Skrotar nämnder och centraliserar den politiska makten

PAJALA: De nya kommunalråden Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet låter inte gräset gro under fötterna. Nu rensar de hårt bland politikerna.

Makten koncentreras till kommunstyrelsen, där Larsson/Kumpula har en majoritet bakom sig.

Beslutsfattandet ska bli enklare och kostnaderna för politisk verksamhet ska minska rejält.

Det anges som skäl när kommunstyrelsens arbetsutskott den 27 februari ska behandla frågan ”politisk omorganisation”.

I dagordningen skriver man att kultur- och utbildningsnämnden samt socialnämnden ska upphöra. Deras frågor ska behandlas i utskott med några få ledamöter, direkt under kommunstyrelsen.

Besvärligt utskott kapas
Tekniska utskottet med tre ledamöter ska upphöra. Därmed försvinner ett tidigare ”besvärligt” utskott. Roland Karlsson (S) och Leif Gramner (Kd) har nämligen kunnat rösta ner den tredje ledamoten Hans-Erik Fors (V). Både Karlsson och Gramner är i stark opposition mot Larsson/Kumpulas politik.

I kultur- och utbildningsnämnden försvinner också två starkt oppositionella (S)-ledamöter, nämligen Åke Johdet och Sixten Eriksson. I socialnämnden försvinner Irene Lundholm (Kd).

Krakov försvinner helt
I kommunstyrelsen har Larsson/Kumpula en betryggande majoritet bakom sig, nämligen förutom de själva även Maria Törmä Lindmark (S), Laila Mäki (S), Linda Jonsson (V) och Anita Sköld (M).

Anita Sköld har nyligen i HB uttalat starkt förtroende för Larsson/Kumpula och kan knappast räknas till oppositionen.

Samtidigt försvinner Evgeny Krakov (S) helt från politiken. Han finns inte heller i fullmäktige idag. Många har tidigare tippat honom som ett framtida kommunalråd och han kandiderade till posten den 16 januari men hoppade av på grund av det politiska klimatet.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
31 kommentarer om “Skrotar nämnder och centraliserar den politiska makten
 1. Futurum Casus skriver:

  Det skulle även Haparanda kommunfullmäktige behöva göra. Rensa ut och skapa nytt. Det finns alldeles för många artefakter i ”huset”

 2. Tändaren skriver:

  Under senaste 50 åren har lärarna tillskansat sig höga poster i alla partier och kommunala presidier, oftast även kommunalrådsposten.
  Deras devis var att utbilda ungdomar för export.
  Pajala kommun har därmed deporterat sina produktivaste.
  Allt är snart fullbordat och i utbyarna blir skolor och hus successivt släckta.
  Vi väljare, våra politiker och vårt näringsliv har misslyckats totalt.
  Northlands 6 miljarders satsning är ett undantag, städa inte bort sista hoppet.
  Efter ytterligare några dollars malmprisuppgång får de deporterade förhoppningsvis återv(t)ända.
  Malmpris nu 87 – 91 dollar/ton.

 3. aarå så é de skriver:

  Rensar ut oliktänkande, snart ger de sig på dem med glasögon då de kanske läst för mycket och förkovrat sej med kunskap. Kommunister i ett nötskal, vart blev de av med sanningskommissionen gällande kommunismens brott som i likhet med nazityskland har miljoner individer på sitt samvete?

 4. Kommunbo skriver:

  Kan man inte skrota Kommunfullmäktige också?
  Räcker det inte med två kommunalråd och en politisk vilde?

 5. från holmen skriver:

  hehehe påminner om Donalds åtgärder i USA … han ordnar också till det slikt att det sitter ”Pålitligt” folk på viktiga poster, ingen sådan där som kan tänkas opponera sig…

 6. Cesar skriver:

  Äntligen händer något positivt i kommunen !Det finns mycket att spara inom det politiska och inom tjänstemanna sektorn. Slimmade organisationer ger valuta för rationaliseringar

 7. Stig Aspholme skriver:

  I Pajala tystar man oppositionen med neddragningar, som gynnar sittande ledning!

 8. P-bo skriver:

  Diktatur fasoner på hög nivå

 9. fd.skattebetalare i kommunen skriver:

  Dags och flytta papprena till den kommun man arbetar i, man har känt sig där som en svartfot, huvaligen när t.o.m moderaterna har blivit kommunister. Lycka till med Nord Korea stilen Pajala kommunister.

 10. AnnBritth skriver:

  Jag tycker det låter riktigt bra. Rensa ur kommunhuset. Det kostar massor och vad sjutton har personalstyrkan för uppgifter? Det är bara att vakna upp till den hårda verkligheten. Det är vi många som fått göra…Lycka till i fortsättningen Anna och Jan….

 11. Fakta då skriver:

  Ser på kommentarerna att de tror att politikerna ”sitter” i kommunhuset, så är det inte. Innan de här två satt sig där så fanns det endast EN politiker som hade politik som jobb.Övriga politiker tar ledigt från sina jobb när det är fullmäktige eller nämnd o får då ersättning för sin frånvaro på jobbet och ett arvode på 200-300 kr om under 2 timmar inget arvode. Alltså politiker i Pajala är normalt inte anställda som politiker att det finns politiker som samtidigt har en anställning hos kommunen är en annan sak.

 12. Malmpriset och Trumpen räddningen för gruvan skriver:

  Lyckas Trumpen få upp malmpriset över 100$ kan det bli räddningen.
  Det beror på herr Trump och ingen annan och uppfyllda vallöften annars bär priset neråt snart illa fort.

