Smitningar från olyckor

HAPARANDA/PAJALA: Vid niotiden under lördagsmorgonen inkom till polisen två anmälningar om smitning från olyckor där renar blivit påkörda. UPPDATERAD

På E 4:an mellan Vuono och Sangis blev igår förmiddag en ren påkörd. Samebyn som själv i morse anmälde olyckan fick avliva renen. Eftersom föraren avvek utan att anmäla renpåkörningen är olyckan att betrakta som en smitning.

Ungefär samtidigt i förmiddags inkom en anmälan om ytterligare en smitning längs efter väg 99, vid Kardis. Där ska olyckan ha skett under natten mot lördag, inte heller här anmäldes påkörningen i vilken en ren dog och även här var det samebyn själv som anmälde.

Publicerad i Haparanda, Pajala, Polis Taggar:
6 kommentarer om “Smitningar från olyckor
 1. Viktigpetter skriver:

  Vilt?

 2. Rudolf skriver:

  Fel rubrik. Renpåkörning är ingen viltolycka, renen räknas som tamboskap. Påkörningen skall anmälas till renägaren eller till samebyn ifråga. Om anmälan har skett till samebyn är det ok.

 3. Rudolf skriver:

  Kan Hb kommentera varför det blev så uppenbart fel i artikeln. Renpåkörningen drabbar ju den enskilde renägaren. En viltolycka handlar ju om statens vilt och inte om en påkörning av enskild egendom(tamboskap). Ser fram emot rättelse och kommentar. Konsekvenserna för den enskilde får inte negligeras.

 4. Axel Anden skriver:

  Nu skriver vi renar istället.

 5. "Realist" skriver:

  Inte ”riktigt” tamboskap…de är i vida världen största delen av tiden…så lite vilda är de…
  En ko springer inte i väg när man närmar sig.
  Försök att klappa en ren…

 6. statsmannen (s) skriver:

  om en ren är en tamboskap så är ägaren ansvarig för djuret. vid en olycka med en hund tex, får ägaren ev. om försäkring finns ersättning från ett försäkringsbolag. men en ägare av en ren som blir påkörd får ersättning av våra skattepengar!!!