Skoterförare efterfrågar bränslesnålare skotrar

Enligt en enkätundersökning efterfrågas bränslesnålare skotrar. Foto: Eva Spiik

Enligt en enkätundersökning efterfrågas bränslesnålare skotrar. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Snöskoterförare önskar bränslesnålare snöskotrar , bland annat för att minska sina klimatavtryck.

Enligt Nationella snöskoterrådet anser sju av tio snöskoterförare att skotrar måste bli mer bränsleeffektiva, medan hälften tycker att det är viktigt att utsläppen från snöskotrar minskar.

– Alla samhällssektorer måste ta sin del i ansvaret mot ett klimatsmart samhälle. Det gäller också snöskoterbranschen. Stora förändringar har skett i en positiv riktning de senaste tio åren men det krävs fortsatta åtgärder från främst tillverkarna för att nå vår vision om en hållbar snöskoterkörning, säger Per-Olov Wikberg samordnare, Nationella Snöskoterrådet, i ett pressmeddelande.

Enkäten som rådet utförde under april-maj 2017 besvarades av 1.657 skoterförare. Hälften av förarna har svarat att de kommer att aktivt söka en bränslesnål motor nästa gång de köper en skoter.

Rådet uppger vidare att från och med den 1 januari 2019 gäller för första gången gemensamma avgaskrav inom EU för nya snöskotrar. ”Kraven är fullt harmoniserade med de krav som amerikanska Naturvårdsverket (EPA) ställer, som under lång tid varit ledande i kravställande på utsläppsminskningar”.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
7 kommentarer om “Skoterförare efterfrågar bränslesnålare skotrar
 1. Bra skriver:

  Bra!

  Nästa sak får bli båtkörning och all annan hobby körning.

  Men framförallt borde vi ha högre krav till gräsklippare, sågar och andra redskap som det redan finns fullgoda alternativ som går på batteri!!!

  Så dumt begränsa bilkörning och transporter som är ett måste.

 2. Bra skriver:

  Idag kostar en eldriven personbil för mycket pengar och behöver laddas för ofta.

  Inte roligt om bilen stannar mitt på E4.

  Men om en eldriven gräsklippare stannar mitt på en klippning gör det inte så mycket.

  Sen en lika bra klippare i styrka som bensin kostar ca 30 000kr och det finns robotklippare.

  Dyrt kanske men inte om man jämför vad t ex el-bilar kostar. Sen när tekniken finns redan, skulle man ju gott kunna fasa ut bensindrivna klippare från marknaden!

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Bränslesnålare scooter? Prova Swix Grön, den modellen har funkat för mig, billig och klimatsmart!

 4. Mad Max skriver:

  Ett mycket effektivt sätt att minska bensinförbrukningen är att köpa en skoter med 4-taktsmotor. Men det kanske svider för mycket?

 5. Sprängarn skriver:

  Mad max vad är det för fel på brp e-tec och arctic c-tec snålare än 4t

 6. Futurum casus skriver:

  Det mest klimatsmarta är att låta bli skotern. Jag bor nära havet och ser och hör lekandet varje kväll. Det är ytterst få som har skotern för arbete t.ex. släpa hem timmer eller dylikt.

 7. egenföretagare skriver:

  Hårdare regler behövs också det körs över allt utanför skoterleder verkar som folk lämnar hjärnan hemma när dom drar på hjälmen och tror att allemansrätten tillåter skoter körning överallt.och höga böter till föräldrar som köper barnskoter till minderåriga