 13. Kommunbo skriver:

  Med andra ord; Man sparar ingenting genom att dra in på antalet politiker, eller? Men man koncentrerar makten.

 14. Olli skriver:

  Vad händer i Pajala? I kommunen rensas oliktänkande bort av makthavarna för att trygga sin egen plats och sitt sätt att vilja förändra. I Pajala församling rensas personal bort för det höga nöjets skull.

 15. realist skriver:

  Blir fundersam över hur länge som kommun invånarna ska acceptera att politiken gör som dom gör. Är det så här vi ska ha det i Pajala kommun framöver.

 16. Fd anställd skriver:

  När kakan blir mindre blir det slagsmål över smulorna, i alla sammanhang.

 17. Abecede skriver:

  Dessa förslag är inget nytt, det har varit upp tidigare om åren. Förstår inte kritiken bland skribenterna här. Det här drabbar ju inte verksamheterna, är det inte sådant som brukar efterlysas?
  Att sen de värsta konspirationsteoretikerna här vädrar morgonluft är lika oväntat som deras toalettbesök.

 18. Perämies skriver:

  Futurum Casus
  Bästa inlägget!!

 19. Politikintresserad skriver:

  Det här är allvarligt ur demokratiskt perspektiv! En tydlig maktcentrering där besluten under mellanvaldagarna, sk mellanvalsdemokrati, flyttas från folket. Också ett tecken på att kommunen kan vara för liten enhet i relation till antalet invånare. En viktig poäng som nämnts ovan är att politikerna är ”fritidspolitiker”, en mindre politisk organisation innebär därför inte en större besparing utan en maktförskjutning och -centrering till färre personer. Kan möjligen vara ok om de styrande har stark legitimitet, tillit o förtroende av kommunmedborgarna men i rådande läge är detta tveksamt..

 20. Nickedockorna skriver:

  Ser ut att behöver rensas
  ut efter bästa förbrukningsdagen som ska gå vid folkpensionsåldern. Proportionellt efter valda parti representerar.
  I media när kamera linsen sveper över den valda församlingen framgår tydligt att större delen närvarande har suttit sig fast i kommunstolarna. Dags att skicka hem bänknötarna, offerkoftorna är alldeles för många.

 21. Skit kommun skriver:

  Nog vet de som kan och har möjlighet att sko sig via skatten. Att fortsätta som de alltid gjort och kommer fortsättningsvis att göra via den nya släktgenerationen med samma namn.

 22. Less skriver:

  Men det var då ett sabla gnäll! Först vill gnällspikarna att det ska minskas på kostnader och politiker och när man väl gör det så gnälls det över det också. Skärp er! För övrigt är det inget nytt att man slopar nämnder och ersätter med utskott istället.

 23. Kommunbo skriver:

  Till Less, visst sjutton är det skillnad – man koncentrerar makten.

 24. Jovain skriver:

  Om man koncentrerar makten med att inrätta utskott istället för nämnder kan man ju diskutera hur mycket som helst. För hela Sverige finns 349 politiker i riksdagen,så att skapa utskott under en kommunstyrelsen är väl inte hela världen, speciellt kan man fundera på om man behöver en skolnämnd då allt det viktiga redan är styrt av staten.

 25. Ingvar K skriver:

  Lyssna på P 4 radioinslag där Anna Kumpula Kostet förklarar anledningarna till sammanslagningar av några nämnder. Gå inpå P4 lokalradion inslaget sändes den 28 feb kl 12.24

 26. Kommunbo skriver:

  Ingvar; Tänk själv

 27. Ingvar K skriver:

  Hej Kommunbo !

  Eftersom du verkar kunna tänka själv, varför tar du inte upp det ev underskottet av demokratin vid sammanslagningen. Inte gör man väl denna typ av åtgärder för att det roligt utan det är den kärva ekonomin som kommunen befinner sig. Härligt med handlingskraftiga ledare som kan blicka framåt och även ta negativa beslut eller beroende hur man vill se på åtgärderna. !!

 28. Kommunbo skriver:

  Ingvar – du kanske blir kvar som ersättare med dina åsikter.
  För min del är det skamligt med diktatur fasoner i kommunala sammanhang. Varför är ekonomin, som den är? Vem bär ansvaret?
  I Pajala är det för närvarande V , som styr med stöd av 3 S och 7 , som inte vågar annat. Det finns ju, ledamöter, som inte ens sätter sig in i frågorna utan ”litar” på gruppledaren, som är en vilde.

 29. snickarn skriver:

  Tur att man vänta med att betala medlemsavgiften till ”sossarna”.
  Det blir nog att rösta på ett annat parti till näst kommande val.
  Socialdemokratiska partiet finns inte mer i PAJALA. Synd att det har blivit så. Jag är inte ensam om detta beslut. Tack för mig.

 30. Emiliano Santos skriver:

  Det är beklämmande att en journalist inte kan skillnaden mellan ”ledare” och ”artikel”. Detta kan knappast kallas för en artikel med objektiv fakta, utan har färgats från första raden av Pekkas personliga åsikter om situationen i Pajala. God journalistik innebär att man skiljer på fakta och åsikter. Fakta skaffar man sig med objektiv nyhetsrapportering, åsikterna kommer efteråt, när man har reflekterat över det man sett/läst. Vill jag veta vad Pekka tycker om saker och ting går jag till hans blogg.

 31. Kommunbo skriver:

  Det som är beklämmande är att man börjar skylla på journalisten, precis som Trump, när man inte har annat att försöka försvara dumheterna med. Tack till journalist, som gräver.