Snösvängen väntar på tillräckligt snödjup

HAPARANDA: Stora snömängder och sena plogsvängar har lett till irritation bland invånarna i Haparanda.

Ett allmänt samtalsämne under veckan har varit oplogade vägar och trottoarer. Överallt hör man om bilar som suttit fast, hur gångtrafikanter tvingats gå mitt på vägarna, handikappade och äldre som inte har tagit sig ut med sina rullstolar/rullatorer och så vidare.

Kritiken har ofta riktats mot snöröjarna. Men enligt Haparandas gatuchef, Robert Ekholm, ska plogsvängen enligt avtalet inte starta snöröjningen förrän det är ett visst snödjup. Det som gäller är fem centimeter på gång- och cykelvägar och på matarlederna, samt åtta centimeter i villaområden.

Ekholm säger till Haparandabladet att han dock välkomnar allmänheten att ringa honom eller Jörgen Waara, på BDX, om man han synpunkter på snöröjningen.

– Så vi kan göra den bättre. Det är vår ambition, säger han.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
12 kommentarer om “Snösvängen väntar på tillräckligt snödjup
 1. Stig Aspholme skriver:

  Vilket trams, det vet ju alla att om man inte plogar, så körs snön ner och vägbanan blir ojämn och kräver avhyvling sedan. Så det är ingem besparing att inte ploga. Man kan inte ha samma budget som dom i skåne för snöröjningen här uppe.

 2. Antti Histamin skriver:

  Tanken är väl att man ska lämna bilen hemma och gå eftersom gångbanorna plogas före gatorna, min gata plogades inte förrän 10:00, innan dess var det omöjligt att komma ut med bilen.

 3. bilar skriver:

  Ni som bor i stan kan gå till jobbet i värsta fall. Värre blir det för oss som bor utanför tätorten (marielund räknas till tätorten = gång avstånd). Här plogades vägen 10:40 och arbetsdagen började 09:00. Förra året var det samma sak och när man ringer till ansvariga så hävdar dom först att det inte är allmänväg och efter att man motbevisat dom så säger dom att man är inte i det ”prioriterade området”.

 4. Antti Histamin skriver:

  I värsta fall kommer inte ambulansen fram.

 5. Stig Aspholme skriver:

  Alla bortförklaringar från kommunfolk, är bara trams. Detta är politiskt fattade beslut, som frigör pengar från snösvängen tilll annat spekulativtprojekt. Vad säger TSV om kommunernas flathet vad beträffar snöröjning och den trafiksäkerhet som blir därefter?

 6. Vardagsmotion skriver:

  Det stämmer inte att gångbanorna plogas först. Jag har cyklat/gått mellan Marielund-Haparanda centrum över 10 år. Börjar jobbet kl. 07.00, så måste man cykla bilvägar. De är plogade men inte gångvägarna. De två senaste åren har varit värst och inte är det bättre det här året heller.

 7. Jesus skriver:

  Här i Marielund så var det så mycket snö vid Älgstråket 11-12 att där hade ambulans/brandkår/polis garanterat inte kommit fram. Dessutom så har två gångvägar där blockerats med tre meter höga snöhögar. Man får gå runt halva Marielund innan man kommer dit man ska. Två vägar har dessutom försvunnit. En nu under senaste snöstormen. Andra har inte plogats på hela vintern.
  Snö tippas vid Trädgårdsvägen mitt framför fönster mm. Tycker ni kan sluta ploga överhuvudtaget. Rätt ska vara rätt! Det här är fel!

 8. Erik skriver:

  Det är väl fullt förståeligt när det kommer så mycket snö på en gång, att det blir problem. Det finns helt enkelt inte resurser så det räcker till i extremfall. Maskiner kostar pengar och personal kostar pengar. Då måste man prioritera och någon blir drabbad.
  Trots allt så tinar det nog till midsommar.

 9. Antti Histamin skriver:

  I det här fallet var det så; gångvägen mellan Marielund och stan var plogad, gatorna var oplogade.

 10. Laro skriver:

  Folk lämnar sina bilar efter gatorna flera veckors tid.Gatorna är inte till för långtidsparkering.Utfärda böter på en gång.

 11. granån skriver:

  Varför inte göra en polisanmälan för vårdslöshet i vägunderhåll,för kommunerna tar alltid den fattigaste entreprenören som saknar stål i sina fordon tycks det. Hur många människor måste dö för dessa oseriösa vägunderhållare i år. Jag har kört många mil i Ryssland i år och där är det straffbart att inte snöröja vägarna på ett betryggande sätt. I Ryssland är det bättre vintervägar än i Norrbotten.

 12. Kalle skriver:

  Visa Ditt missnöje vid nästa val.
  Sosialdemokratin bär ansvaret för styret i nuläget.