Skräpjakten är igång

TORNEDALEN: Den 1 april drog Håll Sverige Rents årliga skräpplockningsaktion i gång. Och då ger sig barn i skolor och förskolor i Norrbotten och övriga landet ut på skräpjakt.

Syftet med kampanjen är inte att barn ska städa upp efter vuxna, utan att barn ska lära sig ta hand om naturen och miljön.– Genom att plocka skräp ökar barnens medvetenhet om nedskräpningens effekter, återvinning och hållbar utveckling, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

I en utvärdering som Håll Sverige Rent genomförde efter förra årets kampanj svarade nästan samtliga tillfrågade pedagoger att skräpplockningen leder till att barnen lär sig mer om nedskräpning. Drygt 90 procent tyckte att aktiviteten också leder till ökad kunskap om återvinning.Enligt en uppskattning som Håll Sverige Rent har gjort kostar nedskräpningen i Sverige två miljarder kronor per år.

Det mesta av skräpet kommer från vanliga konsumenter och är ofta av plast. En plastförpackning kan ha använts bara några minuter, men bli kvar i naturen en livstid eller mer.

En stor del av skräpet på land hamnar till slut i våra hav, vilket är ett miljöproblem som också drabbar djur och människor.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Skräpjakten är igång
  1. Mad Max skriver:

    Vi får nog vänta länge innan man kan starta denna aktion. Vi har ju nästan en meter snö kvar, men det kanske löser sig till midsommaren. Men lycka till ändå.