Snart blir det lagligt med taxitrafik över gränsen

HAPARANDA/TORNEÅ: Snart finns det svart på vitt – att taxiförare på den svenska sidan får köra över kunder till den finska sidan.

Finska riksdagen har under hösten antagit ett lagförslag om att tillåta taxitrafik över gränsen, mellan Sverige och Finland. Hittills har det varit möjligt endast genom ett muntligt avtal samt ett avtal som i fjol skrevs under av finska trafikministern och svenska infrastrukturministern.

– Egentligen är det olagligt, om man följer EU-regler. Vad jag förstår så har myndigheter tittat genom fingrarna i frågan, säger Lars Jernlund, ordförande för Taxi Haparanda.

Mellan länderna finns ett så kallat gentlemannaavtal.

– Det finns ett muntligt avtal om att vi kan köra folk till Torneå och Kemi, men vi har inte kunnat hämta dem tillbaka. Det är det gentlemannaavtalet syftar på; att vi inte åker över för att hämta kunder, säger Lars Jernlund.

Lagen kommer alltså inte betyda några större ändringar – förutom att gentlemannaavtalet blir lagligt.

– Lagen kommer i stort sett vara som gentlemannaavtalet. Det som den nya lagen kommer att innebära är att det blir officiellt lagligt att köra taxi över gränsen. Ett gemensamt avtal är viktigt, då Sverige och Finland har olika praxis, säger Heikki Autto (Samlingspartiet) från finska riksdagen till HB.

Lagen träder i kraft efter att den svenska riksdagen godkänner förslaget.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
2 kommentarer om “Snart blir det lagligt med taxitrafik över gränsen
  1. Janne Johansson skriver:

    ok..kul se konkret samarbete ,, pratas mycket om det men inte ofta man ser det så tydligt,, nice 🙂 nu får vi se om det blir konkurrens om kunderna

  2. K skriver:

    Finska taxi brukar ta 5 euro extra i betalt för att köra över gränsen….Lagligt?