Släpper ut orenat avloppsvatten

TORNEDALEN: På grund av de höga vattenflödena uppåt Torneälven tvingas reningsverket i Vittangi släppa ut orenat avloppsvatten i älven.

Det lilla samhället Vittangi ligger i anslutning till Torneälven och hör till Kiruna kommun. SMHI har gått ut med en varning för höga vattenflöden i bland annat Torneälven, något som drabbar avloppsnätet i Vittangi.
– En del utav avloppsvattnet från spillvattenledningarna pumpar vi just nu ut i Torneälven, säger Kjell-Göran Hansi, enhetschef Tekniska verken i östra Kiruna.
Systemet klarar inte av de höga vattennivåerna. I syfte att hindra avloppsvatten att rinna in i fastighetsägares källare så är reningsverket tvungen att släppa ut en del av avloppsvattnet orenat.
– Vi gör ju det aldrig annars. I vanliga fall går ju allt via reningsverket innan det släpps ut i älven, så det här är ju inget vi önskar att göra. Men vi för ju max upp till reningsverket också men det finns en del som måste pumpas direkt ut till älven, säger Kjell-Göran Hansi
Det är inte första gången som Tekniska verken tvingas ta till denna nödlösning.
– Det har skett tidigare vid några enstaka tillfällen när det har blivit såhär.
Tekniska verken har fått tillstånd från miljö- och byggnadsnämnden i Kiruna kommun att pumpa ut avloppsvattnet.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
7 kommentarer om “Släpper ut orenat avloppsvatten
 1. Lagligt? skriver:

  Trots tillstånd från Kiruna miljö och bygg; kan detta verkligen vara lagligt?

 2. Kotten skriver:

  Man pratar och skränar om miljön.Man står handfallna om det blir en vattenhöjning i älven!SKITVATTEN släpps ut direkt i rinnande vatten med allt vad det innebär,coli bakterier mm. Var är alla miljöpartisterna?Sitter kanske på något möte om fortsatta pålagor till bilägare och transportbolag,som håller det här pyttelandet på rätt köl.Vi kan ju inte ens ta rätt på vår egen skit,så sluta dilla om miljön!Smhi har lovat ytterligare 30mm kommande dygnet.Körut exkrementsäckar efter älven det kanske går att elda med när man torkad det. Brunkol som brunskit.

 3. Cato d.ä skriver:

  Vad i helvete!! Och det vattnet skall vi dricka??!!!

 4. Apinarapina skriver:

  Neråt med skiter bara, inte deras problem när skiter redan farit nedströms. Tur vattenkokaren är uppfunnen!

 5. Laxen skriver:

  Nu vet man varför LAXAR dör i älven. ”Tekniska Kiruna kommun”

 6. Obsevant skriver:

  Oj då, detta har nog pågått i årtionde för varje vår har vi höga vår flöden i älven.
  Kan Kiruna kommun redovisa dagböcker, flödesmätningar från reningsverket,detta är nog en större skandal än att pissa i Mississippi. Kom istället med ett åtgärdsprogram för att fixa problemet än att söka tillstånd från den egna kommunen.
  Kommunerna nedströms borde ha ett vetorätt att stoppa dessa tilltag. Till och med Pajala kommun har slutat med att dumpa skiten i skogarna.

 7. Obsevant skriver:

  Oj
  Glömde att Kalixälven får ju hälften av soppan.