Snells Entreprenad fick gruvdriften – 70 nya jobb

PAJALA: Pajalaföretagen Snells Entreprenad fick allt maskinarbete i gruvansspå entreprenad åt Kaunis Iron. 40 anställda idag ska bli 110. Jobbet är värt 160 miljoner kronor per år. I första hand söker man kompetenta maskinförare från hela Tornedalen.

– Fantastiskt roligt och spännande, säger vd Patrik Snell. Det är ett jättestort åtagande för oss, men vi ska klara det.

– Livet är för kort för att slänga bort det. Nu kör vi för fullt för gruvan.

Så här säger Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron ab.

– Vi är stolta över att kunna ytterligare stärka vår lokala förankring genom avtalet med Snells Entreprenad. De har en hög kompetens och en erfarenhet som stämser väl överens med våra ambitioner,

Hanterar enorma värden
För Patrik Snell och hans närmaste medarbetare är det nu som det stora jobbet börjar. Att rekrytera 70 maskinförare i en handvändning är inte det allra enklaste.

– En maskinförare hanterar ett verktyg som kan kosta 30 miljoner kronor och styr själv till 100 procent över den. Det krävs hög kompetens för att klara jobbet, säger Patrik Snell. Vi ska i första hand försöka hitta sådana maskinförare i Pajala och närliggande kommuner, men jag är inte säker på att vi lyckas till 100 procent.

Snells Entreprenad har sedan många år ett samarbete med det stora entreprenadföretaget LTH i Kiruna under den tid Snells arbetat i Kiruna. Patrik Snell räknar med fortsatt samarbete där man kan nyttja varandras maskinpark även i Kaunisvaaragruvans.

Delar på investeringar
Två grävmaskiner och en stor hjullastare ägda av Swedbank finns kvar i gruvan. Men Patrik Snell har inga planer idag på att erbjuda Swedbank att köpa eller hyra dessa maskiner.

– 2018 klarar vi tillsammans med LTH. Sedan får vi se hur det blir 2019. Då måste vi med säkerhet göra stora investeringar i maskinparken när produktionen i gruvan kommer upp i full kapacitet. Men det är bra att kunna dela på investeringarna med LTH.

Snells kommer att ansvara i princip för all lastning och transport i gruvan av malm och gråberg, inklusive malmkrossarna, länspumpning samt underhåll av krossanläggningar och vägar. Det enda undantaget är borrning och sprängning.

Tar över truckverkstaden
Dessutom kommer Snells att ta över den stora truckverkstaden på cirka 3600 kvadratmeter där man anställer egna mekaniker. Totalt handlar de alltså om 70 nyanställda, en ökning av personalstyrkan med 175 procent.

Snells Entreprenad förlorade 9,7 miljoner kronor på Northland-konkursen och nu hoppas Patrik Snell kunna jobba igen förlusterna.

Vid eventuella stillestånd på grund av låga malmpriser så tar Kaunis Iron ett delansvar för entreprenörens kostnader för stilleståndet. För det finns skrives ett komplicerat avtas som Snell inte vill gå in på.

Publicerad i Pajala, Svenska
11 kommentarer om “Snells Entreprenad fick gruvdriften – 70 nya jobb
 1. Jan Larsson skriver:

  Lycka till Patrik!

  Jag har all anledning till att tro att många Pajalabor får jobb hos dig.
  Kul att det blev ett lokalt företag.

 2. sage51 skriver:

  va trevligt att ett företag här fick jobbet. och dom kan sin sak
  hoppas det går att finna arbetskraft i närområdet. tummen upp för Patrik.

 3. från holmen skriver:

  hoppas att dom kvoterar rätt och även tar hänsyn till mångfalden…folk är ju väldigt liberala ju längre norrut i riket man kommer…

 4. Wilko the great skriver:

  Grattis Patte o grattis till hela gruvkonceptet. Med Snells med i ruljansen blir det bra👍🏻😁

 5. anders drugge skriver:

  Härliga tider!Bra att ett lokalt kompetent företag får uppdraget.
  Det ger ökad trovärdighet till hela projektet. Precis som transportlösningen!

 6. Bo Roth skriver:

  grattis patrik

 7. Tanten skriver:

  Grattis

 8. Alberto skriver:

  Grattis och lycka till Patrik med medarbetare det behövs bra medarbetare

 9. Birgitta Jysky skriver:

  Så otroligt roligt och bra på alla sätt och vis. Det här blir kanon! Grattis Patrik Snell.

 10. Eva ylipääsjöberg skriver:

  Grattis och lycka till önskar vi på Tievasbacken! Pajala behöver duktiga entreprenörer.

 11. AnnBritth skriver:

  Åh så härliga kommentarer alla ger. Ingen som helst avundsjuka hos någon. Lycka till framöver 😀😀