Snart börjar rekryteringen av nya värnpliktiga

TORNEDALEN: På måndagen den 10 april kommer de första 18-åringarna efter beslutet om återinförd värnplikt få ett brev med inloggningsuppgifter till beredskapsunderlaget.

I detta underlag ombeds personerna svara på frågor om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt. De har 14 dagar på sig att svara på frågorna digitalt.

Alla svenska medborgare som fyller 18 år under 2017 är enligt lag skyldiga att lämna information om sig själva i beredskapsunderlaget, skriver Rekryteringsmyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om drygt 90.000 tjejer och killar. Av dessa väljer myndigheten sedan ut omkring 5.000 personer som kallas till mönstring.

– Det är ett historiskt beslut att skyldigheten att mönstra och göra värnplikt nu även gäller kvinnor. Nu startar vi arbetet med att hitta de 1.500 18-åringar som har bäst förutsättningar att klara grundutbildningen. De första ur årskullen börjar sin utbildning nästa sommar, säger Ann Elgemark, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Regeringens beslut om att återaktivera skyldigheten att mönstra och göra grundutbildning påverkar i år alla ungdomar som är födda 1999 och fyller 18 år under 2017.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
5 kommentarer om “Snart börjar rekryteringen av nya värnpliktiga
 1. Mustalainen skriver:

  Äntligen får soffpotatisarna komma ut i det friska vädret.

 2. Pänktti skriver:

  Lär ju inte vara soffpotatisarna som väljs ut.

 3. edelweiss skriver:

  Man får väl inte vara våldsbenägen. Man kan ju skada fienden.

 4. Mustalainen skriver:

  Pänktti
  Klart det är. Mer eller mindre.

 5. Simon skriver:

  Vi som alltid stannar på en ålder då? Får vi oxå mönstra?