"Skrämmande" säger Roger Akelius om nya avtalsförslag

HAPARANDA: Roger Akelius som läst igenom de uppdaterade avtalsförslagen från Avalanche-bolagen och som binder Haparanda stad vid 25-åriga avtal är mycket kritisk. ”Skrämmande” är ordet han använder.

Roger Akelius som engagerat sig i Haparanda genom utvecklingen och ägandet av Cape East följer vad som händer i gränsstaden.

Han har tidigare under helgen kommit med ett motförslag till På gränsen-staden.

Han har nu starka synpunkter på det avtal som kommunstyrelsen ska besluta om på måndag och som kommunalrådet Gunnel Simu (S) uppger att ”hon känner sig trygg med”.

– Jag roade mig att läsa avtalet mellan kommun och Fahlander. Skrämmande, skriver Roger Akelius i ett mejl till Haparandabladet.

Han konstaterar att ”Fahlander hyr ut, men behåller intäkterna” och pekar på en rad exempel: ”Paragraf 4. Intäkter för byggnaden kommer i stor utsträckning från utställningar, restaurang och barer, vilka finns på plan tre. Men intäkterna från plan tre ska gå till Fahlander inte till kommunen. Fahlander ska själv hyra ut plan tre, återigen. Däremot ska alla kostnader som egentligen hör till plan tre  exempelvis för entreplan med städning av toaletter och garderober betalas av kommunen. Fahlander hyr alltså ut plan tre två gånger, skriver Akelius.

Vidare att: ”Det är Fahlander som tar betalt för alla VIP-platser. Nu blir det väl knappast fler event än ishockey men det är Fahlander som tar all betalning från de rika som äter, dricker från baren och tittar.  Säg att kommunen mot förmodan engagerar Bruce Springsteen till eventlokalen. Då är det Fahlander som säljer middagskuvert à femtusen kronor. Kommunen betalar omkostnader och marknadsföring.”

Roger Akelius sammanfattar det med ett enda ord: ”Usch!”

Den starka kritiken mot avtalsförslagen fortsätter: ”Paragraf 23. Fahlander hyr ut hela byggnaden, men behåller rätten till alla  reklamintäkter på utsidan samt i plan två och plan tre. Paragraf 15:  Kommunen ska betala för alla kostnadsökningar efter den 17 juni 2013. Det räcker för Fahlander att visa en offert från underleverantör från dagens datum och sedan att samma underleverantörer höjer priset om ett halvår. Ingen privatperson skulle skriva på ett sådant avtal med en husleverantör av ett småhus. Standard är att få ett fast pris för bygget. Nu kan hyran höjas rejält. Paragraf 22: Kommunen ska betala full hyra under den tid som reparationer förhindrar att byggnaden används, men det finns ingen begränsning hur länge en reparation kan pågå. Paragraf 3:  Det avtalas om det självklara att ”Den nybyggda fastigheten ska se nybyggd ut.”
Inget sägs om kommande skick annat än att senare upprätta en underhållsplan. Senare innebär att Fahlander har full rätt att kräva att mängder av kostnader ska kommunen betala.”

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
19 kommentarer om “"Skrämmande" säger Roger Akelius om nya avtalsförslag
 1. Lisa skriver:

  Som skattebetalare i kommunen kräver jag kommunalrådets omedelbara avgång. Nog måste ett kommunalråd ha betydligt mer på fötterna för att gå till beslut i ett sådant HÖGRISKPROJEKT som detta. Tummen ner.

 2. Penga skrammel skriver:

  Dags att flytta till Kalix ,så man slipper betala för det här spektaklet!!

 3. Stefan H Ericson skriver:

  Ett Nej med stora bokstäver är vad som måste till så att inte Haparandas befolkning blir totalt lurade nu. Det verkar som om Simu och hennes jasägare inte riktigt har förstått hur hemskt illa det blir för skattebetalarna om hon skriver på avtalet. Alla varningar från experter har hon avfärdat. Det är ett märkligt sätt att leda en kommun. När varningsklockorna ringer stänger kommunledningen helt enkelt av och förser sig med skygglappar och öronproppar.

 4. Sirkkanitti skriver:

  Verkligen skrämmande ! Kan inte tro de är sant att så inkompetenta människor styr denna kommun med våld och vaselin.

 5. Roger Akelius skriver:

  Detta är ingen multiarena utan en elegant ishockeyrink med loger.

  För att ordna ett event eller ha kultur så måste deltagarna sitta med stolar ovanpå isen, under nio månader per år.
  Låter inte som konsert.
  Antal toaletter räcke inte till ett event, inte heller matservering, frånsett till plan tre för några få gäster i det utrymme som kommunen visserligen betalar för, men inte får disponera

 6. CP skriver:

  Vad faan, är de inte läskunniga?

