Skopan i backen för gruvbrytningen i Kaunisvaara

PAJALA/KAUNISVAARA: Ingen spade i backen, men väl ett grävskopetag. Så invigdes gruvepoken i Pajala kommun under måndagens Grand opening i Kaunisvaara.
De drygt 200 personer som samlats i Navetamaa fick bevittna när kommunalrådet Bengt Niska skötte spakarna i grävmaskinen.

Bland dessa återfanns bland annat landshövding Per-Ola Eriksson som vid det efterföljande talet på Folkets hus talade om gruvbrytningens stora betydelse.

– Det här är en stor dag för Kaunisvaara, Pajala kommun, Norrbotten och hela Sverige. Det är helt enkelt en milstolpe för länet och en väldigt bra julklapp för kommunen, konstaterade Eriksson som ansåg att detta också föranledde honom att ge kommunen en speciell utnämning.

– Jag vet inte ens om man kan göra det här, men det finns ingen annan kommun som kan konkurrera med Pajala, så därför utnämner jag Pajala till Årets kommun i Norrbotten, deklarerade landshövdingen.

Bengt Niska som vid årsskiftet lämnar sin post som kommunalråd, kunde konstatera att en ny tideräkning börjat för kommunen.

– Det vi har fått bevittna idag kan inte nog värderas. Kommunen har under lång tid haft en nedåtgående trend och det här är början på en ny industriepok. Det här kommer att förändra bilden och jag är säker på att kommunen inom 15 år kommer att ha 10.000 invånare, sammanfattade Bengt Niska den nu inledda gruvepoken i kommunen.

Här kan du se ett bildgalleri från invigningsdagen.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Skopan i backen för gruvbrytningen i Kaunisvaara
  1. Kryptokrat skriver:

    Värt att nämna i sammanhanget är att mer än hälften av pengarna som gruvetableringen kommer att kosta fortfarande saknas. Det handlar om 400 miljoner amerikanska dollar som var tänkta att komma från banklån. Inte undra på att inte någon från regeringen vågade närvara vid invigningen.

  2. Stig Aspholme skriver:

    Och sedan när skulle regeringen ha visat intresse för etableringar i norr? Ferruform i Luleå som Gunnar Sträng tvingade Wallenberg företagen att etablera, är den sista. Man blir intressant först när man levererar skatt till samhället. Borgarna ville ju sälja LKAB.