Smet från viltolycka i Pajala

PAJALA: Under fredagens morgon fick polisen uppgift om en påkörd ren i Pajala.

Polisens kommunikatör uppger att renen påträffades på länsväg 395, utanför Pajala flygplats. Och att den som har kört på renen inte har anmält olyckan.

Kommunikatören upplyser om att den som råkar ut för en viltolycka alltid måste anmäla det till polisen. Gör man inte det så rubriceras det som smitning, vilket är straffbart.

Förutom att man ska göra en polisanmälan ska olycksplatsen märkas ut.

På polisens hemsida står det: ”Du måste göra en anmälan till polisen även om djuret du sammanstött med inte är synbart skadat. Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår”.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “Smet från viltolycka i Pajala
 1. Ren? skriver:

  Från ovanstående text:
  Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår”.

 2. viktigpetter skriver:

  Vilt.

 3. Efraim Långstrump skriver:

  En viktigpetter som inte kan läsa ^^
  Det står faktiskt varken vilt eller ren i utdraget, vilket första kommentaren handlade om.

 4. Nätpeikko skriver:

  Mest synd om renen. Kanske monetärt bakslag för renägaren förvisso. Artikeln och kommentaterna är intressanta och utmärkt folkbildning! Semantik är ett underskattat nöje men här blir det klockrent. Kommentatorerna ovan har faktiskt rätt, till skillnad från poliskommunikatören och HB:s rubriksättare. En ren är inget viltdjur utan ett tamdjur, att jämställa med en ko eller en häst således. Däremot, vilket är det relevanta, är det ynkligt att bilförare kör på djur och skadar dem utan att se till att det åtgärdas korrekt. Men det är stoff till en annan artikel om trafikvett och sunt förnuft etc.