 7. noname skriver:

  Enligt avtalet betalar kommunen hyra 8.870.000:- exkl.moms/år, dvs 739.000:-/månad, men månaderna april, maj, juni och juli ska man hyra den tillbaka till Avalance Capital för 20.000:-/månad (enligt Andrahandsuthyrning -avtal). Det är 719.000:- i minus varje månad i fyra månader, dvs 2,8 miljoner/år! Detta varje år i 25 år, dvs 71 miljoner back på 25 år! Hur mycket vägunderhåll och äldrevård får man för det?

 8. Hallå? skriver:

  Hej Roger , mycket bra att du engagerar dig i denna fråga, kan inte du flytta upp till Haparanda , vi startar ett nytt parti, så får du prova vara kommunalråd, du skulle garanterat få röster,
  Nickedockorna som S har där just nu vågar inte säga något , eller ens vara med på mötena, för dom vill ju fortsätta med politiken…

 9. Pekka skriver:

  Det är troligen fler frågeställningar och diskussioner kring projektet på hbwebben än vad som varit internt bland SAP. Varför inte en ”folkomröstning” kring ett så stort projekt? Kommunalrådet stiger åt sidan nästa år men innevånarna måste dras med skulden under lång tid. Märkligt att man inte väljer en bredare förankring innan man går till beslut !

 10. Pekka skriver:

  B-O Innala och Ida Karkkiainen har profilerat sig som radikala starka personer med stor integritet, men nu håller de sig på mattan och fogar sig efter partiet. Är det jakten på arvoden och makt som råder över förnuftet? Om beslutet att ta projektet kommer det med all säkerhet att synas vid nästa val till kommunfullmäktige.

 11. Fundersam hockeyfan skriver:

  Nu är det bäst att kommunstyrelsen tar sig en funderare o tar experthjälp med avtalet, om vi har råd med detta.

 12. Anders Bäckström skriver:

  Oavsett vad man kommer fram till, som nu Roger A med hänvisning till några §:er, som skapar fullständigt kaos och frustration. Där en novis på området, naturligtvis läser ”Kommunen betalar och Fahlander tar intäkter!
  Största problemet är Gunnel Simus bristande ledaregenskaper. Har inte en tydlig väg då det gäller info och oförmåga att ta kritik. En av egenskaperna en bra ledare skall ha är ”Att ställa frågor”
  I första hand till sig själv och ta feedback som ett sätt att förtydliga.

 13. Pekka Hyötylä skriver:

  Akellius pratar i sin egen sak, men han har rätt i många stycken.

 14. Anders Bäckström skriver:

  Att börja backa från ett beslut av denna dignitet, visar, om det blir så, att man gjort fel från början.
  Helt i onödan, så har Gunnel Simus agerande, skapat frågetecken, även då det inte finns dito.
  Genom sitt aggressiva sätt att bemöta, OBS inte ge svar på de mest naturliga frågeställningar. Simu har skapat kaos helt på grund, av att hon inte har verktygen en ledare skall ha! Det hon blir känd för av mig ”är att hon byggt en stabsfunktion, med sluta rum”.

 15. JJ skriver:

  Detta kan sluta hur illa som helst, citat ”Kommunen ska betala för alla kostnadsökningar efter den 17 juni 2013.” se bara hur det slutade med en ”enkel” bandyhall i Vänersborg, http://www.expressen.se/nyheter/arenan-blev-94-miljoner-dyrare/

 16. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för de många kommentarerna. Ett antal av dem publicerar jag i tisdagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 17. J.R skriver:

  Det finns viktigare saker att spendera skattebetalarnas pengar på. Kommunen är i ett stort behov av nya fräscha skol- och förskolelokaler. Det viktigaste vi har i denna kommun är våra barn och ungdomar. Det viktigaste bland barnfamiljer är eller borde vara en bra förskola och skola. I dag är nästan samtliga av skolbyggnaderna i stort behov av renovering. Frågan är då: varför inte investera för framtiden genom att riva och bygga nya fräscha skollokaler? Gör Haparanda till en familjevänlig kommun!

 18. E.R skriver:

  Språkskolan är i dagsläget utspridd över flera skolor. Tornedalskolan har varit drabbad av läckage, golvmattorna håller inte tätt och asbestdamm riskerar att frigöras mm. Ska våra barn och ungdomar behöva vistas i sådana lokaler? Hur ser förskolorna ut? Grankullen renoveras men i övrigt? Satsa på nya skolor, satsa på barnen och ungdomarna. Den här kommunen har invånare som bryr sig om viktigare saker än en multiarena och elithockey! Eller är det bara jag…?

 19. spyless skriver:

  Tummen upp för en ny parti och folkomröstning!