Skotrar släpper ut allt mer växthusgaser

NORRBOTTEN: Skotrar och fyrhjulingar i länet släpper ut mer växthusgaser än inrikesflyget.

Det uppger Sameradion & SVT Sápmi som har synat offentlig statistik.

Enligt radion har antalet terrängmaskiner ökat kraftigt och så även utsläppen av växthusgaser. Klimatutsläppen från skotrar och fyrhjulingar uppges ha tredubblats sedan 1990 – enligt de internationella beräkningsmodeller som svenska myndigheter använder sig av, och som bland annat utgår från antalet registrerade fordon i varje kommun.

Tor L Tuorda, i Ráddnávrre utanför Jokkmokk, som sitter i Jokkmokkskretsen för Svenska naturskyddsföreningen anser att siffrorna är chockerande.
– Men det är klart, skotrarna har större motorer, 150 hästkrafter är vanligt. Och ju mer hästkrafter ju mer utsläpp. Det är väl en ganska enkel ekvation, säger han.

Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket, som är nationell samordnare för det nationella snöskoterrådet, säger att den främsta förklaringen till utsläppsökningen är att antalet terrängfordon har ökat markant sedan 1990.

En annan intervjuad person är Niklas Kristoffersson, vd för Snöfo, branschföreningen för import av snöskotrar. Han uppger för radion att snöskotrarna har blivit en viktigare del i livet för många, och med det blir det också mer utsläpp.
– Snöskotrarna har genomgått en enorm utveckling sedan 1990, vilket gör att många använder maskinerna mycket mer än tidigare och på många olika sätt.

Publicerad i Svenska
19 kommentarer om “Skotrar släpper ut allt mer växthusgaser
 1. Petter skriver:

  Man bör införa licens för skotrar. Vem som helst bör ej kunna varken äga eller köra skoter. Licens skall endast ges av länstyrelsen till personer/företag som behöver skoter för sin yrkesutövning eller ex.ta sig till stugan ute på fjället/skärgården. ”Nöjeskörning” bör förbjudas helt. Blir man tagen för ”nöjeskörning”, skall personen bötfällas och skotern/skotrarna beslagtas.

 2. från holmen skriver:

  lite OT …undrar om Regeringen vågar beskatta 0ch reglera Nöjesbåtarna liknande som Markfordon är beskattade och reglerade. Skoterägarna har ju också rösträtt men undrar om dom är lika organiserade som småbåtsägarna…

 3. Klimathysteri skriver:

  Måste vara en dålig apilskämt.skotersäsong ca.8 veckor flyget 365 dagar därtill dagens 150 hk drar mer än hälften så mindre vad 70-80 Talets skotrar gjorde

 4. snöskoter alltid. skriver:

  petter vad är de du säger?licens på snöskoter? vilket jävla svammel.Nä den dagen dom förbjuder snöskoter åkning här uppe ja då skall all båttrafik stoppas i sveriges skärgårdar.

 5. Afs skriver:

  Petter du är en sann kommunist.

 6. Petter skriver:

  För det första så kan man även införa licens på båt, bil och andra färdmedel. Dock skall ex. billicens godkännas i Norrland per automatik. Att jag är en kommunist AFS är nog en större fördel för dig och de flesta i Sverige, än att jag skulle ha en kapitalistisk tankesätt när det gäller politik.

 7. ödemarkersbo skriver:

  Petter? var få du säna ider? jäkla stockholmare?
  vi här uppe är behov av skoter för att åka till stuga, koja, m,m sen ta hem ved också. samla ihop renar. ska vi börja åka skidor o drar ved lass med pulkan?
  tänk petter innan du skriver.

 8. Klimathysteri skriver:

  Petter bör besöka Indien dess grannländer med miljoner tvåtakts mopeder /kokeldstäder som spyr ut med kolokxid på en vecka mer än vad Sverige gör på ett år.att hålla på fjanta med skoterutsläpp med vår befolkningstäthet mindre 1% per kvadratkilometer här i norrland du bör ta ett volontär jobb där kanske nyttan skönjas om ca. 50 år

 9. Afs skriver:

  Fel av mig! Denne viktig”Petter” är nog en utsänd från Maskrospartiet att manipulera inför valet i maj.. men alla vet ju vad man gör med maskrosor… man håller dom korta.

 10. Knapsu skriver:

  ödemarkersbo: läs kommentaren från Petter innan du skriver!

 11. ödemarkersbo skriver:

  Till Knapsu. Min uppfattning av vad Petter skriver, att han vill förbjuda alla maskiner. Ska man börja fylla i papper o ansökningar för att ha skotrar, båtar, moped, mc, atv, jordfräsar, elverk, gräsklippare, motorsågar,röjsågar, bilar, traktorer, skogsmaskiner, lastbilar, ansöka o fylla i jävla massa papper? ANSÖKA LICENS.
  Jag är privatäga renskötare.

 12. Göran skriver:

  Ja ett Aprillskämt tycker jag också. Om Man laddar ner flightradar 24 så kan man kolla hur många plan det är i luften i hela världen varje dyngn. Och hur mycket skit dom släpper ut i atmosfären är det inte många som pratar om. 10 000 tals plan varje dygn året om.

 13. Sten Rowa skriver:

  Alt 1
  Förbjud nöjesåkning eller färgmärk soppan för skoterbruk och höj priset till 50 kr/l
  Inför höga böter elle konfiskering av skoter.

  Alt 2
  Köp skidor och nyttja dessa som vi happisbor gjorde tidigare, som sidoeffekt minskar sjukhusköerna och sossarna kan klappa sig för bröstet att skattehöjningar är hälsosamma.

 14. Afs skriver:

  Alt 3

  Skjut sälar och ät dessa istället för rött kött.
  Sjukhusköer består mest av? ”Nysvenskar”? precis som S valboskap ändå.. 😉

 15. Petter skriver:

  Licens får du om det är arbetsredskap. Licens till bil får du, bara du bor i Norrland. Varför ska folk ha skoter, om det ej åker till stugan eller använder det som arbetsredskap i sitt företag?

 16. Elan skriver:

  Effekt avgör inte utsläppen utan det är bränsleförbrukningen som avgör hur mkt utsläpp,dagens skotrar renare,många 4taktare som ej kräver olja.
  Ökat antalskotrar det som ger högre utsläpp idag.

 17. Ferrum skriver:

  Det är tyvärr så att skotern i nutid används bara till nöjeskörning. Det är ytterst få som använder skotern för att dra hem timmer eller dylikt. Sedan är det inte bara svenskar som förstör naturen, jag kan förstå att samerna vill begränsa skoteranvändandet i fjällnära skog.

 18. I vår globala värld finns en jordklot skriver:

  Länsstyrelsen skulle införa licens på gällande lag RL om renskötselrätten är till för de traditionella samerna tar sig fram för att underlätta för sin näring med motorhjälpmedel. Vilket skulle bidra att de mest avundsjuka förhindras att dra fram med motorfordon under falska avsikter. Mycket skulle behöva förändras men inget blir bättre av en centerpartist i politisk ledning som i Kiruna, är världens förfall som bedrar folket och tar ifrån demokratin från medborgare.

 19. Klimathysteri skriver:

  Ändra fokus till båtmotorer som betydlig längre sesong än snöskoter har av erfarenhet och vet när man pumpa med bränsleblåsan så rann bensinen rätt igenom rakt ut i älven som finns kvar i tusentals i våra vatten som förstör vår färskvatten enligt vissa bättre vetande.