. Pajalabo skriver:

  Om de förtroendevalda missbrukar förtroendet är kaoset ett faktum. Nu är vi väldigt nära den situationen.

 67. Universitetsutbildad ekonom skriver:

  Trist att debatten inte går att föra på saklig nivå.
  Demokrati är att rösta på politiska partier vart fjärde år. Att kalla att avsätta dessa folkvalda politiker för demokrati är kupp. Inte demokrati.
  Kiruna kommun har inte 30 små byskolor i kommunen. Varför skulle Kiruna vilja ta över Tärendö och Junis och ha kvar dessa? Det handlar inte om skolnedläggning – det handlar om att bussa de äldsta eleverna till en skola i centralorten. För att de yngsta ska kunna gå kvar.
  Hade ni som vill ha kvar högstadieskolorna varit lite mer inteliigenta hade ni ställt motkrav på kommunen istället för detta..

 68. Nu räcker det! skriver:

  Nu räcker det! Förtroendevalda tar beslut, storleken på kommunens konto avgör. Övriga sitter i sina torp och avvaktar. En bok kommer om juntor och slughet, och dem som smittat många områden i samhället.

 69. Pajalabo skriver:

  Årsmöten hålls varje år och man väljer styrelse varje år. Den här gången blev det nya i styrelsen och det är helt i sin ordning.
  Det är sakligt.