Snabb med fiberutbyggnad

KALIX: Flertalet svenska kommuner har inlett samverkan med någon fiberoperatör med syfte att utvidga fibertillväxten bland hushållen. De kommuner som visar dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet är de kommuner som samverkar med IP-Only.

Detta enligt en kartläggning som Post- och telestyrelsen sammanställt. 

En av de samverkanskommuner som fibertillväxten ökat snabbast i är Kalix. År 2016 hade närmare 33 procent av hushållen i Kalix kommun fiberanslutning. År 2017 var siffran närmare 57 procent.

Det innebär att Kalix kommun har klättrat 61 placeringar på PTS topplista över Sverige kommuner vad gäller fiberutbyggnad.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “Snabb med fiberutbyggnad
 1. rex skriver:

  Många tror att Telia skulle vara mer naturlig pga. dess gamla roll som distributör av telekommunikation, vilket är fel. Telia har ju valt att satsa på tätorterna och där IP Only följaktligen åkt på de flesta glesbygderna. De som valt Telia får vänta länge har det nu visat sig inte alls konstigt. Telia är ett aktiebolag idag och då finns man där lönsamheten är störst!

 2. Mad Max skriver:

  Hur ser fiberutbyggandet i Haparanda ut? Det kan man fråga sig.

 3. E skriver:

  36% har Happis kommun, http://bredbandskartan.se/ .
  Ser inte när datan är ifrån men kan väl tro % lär öka under 2018.

 4. E skriver:

  Stod visst under ”om” på sidan: ”Bredbandskartan är uppdaterad med data från 2017 års Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning. Nästa uppdatering med data från 2018 är planerad till mars 2019.
  Bredbandskartläggningen genomförs under oktober varje år och publiceras i mars.”
  Jag fick min fiber inkopplad i Nov.

 5. Tjohoo skriver:

  Det var en miss av kommunen att välja Telia som leverantör ! För att byarna i Haparanda kommun ska få bredband måste fler teckna avtal annars får vi vänta till dödagar !!!!

 6. Arga Gubben på udden skriver:

  Tillhör dom som hoppade på Seskaröprojektet styrt av Telias dotterbolag Zitius. Det är 2 år sedan, och skulle utföras så snart tjälen gått ur jorden. Vi kanske har drabbats av permafrost här. Tänkte att vi döper om bolaget till Skit i oss.

 7. rex skriver:

  Arga gubben: Nu har du privata intresse=aktieägare som lagt sin strategi. Förut gick det på skattsedeln men do kostade ett abg 300 kr och var det fel nån gång så var det gratis. Bra för dom som inte har så mycket kapital!

 8. Kisumisu skriver:

  Rex

  Ja så är det.

  Dock ändå konstigt av ett aktiebolag skita i sina blivande kunder.

  Förstår inte heller varför kommunen skulle satsa på Telia.

  Man har väl rätt hoppa av om man inte fått sin fiber inkopplad inom en viss tid?